To net ir patyrę teisėjai nebuvo girdėję: nuo verslininkės keiksmažodžių tiesiog ausys linko

Teikti skundus teismams ir gelbėti nuo griovimo vadinamąjį Vijūnėlės dvarą pažadėję teisininkai keikdamiesi siuntinėjo vienas kitam jiems pateiktus dokumentus. Tai paaiškėjo Kauno apygardos teisme.

O.Sakalauskienės žodynas nustebino ir teisėjus, ir advokatus – teisme kelias valandas skambėjo keiksmažodžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
O.Sakalauskienės žodynas nustebino ir teisėjus, ir advokatus – teisme kelias valandas skambėjo keiksmažodžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
O.Sakalauskienės žodynas nustebino ir teisėjus, ir advokatus – teisme kelias valandas skambėjo keiksmažodžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
O.Sakalauskienės žodynas nustebino ir teisėjus, ir advokatus – teisme kelias valandas skambėjo keiksmažodžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2023, 2:51 PM, atnaujinta Apr 10, 2023, 4:06 PM

Teisėjų korupcijos bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismas šią savaitę pradėjo klausytis slapta įrašytų telefono pokalbių.

Tačiau nei teisėjai, nei kiti teismo salėje sėdintys teisininkai nesitikėjo, kad kelias valandas teks klausytis keiksmažodžių.

Verslininkė Oksana Sakalauskienė keiksmažodžiais svaidėsi kalbėdama apie viską – spūstis gatvėse, ligas ir teismuose nagrinėjamas bylas.

Minėjo pinigų sumas

O.Sakalauskienė garsėjo savo ryšiais su teisėjais ir, tyrimo duomenimis, su buvusiu advokatu Drąsučiu Zagrecku tardavosi, kurią bylą galima išspręsti už pinigus.

D.Zagrecko kontoroje ji lankėsi ir dėl Vijūnėlės dvaru praminto pastato Druskininkuose.

Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo nusprendęs pastatą nugriauti, o skundai dėl tokio sprendimo buvo pateikti Vilniaus apygardos teismui (VAT).

Ankstesniame teismo posėdyje D.Zagreckas pasakojo, kad 2018- ųjų rugsėjį pas jį su sutuoktiniu atėjo O.Sakalauskienė ir domėjosi, ar jis turįs pažįstamų teisėjų, su kuriais būtų galima pakalbėti apie Vijūnėlės dvaro bylą. Ją turėjo nagrinėti VAT teisėjas Henrichas Jaglinskis.

D.Zagrecko liudijimu, tą dieną O.Sakalauskienė jam atvežė 50 tūkst. eurų, tačiau perdavė tik 40 tūkst. Likusius jie žadėjo pasidalinti už tarpininkavimą.

Nors slapta įrašytame pokalbyje negirdėti O.Sakalauskienės prašymo, jame minimi skaičiai.

„50 ir 10 ant mūsų, dar 10 Egidijui reikės“, – paaiškino O.Sakalauskienė. D.Zagreckas atsakė: „Aš juos palieku, tegul lieka pas mane kol kas, o paskui bet kuriuo atveju aš paskambinsiu, pasakysiu.“

Filmas – be garso

Anksčiau D.Zagreckas yra aiškinęs, kad 40 tūkst. turėję atitekti teisėjui, o 10 tūkst. planavę pasidalinti tarpininkai.

Nors pats nerašė jokių skundų, D.Zagreckas neslėpė iš Vijūnėlės dvaro bylos tikėjęsis užsidirbti bent 5 tūkst. eurų. Paveikti VAT teisėjų jiems nepavyko – H.Jaglinskis nuo bylos nagrinėjimo nusišalino, o ją perėmęs Andrius Verikas priėmė nepalankų sprendimą.

D.Zagreckas yra pasakojęs, kad nepasiekus reikalingo rezultato H.Jaglinskis jam grąžinęs pinigus. 

 

Teisėjo atsakymas trumpas

VAT dar kartą nusprendus nugriauti vadinamąjį Vijūnėlės dvarą, nuspręsta kreiptis į Aukščiausiąjį teismą (AT).

Byloje teigiama, kad D.Zagrecko ir O.Sakalauskienės pokalbyje minimas Egidijus – tuometis Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas.

Teisme buvo išklausytas ir trumpas E.Laužiko bei O.Sakalauskienės telefono pokalbis.

Daug metų su E.Laužiku bendraujanti O.Sakalauskienė teisėjo klausė, ar įmanoma patikslinti AT jau pateiktą skundą.

E.Laužikas trumpai atsakė, kad tai neįmanoma. „Kaip parašysim, taip ir bus? Šūdas“, – pokalbį baigė O.Sakalauskienė.

Dirbo net ligoninėje

Paviešinti telefono pokalbiai rodo, kad skundo AT rengimas nebuvo lengvas.

Pastato savininkų Žilvino ir Zinos Pavilonių vardu VAT skundus rašęs ir O.Sakalauskienės vadovaujamose bendrovėse dirbęs teisininkas Vytautas Balčiūnas sunkiai susirgo ir gydėsi ligoninėje.

Skundą AT norėta pateikti per savaitę, todėl jį rašė kitas advokatas Kęstutis Jonaitis.

„Kęstutis rašys, Vytautas skaitys“, – taip į šią istoriją įsivėlusiam savo pažįstamam Arūnui Blažaičiui aiškino O.Sakalauskienė.

Pastangos nuėjo niekais

Sužinojusi, kad K.Jonaičio skundas buvo surašytas netinkamai, moteris rimtai įpyko, todėl jos pašnekovams vėl teko išklausyti keiksmų laviną.

Negana to, kaip teisininkams sekasi rengti skundus, vis domėdavosi tuometis Druskininkų mero Ričardo Malinausko patarėjas Aivaras Kadziauskas. Neturėdami atsakymo A.Blažaitis ir O.Sakalauskienė kaip įmanydami vengė su juo susitikti.

O.Sakalauskienė, bandydama gelbėti situaciją, vėl skambino ligoninėje besigydančiam V.Balčiūnui. Kad sergantis teisininkas su skundu susipažintų kuo greičiau, dokumentus jam moteris persiuntė mobiliuoju telefonu.

„Aš ir neskaitęs galiu pasakyti, kad tai bus...“ – riebiu keiksmažodžiu sakinį užbaigė V.Balčiūnas.

Ir iš tiesų skundų rengėjai nieko nelaimėjo. Nors paskutinę 2018 metų dieną AT tenkino V.Balčiūno pateiktą skundą – pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė griovimo darbus iki galutinio teismo sprendimo, jis buvo nepalankus – pastatą Druskininkuose nuspręsta griauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.