Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 8, 2023, 9:05 PM

Kopgalis

Lietuvos jūrų muziejaus naujame Baltijos jūrų gyvūnų reabilitacijos centre gydomas pirmasis ruonių jauniklis. Nusilpęs gyvūnas buvo atgabentas iš Nemirsetos. Jis svėrė mažiau nei ką tik pasaulį išvydęs jauniklis.

Gyvūnui buvo atkurta skysčių pusiausvyra, leisti uždegimą slopinantys vaistai, vėliau pradėta duoti žuvies. Pernai į Lietuvos jūrų muziejų buvo atgabenti 22 išsekę ruonių jaunikliai. Trijų išgelbėti nepavyko, kiti pasveikę ir sustiprėję paleisti į Baltijos jūrą.

Melnragė

Trijų metrų aukščio ir pusantro metro pločio margutis šventinį savaitgalį klaipėdiečius ir miesto svečius džiugins bene lankomiausioje uostamiesčio vietoje – Šiauriniame mole Melnragėje.

Velykų simbolį išmarginęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kolektyvas taip sveikina Lietuvą gražiausios pavasario šventės proga. Atnaujintas Šiaurinis molas vėl vilioja žmones nuo praėjusių metų spalio.

Palūšė

Ketvirtadienį vidurdienį Ignalinos rajono kaime įkliuvo 50-metis Utenos apskrities policijos komisariato pareigūnas E.Vapsva – ne tarnybos metu jis neblaivus važiavo nuosavu visureigiu „Mercedes-Benz“.

Alkoholio matuoklis užfiksavo 4,22 promilės girtumą. Pareigūnas buvo uždarytas į areštinę.

Klaipėda

Uostamiestyje pastatyta 40 naujų tekstilei skirtų konteinerių – dukart daugiau, negu buvo iki šiol. Konteineriai skirti tekstilei, kuri tinkama pakartotiniam naudojimui. Iki šiol mieste buvo 34 tokie konteineriai.

Pernai klaipėdiečiai juose paliko beveik 300 tonų tekstilės. Naujieji konteineriai atsirado gyventojams patogiose vietose, daugiausia prie prekybos centrų.

Į juos galima mesti drabužius, avalynę poromis, rankines, diržus, užuolaidas, patalynę.

Pietinėje miesto dalyje, prie ūrų uosto, įrengtas Kuršių marių link vedantis beveik 130 metrų ilgio ir 2,5 metro pločio dviratininkų ir pėsčiųjų takas su patogiomis nuožulnomis, įrėmintas bortais, paženklintas būtinais skiriamaisiais ženklais.

Prieš dešimtmetį rekonstruojant Perkėlos gatvę, kuria dunda sunkusis transportas, apie dviratininkus ir pėsčiuosius nepagalvota. Klaidą ištaisė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija – socialiniam projektui skirta beveik 39 tūkst. eurų.

Gargždai

Miesto parke visuomenei pristatyta kunigui M.Vaitkui planuojama pastatyti skulptūra ir kiti šiai asmenybei pagerbti skirti sumanymai. Šiemet minimos M.Vaitkaus 140-osios gimimo ir 50-osios mirties metinės.

Skulptūrinės kompozicijos idėjos autorius – skulptorius L.Šiupšinskas. Kūrinys primins M.Vaitkaus kambario fragmentą dvaro parke. Ant kėdžių gulės keturios knygos. Jono Lankučio viešoji biblioteka rengia knygą apie kunigo gyvenimą ir kūrybą.

Panevėžys

Dariaus ir Girėno gatvės parduotuvėje vagiliavęs vyras buvo itin įžūlus. Pamačiusi, kad du cigarečių pakelius pasiėmęs ilgapirštis nė neketina susimokėti, pardavėja užtvėrė jam kelią.

Nusikaltėlis sugriebė abiem rankomis moteriai už riešų ir, šiurkščiai pastūmęs į šoną, nėrė pro duris. Nustatyti vagišių turėtų padėti prekybos salėje įrengtų vaizdo kamerų įrašai.

Marijampolė

Ketvirtadienį apskrities policijos komisariate Lietuvos kalėjimų tarnybos direktorius V.Kulikauskas ir Marijampolės kalėjimo viršininkas T.Bartninkas įteikė padėkas marijampolietei Augustei bei pareigūnams A.Bendinskaitei ir A.Stagniūnui. Jų dėka buvo sugautas iš Marijampolės ligoninės pabėgęs pavojingas nusikaltėlis – 14 kartų teistas, tris žmones nužudęs J.Vorobjovas.

Ieškomą bėglį pastebėjo ir atpažino netoli ligoninės esančioje parduotuvėje dirbanti Augustė. Ji apie tai pranešė bendruoju pagalbos telefonu ir užsirakino parduotuvėje. Pareigūnų ekipažas nurodytoje vietoje sučiupo bėglį.

Švarpliai

Šakių rajono kaime gyvenanti energinga, puikų humoro jausmą turinti M.Martinaitienė visiems ją sveikinusiems 100-ojo gimtadienio proga linkėjo daugiau šypsotis ir mažiau pykti.

Tris dukras ir sūnų užauginusi senjorė didžiuojasi dešimčia anūkų, septyniolika proanūkių ir viena proproanūke.

Vilnius

Oro uosto išvykimo salėje galima pamatyti originalų, netikėtą meno ir kartu edukacinį kūrinį – spalvingą velykinį margutį, pagamintą iš draudžiamų į lėktuvą rankiniame bagaže pasiimti daiktų.

Šią apie 1,5 metro aukščio instaliaciją sudaro daugiau kaip 1 tūkst. peilių, žirklių, žiebtuvėlių, skutimosi peiliukų ir kitų pavojų skrydžio metu keliančių daiktų.

„Lietuvos oro uostai“ keleiviams taip originaliai primena kartais pamirštamas svarbias aviacijos saugumo taisykles.

Utena

Bendrovė „Litgrid“ apsižiūrėjo, kad be įmonės sutikimo oro linijos apsaugos zonoje, esančioje Aukštaičių gatvėje, pastatyti 9 plastikiniai ir metaliniai šiltnamiai bei vielos užtvaros su spynomis.

Tai – draudžiama veikla, nes 110 kV oro linijos apsaugos zonos plotis yra po 20 metrų nuo kraštinių laidų į abi puses.

Šių statinių savininkai iki balandžio 20-osios privalo pašalinti visus nelegaliai, be sutarčių su valstybinės žemės savininke Nacionaline žemės tarnyba pastatytus šiltnamius ir užtvarus, antraip juos išardys ir sąskaitą už patirtas išlaidas jiems pateiks savivaldybė.

Petkaičiai

Jurbarko rajono kaime gyvenanti B.Bardauskienė su artimaisiais ir kaimynais atšventė savo 100 metų jubiliejų. „Balius su triūbom“, – iškilmėse juokavo šimtametė.

B.Bardauskienė užaugo septynių vaikų šeimoje. 65 metus santuokoje su vyru gyvenusi moteris susilaukė trijų dukterų, turi šešis anūkus bei proanūkius.

Moteris kolūkyje dirbo įvairius darbus, be to, šeimininkaudavo pobūviuose vestuvėse, kuriose jos vyras muzikantas grodavo.

B.Bardauskienėvisą gyvenimą dainuoja, atmintinai moka visas per televiziją transliuojamų pageidavimų koncertų dainas.

Vadokliai

Panevėžio rajone į kiemą išėję šeimininkai rado apvogtus lengvąjį automobilį ir garažą. Nuo mašinos vagys nuėmė ir pavogė ratą, iš garažo – žoliapjovę.

Rytą panašaus iškvietimo policininkai sulaukė į Krekenavą. Nuo namo kieme stovinčio lengvojo automobilio buvo nuimti ir pavogti visi keturi ratai, įvertinti 200 eurų.

Utena

Kultūros centro aikštėje nuo šv.Velykų iki Motinos dienos gegužės mėnesį vakarais švies įspūdingas verpsčių žiedas. Centro direktoriaus E.Druskino pasiūlytą idėją įgyvendino įmonė „Lumidėja“. Verpstės primena ir puoselėjamas lietuviškas tradicijas, ir tai, kad 2023-ieji paskelbti Aukštaitijos metais. „Projektas kainavo 13 tūkst. eurų. Tai yra kultūros centro ir rajono savivaldybės lėšos. Verpsčių, tiksliau, prieverpsčių projektas nebus vienkartinis. Šias dekoracijas panaudosime ir per Kalėdas. Aukštaitijos metus norėjome įprasminti aiškiai suprantamais akcentais. Nusprendėme, kad prieverpstės kelia malonias asociacijas, prisiminimus, jų ornamentika primena pasakas, gyvybės medį. Mažame objekte telpa tiek daug simbolių. Žiedu sustatytos prieverpstės – lyg metų ratas“, – pasakojo E.Druskinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.