LAT R. Šukio bylą dėl VSD informacijos grąžino pirmos instancijos teismui

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė teisėjų kolegija ketvirtadienį nutarė grąžinti buvusio vidaus reikalų ir sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio bylą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos pirmos instancijos teismui.

Raimondas Šukys<br>D.Umbraso nuotr.
Raimondas Šukys<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2023, 3:06 PM

R. Šukys prašė teismo pripažinti, kad VSD pažymoje, pateiktoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), atlikusiam parlamentinį tyrimą, ir Seimo elektroninėje teisės aktų informacinėje sistemoje viešai paskelbti duomenys neatitinka tikrovės ir žemina jo asmens garbę ir orumą. Jis taip pat prašė įpareigoti Seimą elektroninėje teisės aktų informacinėje sistemoje, kurioje yra paskelbta VSD pažyma, paskelbti paneigimą.

Ginčas yra kilęs dėl NSGK 2018 pateiktos informacijos: VSD nurodė, kad koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) atstovai 2009 m. svarstė R. Šukį, kaip galimą kandidatą į Seimo pirmininkus, esą kalbėta ir apie jam bandytą daryti poveikį, koncernui siekiant laimėti sveikatos įstaigų statybų pirkimus.

Pirmosios instancijos teismas ieškovo ieškinį patenkino. Teismas nustatė visas sąlygas, būtinas siekiant apginti asmens garbę ir orumą, pažymėjo, kad nei atsakovas (Seimas), nei trečiasis asmuo (VST) nepateikė leistinų įrodymų, kad paskleistos žinios atitinka tikrovę. Teismas tenkino ieškovo reikalavimą ir įpareigojo atsakovą paskelbti paneigimą.

Apeliacinės instancijos teismas paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo sprendimą.

LAT panaikino abiejų instancijų teismų sprendimus ir perdavė bylą iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui.

Kasacinis teismas vertino, kad teismai pagrįstai VSD pažymoje esančius duomenis apie R. Šukį laikė žinia, tačiau nurodė, kad nėra galimybės pasisakyti dėl jų atitikties tikrovei, nes byloje buvo pažeistos įrodinėjimo taisyklės. LAT atkreipė dėmesį, kad pirmosios instancijos teismas atsisakė susipažinti su trečiojo asmens VSD ketinamais pateikti duomenimis, taigi, anot LAT, teismas, formaliai atmesdamas trečiojo asmens prašymą, nepagrįstai neįvertino ketinamų pateikti duomenų reikšmės.

Taip pat išplėstinė teisėjų kolegija nurodė, kad teismas, nagrinėjantis bylą iš naujo, turėtų įvertinti informacijos atitiktį tikrovei, ginčo teiginių sąsajumą su R. Šukio valstybine ar visuomenine veikla ir sąžiningumo kriterijų, kurio dalyką šiuo atveju sudaro paskleistos susistemintos informacijos turinio atitiktis pirminiams informacijos šaltiniams.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.