V. Čmilytė-Nielsen nesupranta Valstybinės kalbos inspekcijos politikos: ukrainiečiams reikia padėti, o ne juos bausti

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina nesuprantanti griežtos Valstybinės kalbos inspekcijos pozicijos, kad karo pabėgėliai iš Ukrainos lietuvių kalbą privalo išmokti per 24 mėnesius nuo atvykimo į šalį. Parlamento vadovė akcentuoja, kad ukrainiečius reikėtų ne gąsdinti ir bausti, o sudaryti visas įmanomas sąlygas išmokti kalbą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 10:23 AM

„Man atrodo, kad šioje vietoje inspekcija yra šiek tiek atitrūkusi nuo realybės. Ir ypatingai dabartinėje situacijoje reikėtų ne bausti, ne gąsdinti, ne grasinti, o sudaryti visas įmanomas sąlygas išmokti lietuvių kalbą. Į tai turėtų būti mūsų bendros pastangos orientuotos, o ne į kažkokias sankcijas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tai čia inspekcijos politikos aš nesuprantu“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad Valstybinės kalbos inspekcijos raštą dėl valstybinės kalbos reikalavimų taikymo Ukrainos karo pabėgėliams problemos sukritikavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Pasak jos, kalbos inspektoriai, užuot dėmesį skyrę policinėms priemonėms, galėtų imtis iniciatyvų, kad padėtų kalbą norintiems išmokti žmonėms.

A. Armonaitė pridūrė, kad Lietuva pirmą kartą per pastaruosius 33 metus tapo imigracijos, o ne emigracijos šalimi ir paragino būti supratingesniais ir empatiškesniais tiems, kas pasirinko ją savo naujais (galbūt laikinais) namais.

Savo ruožtu Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka teigia, kad šiuo metu karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos mokymui skiriami ištekliai yra per maži. Todėl, pasak inspekcijos viršininko, ukrainiečiai nespės per Vyriausybės nustatytą 24 mėnesių laikotarpį išmokti lietuvių kalbos reikiamu lygiu. A. Valatka pabrėžia, kad valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų būti pilnavertiškai integruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.