Nueinanti rajono valdžia atvėrė malonių kapšą: toks dosnumas pribloškė visus

Po savivaldos rinkimų Radviliškyje įvyko ilgai neregėti pokyčiai – vairo neteks daug metų rajoną valdę konservatoriai. Bet paskutines dienas skaičiuojanti valdžia suskubo rūpintis lojalių pavaldinių ateitimi – pratęsė kadenciją dešimties įstaigų vadovams.

Per kelis pastaruosius mėnesius Radviliškio valdžia kadenciją be konkurso pratęsė dešimčiai įmonių ir įstaigų vadovų.<br>G.Šiupario nuotr.
Per kelis pastaruosius mėnesius Radviliškio valdžia kadenciją be konkurso pratęsė dešimčiai įmonių ir įstaigų vadovų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2023, 9:20 PM

Kai kurių vadovų kadencijos pabaiga – tik šių metų liepą ar rugpjūtį. Todėl imta kalbėti, kad taip atsidėkojama už ilgametę ištikimybę ir palankumą.

Įtarimus sustiprino ir tai, kad bent trims vadovėms kadencija pratęsta nepaisant įstatymo. Iš žurnalistų sužinoję, kad mero potvarkis surašytas remiantis dar negaliojančiu įstatymu, politikai iš pradžių netikėjo, bet po to suskubo taisyti savo klaidas.

Skubėti nebuvo reikalo

Nuostabos banga rajone nuvilnijo, kai po pirmojo rinkimų turo 5 metų kadencija be konkurso buvo pratęsta trims vadovėms – Radviliškio miesto kultūros centro direktorei Indrei Ginkevičienei, rajono savivaldybės Etninės kultūros ir amatų centro direktorei Elžbietai Karaliūtei ir Radviliškio viešosios bibliotekos direktorei Violetai Šukaitienei.

Apkalbų gal ir nebūtų kilę, jei ne viena aplinkybė, – visoms trims vadovėms kadencija baigiasi tik vasarą. Nepaisant to, kovo 7-ąją mero Vytauto Simelio potvarkiu šioms direktorėms darbo sutartis buvo pratęsta dar vienai kadencijai.

Teko naikinti potvarkį

Įtarimų sukėlė ir skuba, ir kadencijos pratęsimas neskelbiant konkurso. Mat potvarkio pasirašymo dieną įstatyme nebuvo numatyta galimybė kadenciją pratęsti be konkurso.

Tuo metu tik šių metų balandžio 1-ąją įsigaliojusi Kultūros centrų įstatymo nauja redakcija numato, kad gerai dirbantį vadovą galima palikti dirbti antrai kadencijai ir neskelbiant konkurso.

Su šia nuostata Radviliškio rajono savivaldybės atstovai nenorėjo sutikti ir tikino, kad viskas padaryta pagal įstatymo raidę ir suderinta su teisininkais.

Galiausiai žinia apie dar neįsigaliojusio įstatymo normų taikymą iš žurnalistų pasiekė Vyriausybės atstovą.

Tada Radviliškio savivaldybėje suskubta taisyti klaidas – nutarta panaikinti mero potvarkį ir paskelbti naują.

Kaltino įstatymus

Šiuose savivaldos rinkimuose į merus nebepretendavęs V.Simelis pripažino, kad klaida vis dėlto buvo, bet dėl to jis kaltino įstatymų leidėjus. Balandžio 4 d. pasirašyto mero naujojo potvarkio turinys nesiskiria, vienintelis skirtumas – data.

„Pirmąjį potvarkį rašę darbuotojai neapsižiūrėjo, kada įsigaliojo pakeitimai, todėl sakė, kad viskas gerai. Dabar pereinamasis laikotarpis, todėl gali nutikti daug panašių dalykų“, – sakė meras.

V.Simelis nenorėjo sutikti, kad vadovių kadencija pratęsta skubotai. Pasak politiko, įstatymas numato, kad perspėti apie tai reikia ne vėliau kaip prieš du mėnesius: „Nematau reikalo laukti iki paskutinės minutės. Kiek čia to laiko buvo belikę.“

Į pažiūras moja ranka?

Ar šios direktorės būtų buvusios paliktos dirbti be konkurso, neaišku, nes jos laikomos lojalios politinę įtaką ir valdžią praradusiems konservatoriams. Viena jų – E.Karaliūtė – yra į tarybą perrinkto konservatoriaus Pauliaus Kablio žmona.

Paklausus, kodėl vadovų likimo spręsti nepalikta rinkimus laimėjusiems politikams, V.Simelis kratėsi politinių sąsajų ir sakė, kad niekada darbuotojų nevertina pagal jų pažiūras: „Man svarbiausia – darbai ir pasiekti rezultatai.“

Naujojoje įstatymo redakcijoje išties numatyta, kad į antrąją kadenciją pretenduoti gali vadovas, jei jo vadovaujama kultūros įstaiga kiekvienais metais pasiekė nusibrėžtus tikslus.

Pratęsimai – be konkurso

Palankaus sprendimo sulaukė ir gerais veiklos rezultatais nepasižyminčios bendrovės „Radviliškio vanduo“ direktorius Egidijus Barčkus.

Ši bendrovė 2021 m. užbaigė su 50 tūkstančių eurų nuostoliu. Tiesa, direktorius yra asmeniškai parėmęs pastarąjį dešimtmetį valdžioje buvusius konservatorius – 2019 m. rinkimams pervedė 2 tūkstančių eurų auką.

V.Simelis pripažino, kad savivaldybei pavaldžiai bendrovei turi pastabų, bet neigė sąsajas su „Radviliškio vandens“ vadovu: „Jis man nepavaldus, o sprendimą pratęsti kadenciją be konkurso priėmė administracijos direktorė.“

Nueinančios valdžios malonių sulaukė ir švietimo įstaigų vadovai. Paaiškėjo, kad per pastaruosius kelis mėnesius kadencija be konkurso pratęsta dar 7 įstaigų – gimnazijos, progimnazijos, lopšelio-darželio – vadovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.