Iš mokyklinio suolo – tiesiai į savivaldybės tarybos nario kėdę: tarp 19-mečio idealų – A. M. Brazauskas

Lygiai prieš metus Andrius Grumadas (19 m.) ruošėsi 12 klasės brandos egzaminams, o šiemet Prienų rajono gyventojai šiam Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) naujokui jau yra patikėję savivaldybės tarybos nario kėdę.

Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Grumadas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Mykolas Brazauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Mykolas Brazauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Gerda Minajevaitė

Apr 24, 2023, 5:22 PM

Jis tapo jauniausiu savivaldos rinkimuose išrinktu kandidatu.

„Prašymą prisijungti prie socialdemokratų partijos pateikiau 18 gimtadienio proga“, – sako LSDP Komunikacijos skyriaus specialisto pareigas einantis jaunuolis.

Interviu portalui lrytas.lt A.Grumadas pasakojo, kodėl iškart po mokyklos nusprendė pasirinkti politiko kelią ir dėl kokios priežasties savo idealais laiko Viliją Blinkevičiūtę ir Algirdą Mykolą Brazauską.

– Esate jauniausias išrinktas tarybos narys Lietuvoje. Kokios nuotaikos po rinkimų?

– Smagu, kad žmonės pasitikėjo socialdemokratais. Turime daugiausiai tarybos narių, daugiausiai tiek pirmame, tiek antrame ture išrinktų merų. Pasitikėjimas įpareigoja tiek partiją, tiek mane patį. Smagu, kad rezultatai Prienų rajone, kuriame esu išrinktas, yra puikūs.

Dirbome kruopščiai ir įnirtingai, rinkiminis laikotarpis pareikalavo daug jėgų ir sveikatos, bet, kai viskas paaiškėjo, yra ramu ir gera. Pora savaičių pailsėjome ir kibsime į darbus. Suformavome koaliciją, ketvirtadienį prisiekėme, jau esu paskirtas į Sveikatos ir socialinių reikalų komitetą.

Džiaugiuosi paskirtu komitetu, visi jie tarpusavy siejasi, juolab, manau, kad Prienai bandys siekti Kurortinės teritorijos statuso, todėl sveikata, socialiniai reikalai bus ir yra tikrai svarbus klausimas.

– Ar rinkiminė kampanija atrodė taip, kaip įsivaizdavote? Kokių sunkumų, nenumatytų iššūkių kilo?

– Į politiką gera žiūrėti iš šono, ji atrodo smagus ir įdomus dalykas. Tačiau, kai įeini į tą virtuvę, supranti, kad tai yra velniškai sunkus darbas, pradedant nuo formalumų, biurokratizmų ir baigiant komunikaciniais reikalais, kuriuos tikrai reikia išmanyti.

Programų rašymas, jų pristatymas ir pateikimas, bendravimas su žmonėmis yra didelis darbas. Džiaugiuosi, kad per šį laikotarpį su žmonėms bendrauti, išgirsti ir įsigilinti į jų problemas išmokau, juk visur keliavau su politikos profesionalais. Apskritai, manau, kad šiuo metu nacionalinėje politikoje labai trūksta socialinio dialogo su žmonėmis, tikiuosi, jog šis dalykas greitu metu keisis.

Mūsų rajone socialdemokratai yra vertinami palankiai, todėl, kai ateidavau žmones kviesti balsuoti, dauguma siūlydavo net arbatos ar kavos, norėdami pasikalbėti. Vienas didesnių sunkumų man pačiam buvo tai, kad, kai esi jaunas, turi ne tik sugalvoti, ką pasiūlyti žmogui, jis turi tavimi ir patikėti.

Dažniausiai savivaldoje kandidatuoja vyresnio amžiaus, labiau rajone žinomi žmonės, įvairių įstaigų vadovai, verslininkai, kurie su tais žmonėmis siejasi.

Nepaisant to, pastebėjau, kad, jei esi jaunas, veržlus, pasitikintis savimi, supranti politiką, supranti, kaip ir kokiomis nuotaikomis gyvena žmonės, pasitikėjimą jie išreiškia ir jauniems žmonėms.

Neslėpsiu, agitaciniu laikotarpiu buvo visokių situacijų. Vieni ir vos ne su šliure vijo, sakydami, kad aš nebalsuosiu. Kiti iš pradžių abejojo, tačiau suprato, kad atėjau su noru juos išgirsti.

– Kokią pagrindinę žinią nešėte rinkėjams, skatindamas balsuoti už jus?

– Agituodamas už save, kaip tarybos narį, sakiau, kad turėjome tarybos narių, kurie nelabai lankėsi posėdžiuose ar atsainiai žiūrėjo į darbą rajono žmonėms.

Galbūt tai – normalu, nes, skaičiuojant ne pirmą kadenciją, jėgos ir užsidegimas paprasčiausiai gali išblėsti, tačiau sakiau, kad jaunų žmonių pranašumas yra veržlumas ir sąžiningumas. Pagrindinė mano žinia buvo ta, kad tarybos naro pareigas vykdysiu nuoširdžiai.

Laikomės pozicijos, kad nereikia kelti bereikalingų lūkesčių. Asmeniškai nei aš, nei dabartinė mūsų rajono valdžia niekada nieko nežadėjo. Tačiau turime labai aiškią ir konkrečią programą, kurios laikysimės.

Tarp savo veiklos prioritetų nurodžiau gyventojų įsitraukimo periodiškai organizuojant susitikimus su rajono gyventojais didinimą, naujų darbo vietų ir jaunų žmonių verslumo kūrimą ir skatinimą, viešojo turizmo aktyvinimą.

– Kada supratote, kad norite savo ateitį sieti su politika? Papasakokite šiek tiek daugiau apie save, esate naujokas Lietuvos politinėje padangėje.

– Pamenu, kai prieš maždaug dešimt metų per televizorių stebėdavau tiek tuomet dar parlamentarę V.Blinkevičiūtę, kurios komandoje dabar dirbu, tiek kitus politikus ir jais žavėjausi. Jau tuo metu, vaiko akimis, tie žmonės atrodė tokie protingi ir tiek daug išmanantys.

Augdamas sulaukiau skirtingų pasiūlymų jungtis prie įvairių partijų ir organizacijų. Tačiau, stebėdamas, kaip auga Prienai, mero pareigas einant socialdemokratui A.Vaicekauskui, matydamas, kaip jis ir savivaldybės administracijos direktorė, taip pat socialdemokratė J.Zailsiekė nuoširdžiai bendrauja su kraštiečiais, vėliau nacionalinėje politikoje pastebėdamas, kad socialdemokratai, vedami G.Palucko ir M.Sinkevičiaus, atsinaujina, keičiasi, nusprendžiau pasirinkti šią partiją.

Besimokant gimnazijoje, tuometiniai tarybos nariai, kurie, beje, ir dabar yra išrinkti į tarybą, pakvietė prisijungti prie socialdemokratinio jaunimo Prienų skyriaus. Kadangi socialdemokratijai jau prijaučiau – sutikau.

Pradėjau veikti Prienuose. Organizuodavau renginius, akcijas, o visa tai siejosi su partine veikla. Dažnai prisijungdavo A.Vaicekauskas, J.Zailskienė ir kiti socialdemokratai. Mus, jaunimą, kvietėsi į vidinius renginius, vežėsi į ekskursijas, nacionalinį sąskrydį, su mumis bendravo, kaip su lygiaverčiais žmonėmis, todėl nebuvo dvejonių, ar stoti į partiją.

Kai tik suėjo 18 metų, tą pačią dieną parašiau prašymą prisijungti prie socialdemokratų.

– Socialdemokratai įprastai nebuvo siejami su jaunais politikais. Ar situacija keičiasi?

– Socialdemokratai yra mano vertybių partija. Lygybė, solidarumas, socialinis teisingumas yra labai svarbios socialdemokratinės vertybės, kurių laikydamiesi galime dirbti vardan Lietuvos.

Kalbant apie jaunų žmonių įsitraukimą, situacija akivaizdžiai keičiasi. Jauniausias tarybos narys yra socialdemokratas, jauniausias meras – R.Duchnevičius – yra socialdemokratas.

Partijos transliuojamomis žinutėmis bei atvirumu įrodome, kad esame gilias tradicijas turinti, tačiau atsinaujinanti partija, kurią renkasi ir kuria pasitiki jauni žmonės.

– Eidamas į politiką, turėjote savo politinių idealų?

– Žavėjausi V.Blinkevičiūte, dabar kartu su ja juokaujame, kad esu jos vaikas ar anūkas, nes gimiau tais metais, kai ji ėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigas. Tuo metu gimstamumas Lietuvoje buvo didžiausias per bene 30 metų, todėl juokiamės, kad, jei ne jos vykdoma socialinė politika, galbūt net nebūčiau gimęs.

V.Blinkevičiūtė yra vienas iš mano politinių idealų. Dirbdamas jos komandoje tik dar kartą įsitikinau, kad parlamentarė turi didžiulę patirtį politikoje, tačiau politika jos nesugadino, neužaugino kietos odos, kurią turi kiti politikai. Ji yra jautri, gilinasi į žmonių problemas, jas sprendė ir vis dar noriai sprendžia.

Taip pat visą laiką žavėjausi A.M.Brazausko tvirta ranka, gebėjimu suvienyti ir viską paaiškinti labai paprasta žmonių kalba. Negana to, kai pradėjau domėtis šia partija ir politika, idealu laikiau ir išskirtines kompetencijas turintį buvusį LSDP pirmininką G.Palucką.

– Artėja socialdemokratų pirmininko rinkimai. Greičiausiai šiame poste vėl išvysime dabartinę partijos pirmininkę V.Blinkevičiūtę. Ar pačiam, kaip jaunosios kartos atstovui, partijos vadovo kėdėje nesinorėtų matyti jaunesnių veidų?

– Labai džiaugiamės, kad V.Blinkevičiūtė nusprendė siekti dar vienos kadencijos šiose pareigose. Jai pirmininkaujant, turime labai gerą į tarybas išrinktų žmonių amžiaus vidurkį, turime daug jaunų išrinktų merų. Partiečiai pirmininke pasitiki, manau, šiemet niekas negalėtų geriau socialdemokratų vesti į priekį.

Tačiau, ateis laikas, kai pirmininko pareigas užimti turės kažkas kitas. Turime šaunių, puikiai vertinamų politikų, manau, puiki alternatyva galėtų būti M.Sinkevičius.

– Kokias perspektyvas partijai matote Seimo rinkimuose? Kas, sėkmės atveju, jūsų nuomone, galėtų būti partijos kandidatu į premjerus?

– Manau, LSDP perspektyva Seimo rinkimuose yra gera. Po dabartinės Vyriausybės reikėtų socialdemokratinės bangos ir minčių. LSDP įneštų socialinį teisingumą.

Yra daug nesprendžiamų problemų: energetikos, maisto, kuro kainos, bankų viršpelniai, kas penktas žmogus Lietuvoje skursta, tačiau ši Vyriausybė dėl to nieko nedaro. Manau, socialdemokratai atneštų stabilumą ir žinojimą, kad žmogus gali gyventi oriai ir ramiai.

Nepasitikėjimas politika ir politikais žmonių tarpe yra didžiulis, kaip jaunas žmogus, turiu lūkesčių, norisi, kad pasitikėjimas augtų ir žmonės suprastų, jog ne tik galime, bet ir turime spręsti jų problemas. Turime nenumoti ranka į tai, kas vyksta, ir nepasakyti, kaip padarė dabartinė valdžia, kad po keturių metų galėsite išsirinkti kitus. Noriu, kad žmonės politikus vertintų ne kaip vagis ar prie „lovio prisėdusius“, o kaip negandų sprendėjus.

Sėkmės atveju, tiek sudarant rinkiminį sąrašą, tiek keliant premjerą, balsuotų visi partiečiai. Tiesa, V.Blinkevičiūtė užsiminė, kad kandidatas į premjero postą galėtų būti M.Sinkevičius.

Manau, kad jis būtų puikus premjeras. M.Sinkevičius yra susipažinęs su nacionaline ir regionine politika, išmano savivaldybių ir Lietuvos aktualijas.

– Esate išrinktas regione. Socialdemokratai savo programoje deklaruoja palaikymą partnerystės įstatymui. Akivaizdu, kad regionuose šis klausimas yra labiau kontraversiškas, nei, pavyzdžiui, Vilniuje. Tiesa, nevieningi ir Seimo socialdemokratai. Kokia jūsų paties pozicija šiuo klausimu?

– Esu už lygybę ir teises visiems. Turiu daug pažįstamų ir draugų, kurie yra kitos orientacijos ir problemos tame nematau. Manau, kad visuomenė yra sukiršinta, tačiau turime ją šviesti, kalbėtis, rasti dialogą, kompromisą ir Partnerystės įstatymą priimti.

Pavyzdžiui, kalbant apie labai skirtingai vertinamas eitynes, manau, kad jos, kaip ir visi protestai ar mitingai, atkreipia dėmesį į problemą, kurią reikia spręsti. Esame viena iš nedaugelio valstybių, kuri nėra užtikrinusi galimybės kitos orientacijos žmonėms sukurti teisinę partnerystę ir saugiai gyventi.

Dažnu atveju socialdemokratai Partnerystės įstatymui galėjo nepritarti, nes pats įstatymas, galimai, nebuvo iki galo parašytas teisingai ar kirtosi su kitais įstatymais. Žinau, kad dauguma mūsų partijos narių Partnerystės įstatymą palaiko.

Kiek domėjausi, nepalaikyti galėjo tik vienas kitas vienmandatininkas, kurio argumentas galėjo būti, jog jis atstovauja jį rinkusiems žmonėms, o jie skatino šio įstatymo nepalaikyti.

– Ką jaunas žmogus gali pasiūlyti rajonui? Įsivaizduoju, kad daugelis gyventojų gali abejingai žiūrėti į tokio jauno asmens galimybes, politinį svorį.

– Kaip jaunas žmogus, galiu pasiūlyti inovacijas, modernizavimą ir šviežų požiūrį į priimamus sprendimus.

Smagu, kad jau dabar į mane kreipiasi jauni žmonės, sakydami, kad, pavyzdžiui, kažkur nėra tinklinio tinklo, yra nesutvarkyta ar neapšviesta aikštelė, o aš galiu juos išgirsti ir, kreipdamasis į kolegas, savivaldybėje problemą spręsti. Tai tik maži pavydžiai, tačiau bendras tikslas – atstovauti visų kraštiečių balsui.

Mano, kaip tarybos nario, misija yra kuo didesnis gyventojų įtraukimas į savivaldybėje priimamus sprendimus. Noriu, kad žmonės galėtų išsakyti nuomonę ir reikšti pasiūlymus, dalyvautų bendruomenių veiklose, turėtų kultūrinį gyvenimą. Kalbant apie turizmą ir planuojamą dviračių bei pėsčiųjų takų plėtrą, svarbu, kad gyventojai būtų sveiki ir aktyvūs.

Taip pat, siekiant kurortinės teritorijos statuso, prie kurio su komanda dirbsime, Prienams dar trūksta reabilitacijos paslaugų, kurias, manau, galėtų teikti Prienų ligoninė. Taip pat dar trūksta apgyvendinimo įstaigų, tačiau, tikiuosi, kad tai pavyks išspręsti.

Taip pat mano svajonė – Prienuose turėti žinomą jaunimo muzikos ir diskusijų festivalį. Tam tinkama erdvė būtų Pociūnų aerodromas, kuris galėtų atgimti ir tapti traukos objektu tiek sklandytojams, tiek pilotams, tiek pramogų ieškotojams ar turistams ir šeimoms.

Apskritai jaunimo užimtumas man yra labai svarbus, todėl planuoju prisidėti prie su jaunimu dirbančių nevyriausybinių organizacijų stiprinimo, kultūrinių renginių, jaunimo ir bendruomenės dienų. Mano tikslas – puoselėti jaunimo socialinį ir visuomeninį gyvenimą.

– Vėl „pabyrėjo“ prieš kelis metus tvarkytas Prienų tiltas. Gyventojai skundžiasi kamščiais ir nekokybiškai atliktu darbu. Kas daroma, kad problema būtų greičiau išspręsta ir artimiausiu metu nepasikartotų?

– Su keliais ir tiltais, ne tik mūsų rajone, yra didžiulė problema. Tai turėtų būti Susisiekimo ministerijos atsakomybė, beje, su mūsų tiltu taip ir yra. Jis nepriklauso savivaldybei. Kaip ir visi Lietuvos tiltai – jis yra Lietuvos automobilių ir Kelių direkcijos atsakomybėje.

Savivaldybė net nežinojo, kad kažkas įvyko, kol Kelių direkcijos atstovai neatvažiavo patikrinti tilto būklės, rado įtrūkimą ir uždarė eismą kairiojoje pėsčiųjų tako pusėje ir kairiojoje automobilių juostos dalyje.

Dabar yra pastatytas šviesoforas, kuris iš dalies sureguliavo susidarančias spūstis, tačiau informacijos, kada ir kaip problema bus tvarkoma, Automobilių ir Kelių direkcija nepateikė. Todėl šiuo metu yra neaišku, kiek laiko truks tvarkymo darbai.

Jei tai būtų savivaldybės problema, jau būtų imtasi veiksmų, tačiau dabar, kiek žinau, rankos yra surištos, nes net pagal įstatymą patys negalime tvarkyti kelių ar tiltų.

– Politiškai aktyvus esi ne vienerius metus. Kodėl svarbu, kad jaunimas būtų politiškai aktyvus ir kodėl šiuo metu jaunimo politinis aktyvumas toks žemas?

– Tikriausiai trūksta pilietinio švietimo mokyklose arba jis yra nekokybiškas. Jaunimui svarbu suprasti, kad kiekvieno iš mūsų balsas yra daug lemiantis.

Keista, kai jaunimas pasako, kad politika nesidomi ir nieko nežino. Kiekvienas mūsų gyvenimo žingsnis yra susijęs su politika. Ar einame gatve, kuri yra puikiai asfaltuota, ar norime gauti tinkamą sveikatos apsaugą, ar mokomės gimnazijoje, universitete, ar važiuojame su tėvais atostogauti – viskas yra susiję su politika.

Manau, šiuo metu jaunimo balsas yra girdimas ir matomas, jaunimo nebijoma įsileisti į savo komandą, todėl reikia tik švietimo ir supratimo, kad tai išties svarbu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.