Vaizdas pačiame Vilniaus centre šokiravo: Ukrainos skverą pavertė tualetu

Ant naujai įrengtų suoliukų miegantys, gamtinius reikalus atliekantys, narkotines medžiagas vartojantys ar besimušantys asocialūs asmenys – tokius vaizdus kiekvieną dieną pačiame Vilniaus miesto centre esančiame Ukrainos skvere mato vilniečiai ir sostinės svečiai.

Ant naujai įrengtų suoliukų miegantys, gamtinius reikalus atliekantys, narkotines medžiagas vartojantys ar besimušantys asocialūs asmenys – tokius vaizdus kiekvieną dieną pačiame Vilniaus miesto centre esančiame Ukrainos skvere mato vilniečiai ir sostinės svečiai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ant naujai įrengtų suoliukų miegantys, gamtinius reikalus atliekantys, narkotines medžiagas vartojantys ar besimušantys asocialūs asmenys – tokius vaizdus kiekvieną dieną pačiame Vilniaus miesto centre esančiame Ukrainos skvere mato vilniečiai ir sostinės svečiai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Benamiai sostinės centre.<br>A.Grudytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 22, 2023, 4:01 PM, atnaujinta Apr 23, 2023, 10:14 AM

Situacija nepatenkinti vilniečiai ieško įvairių išeičių – kreipiasi į policiją, veiksmų imtis prašo ir Vilniaus miesto savivaldybės, tačiau vietoje teigiamų pokyčių sulaukia tik grasinimų iš viešosios tvarkos pažeidėjų.

Neįtikėtina smarvė

Šeštadienio vidurdienis, o pačiame sostinės centre – benamiais nukloti suoliukai.

„Ar esate matę, kaip benamis, neturintis kojų, viduryje skvero pievutėje tuštinasi? Ir kaip po to jis bando prišliaužti prie savo neįgaliojo vežimėlio? Jis, beje, besišlapindamas, kartais ir užmiega – su ištrauktu pimpalu, pavyzdžiui, vidury Ukrainos skvero.

O teko matyti, kaip žmogus, neturintis kojų ir sėdėdamas ant skvero suoliuko, šlapinasi, kai jo vežimėliu išvažiavęs kitas benamis elgetauja prie Aušros vartų? Visa tai man ir mano dukroms teko matyti ir ne kartą.

Man smalsu, ar jūs, kai nešate šiukšles į konteinerį, apsižiūrite, kad po kojomis nebūtų žmogaus išmatų? Ar prie jūsų namo konteinerių vilniečiai šią teritoriją yra pavertę tualetu, vieta, kuri smirda kelių šimtų metrų atstumu?“, – kitokią Vilniaus pusę savo feisbuko paskyroje aprašė aktorė Agnė Grudytė.

Jau kurį ilgą prieš viešosios tvarkos pažeidėjus kovojanti moteris šioje kovoje savivaldybės institucijų pagalbos pasakojo nesulaukianti, tuo metu pačių pažeidėjų grasinimų – ne vieną.

„Daug kartų iš viešosios tvarkos pažeidėjų sulaukiau ir grasinimų: negrįši namo arba sužinosiu, kur gyveni! Tai matė ir girdėjo ir mano dukros. Ir tai tik todėl, kad aš nenuleidžiu akių prieš pažeidėjus“, – pridūrė ji.

A.Grudytė pastebėjo, kad besituštinantys, geriantys ir besimušantys asocialūs asmenys sostinės centre tapo norma, tačiau savivaldybė, regis, šios problemos nesprendžia.

„Mere Valdai Benkunskai, į jus kreipiausi jau ne kartą. Šiandien ir vėl jūsų klausiu: nuo kada toks vaizdas tapo norma? Kodėl Vilniaus miesto savivaldybė tai leidžia? Ar mes skverui suteikę Ukrainos pavadinimą, neįsipareigojame rūpintis ir jį prižiūrėti?“ – klausė ji.

Moteris pridėjo ir nuotraukų, kuriose – ne tik ant suoliukų, bet ir ant žemės miegantys asmenys.

„Naujai sumontuoti suoliukai jau kruvini, apvemti ir apšikti. Vidury skvero moteris šlapinasi. Už keliasdešimt metrų yra policijos komisariatas. Šalia vaikų žaidimų aikštelė… šimtai žmonių aplinkui. Policiją kviečiu mažiausiai tris kartus per dieną. Kiekvieną dieną! Kažkas mūsų Vilniuje yra aklas“, – rašė ji.

Tiesa, aktorė pripažįsta, kad policijos pareigūnai – tokie patys situacijos įkaitai, kaip ir sostinės gyventojai.

„Policija visada atvyksta – pareigūnams aš esu dėkinga. Tuo metu savivaldybė niekaip nesprendžia problemų ir neieško sprendimo būdų. Daugybę kartų kreipiausi į juos su siūlymais ir prašymais naikinti suoliukus, skverus apsodinti gėlėmis, teritorijas tvarkyti ir prižiūrėti.

Beje, apie suoliukus. Jie pakeisti gal prieš savaitę, nors prieš tai buvę nebuvo blogi. Nesuprantu, kodėl taip savivaldybė išlaidauja. Pakeitus suoliukus lyg ir rodomas dėmesys šiam skverui, bet nauji suoliukai problemų nesprendžia“, – portalui lrytas.lt pasakojo A.Grudytė.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, anot jos, į užklausas reaguoja padėkodami už pilietiškumą.

„Būna šabloniški atsakymai: „Vilko pėdos“ darbuotojai bendrauja su benamiais, bando pakeisti jų gyvenimo būdą ir panašiai“, – portalui pasakojo moteris.

Vilniaus miesto savivaldybė: problemos per trumpą laiką išspręsti neįmanoma

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad situacija savivaldybei yra gerai žinoma, tačiau jos per trumpą laiką išspręsti nėra įmanoma.

„Problema yra ne skvero nepriežiūra, o įsisenėjęs kai kurių jame besilankančių žmonių elgesys, kuris nė vienoje kitoje Vilniaus vietoje nėra toks problemiškas. Savivaldybei situacija yra gerai žinoma, tačiau jos per trumpą laiką išspręsti nėra įmanoma. Bausti benamių vien už tai, kad jie renkasi Ukrainos skvere, nėra teisinio pagrindo, o baudos už viešosios tvarkos pažeidimus nėra veiksminga priemonė, nes šie žmonės dažniausiai neturi iš ko jų susimokėti“, – aiškino G.Grubinskas.

Anot jo, Vilniaus savivaldybės Socialinių paslaugų centro specialistai, bendradarbiaudami su „Caritu“ ir policija, reguliariai lankosi šioje ir kitose benamių susibūrimo vietose, kalbasi su jais, stengiasi motyvuoti gyvenimo būdo keitimui, padeda susirasti darbą ir nuolatinę gyvenamąją vietą.

„Vilniaus savivaldybės įsteigti „Vilko pėdos“ namai nuolat turi laisvų vietų ir yra pasiruošę priimti būsto neturinčius žmones. Įstaiga gali suteikti ne tik apnakvindinimo paslaugą benamiams asmenims, bet ir pasiūlyti kitas socialines paslaugas: paramą maisto produktais, pagalbą ugdant socialinius įgūdžius.

Tai – ilgalaikis procesas, kuris reikalauja didelių pastangų. Susiduriame su problema, kad didelė dalis benamių siūlomų paslaugų atsisako, nes nakvynės namuose draudžiama vartoti alkoholį, reikia laikytis tam tikrų taisyklių“, – nurodė savivaldybės atstovas.

Tuo metu kalbėdamas apie aplinkos tvarkymą ir priežiūrą G.Grubinskas patikino, kad Ukrainos skveras yra valomas du kartus per dieną – ryte ir popiet.

„Kaskart išvalius, darbuotojai fotografuoja situaciją ir nuotraukas siunčia Senamiesčio seniūnijai. Skvere ir greta jo taip pat yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurios padeda užkirsti kelią daliai viešosios tvarkos pažeidimų, o jei pažeidimai padaromi – nustatyti tai padariusius asmenis.

Skvere situaciją reguliariai tikrina budintys viešosios tvarkos pareigūnai. Beveik kasdien sulaukiame ir skundų iš gyventojų dėl pilamų atliekų bei viešoje vietoje alkoholį vartojančių asmenų. Į šiuos skundus pareigūnai taip pat reaguoja, o viešąją tvarką trikdantys asmenys yra išprašomi iš skvero“, – teigė jis.

Vilniaus policijos komisariato atstovė Loreta Kairienė portalui lrytas.lt teigė, kad nuo mėnesio pradžios policijos pareigūnai į Ukrainos skverą dėl viešosios tvarkos pažeidimų buvo kviesti 15 kartų. Tiesa, kokių konkrečių priemonių policijos pareigūnai ėmėsi, ar buvo surašyti protokolai, L.Kairienė atsakyti negalėjo.

Panašios problemos – ne tik sostinės centre. Šeškinės gyventojai taip pat pasakoja, kad narkotikus viešose vietose vartojantys asmenys gąsdina juos ir jų vaikus, tačiau situacijos išspręsti nepavyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.