G. Landsbergis: turime užkirsti kelią kitam karui Europoje

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad vienas iš esminių dalykų, kurių buvo siekiama tiek Madrido NATO viršūnių susitikimo metu, tiek bus kalbama apie tai Vilniuje šiemet bei Vašingtone kitais metais, tai kelio dar vienam karui Europoje užkirtimas.

 Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA/D.Labučio nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA/D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 7:39 PM

„Madride gavome daug pažadų, bet nežinome, kiek nutolome nuo jų, kai kalbame apie praktinius sprendimus. Bet tada mes žiūrime į pradžią, į išdėstytus taškus, iš esmės tai, ką norėjome pasiekti Madride, ką norime pasiekti Vilniuje, ką greičiausiai dar norėsime pasiekti kitais metais Vašingtone, kai švęsime 75-erių metų NATO jubiliejų, yra tai, kad norime užkirsti kelią kitam karui Europos žemyne“, – trečiadienį JAV analitinio centro Atlantic Council diskusijoje apie NATO viršūnių susitikimo Vilniuje tikslus teigė G. Landsbergis.

Konservatorius tikino, kad tai, jog šių metų NATO viršūnių susitikimas vyks Vilniuje, Lietuvoje, kuri yra gana arti karo Ukrainoje, tai jau stiprus signalas.

„Tai reiškia, kad neįsivaizduojame, kad iš Vilniaus viršūnių susitikimo būtų įmanoma išeiti be politinių sprendimų, kalbant apie svarbiausius klausimus Rytų flangui“, – sakė politikas.

G. Landsbergis pažymėjo, kad taip pat turi būti akcentuojamas Ukrainos kelias NATO link ir tai, jog pergale kare galima būtų įvardinti tik visų Ukrainos teritorijų susigrąžinimą, įskaitant Krymą.

„Manau, kad tai labai aiškiai yra pasakyta Ukrainos atstovų ir Ukrainos prezidento, kad (karo – ELTA) pabaiga – visiška pergalė Ukrainos teritorijoje, susigrąžinant visas šiuo metu okupuotas teritorijas, įskaitant Krymą“, – akcentavo ministras.

ELTA primena, kad NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis. Tokio pobūdžio susitikimas Lietuvoje rengiamas pirmą kartą. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.