Viso pasaulio dėmesiui besiruošiantis Vilnius gerokai pasikeis: palies skrydžius, gatves ir net ligoninių darbą

Nors liepą per NATO viršūnių susitikimą virš Vilniaus neskraidys lėktuvai, medicinos įstaigose bus teikiama tik skubi pagalba, daug kur bus ribojamas eismo dalyvių judėjimas, pakentėti verta. Juk tam, kad neapsijuoktume, pažadėta išasfaltuoti daugiau gatvių.

 NATO viršūnių susitikimas pakeis Vilnių.<br> lrytas.lt montažas.
 NATO viršūnių susitikimas pakeis Vilnių.<br> lrytas.lt montažas.
Darbininkai šiuo metu prie „Litexpo“ ypač uoliai tiesia naujus dviračių ir pėsčiųjų takus. Savivaldybė tikina, kad aplinka iki liepos bus išblizginta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbininkai šiuo metu prie „Litexpo“ ypač uoliai tiesia naujus dviračių ir pėsčiųjų takus. Savivaldybė tikina, kad aplinka iki liepos bus išblizginta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasistatyti transporto priemonės ant vejos prie „Litexpo“ nebepavyks.
Pasistatyti transporto priemonės ant vejos prie „Litexpo“ nebepavyks.
NATO viršūnių susitikimui prie „Litexpo“ įrengta nauja stovėjimo aikštelė.
NATO viršūnių susitikimui prie „Litexpo“ įrengta nauja stovėjimo aikštelė.
Miškas aplink renginio vietą Lazdynuose pradėtas tvarkyti pernai rudenį.
Miškas aplink renginio vietą Lazdynuose pradėtas tvarkyti pernai rudenį.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 24, 2023, 11:10 AM, atnaujinta Apr 24, 2023, 12:20 PM

Vilniečiai turėtų įsidėmėti šią datą – liepos 11–12 dienos. Jomis vyks NATO viršūnių susitikimas. Jau pasigirdo raginimų renginio metu apskritai palikti miestą, nes tų ribojimų gali būti ir daugiau.

Kad mažiausiai 38 milijonus eurų kainuosiančiam renginiui ruošiamasi, ženklų jau yra. Daugiausia jų – parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigose, kur vyks pagrindiniai susitikimai.

Bet tai tik pradžia. Savivaldybė pažadėjo, kad bent jau tos gatvės, kuriomis keliaus renginio dalyviai, bus lygios. Tad kurį laiką ir po renginio ilsėsis transporto priemonių važiuoklės ir keliautojų sėdimosios.

Priminė išrinktajam merui

Išrinktasis meras Valdas Benkunskas pirmadienį tikino, kad pasiruošimas NATO viršūnių susitikimui jau yra pradėtas.

Anot jo, savivaldybė per kelis mėnesius miesto neperstatys ir iš esmės vaizdo nepakeis, tačiau bus sutvarkyta infrastruktūra tose srityse, kuriose susitikimo metu judės svečiai.

„Tai pirmiausia yra infrastruktūros sutvarkymas – prasčiausių gatvių arba prasčiausios aptarnaujančios infrastruktūros, tokios kaip pėsčiųjų takų, apšvietimo tinklų sutvarkymas tose jungtyse, kur mūsų svečiai judės iš oro uosto į tam tikras sritis“, – paaiškino meras.

V.Benkunskui prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė dar kovo pabaigoje priminė, kad iki NATO susitikimo Vilniaus gatvės turės būti išasfaltuotos.

Pasak jos, šis sostinėje rengiamas svarbus Aljanso partnerių susitikimas yra šansas naujai išrinktam merui bei valdžiai prisistatyti visam pasauliui.

Savivaldybė kol kas neatskleidžia, kuriose gatvėse vairuotojai galės pasidžiaugti nauju asfaltu. Tai esą bus paskelbta vėliau.

Parengs ribojimų schemas

Lygiai taip pat savivaldybė nėra linkusi skelbti ir apie konkrečius eismo ribojimus.

Anot savivaldybės atstovo Gabrieliaus Grubinsko, išsami informacija bus paskelbta artėjant renginiui. Tačiau jau dabar žinoma, kad susitikimo metu bus ribojamas visų eismo dalyvių judėjimas Senamiestyje, parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigose, oro uosto teritorijoje, atskirose Naujamiesčio seniūnijos vietose.

Į zoną, kurią apims eismo ribojimai, galės įvažiuoti tik transportas su leidimais.

V.Benkunskas pripažino, kad eismo ribojimai sukels vilniečiams tam tikrų nepatogumų.

„Tam mes taip pat ruošiamės, schemos šiuo metu yra rengiamos, ir tas kelias dienas, o gal ir visą savaitę vilniečiams bus tam tikrų nepatogumų“, – pažymėjo jis.

Sumažės planinių paslaugų

Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė ramino, kad renginio metu skubi pagalba gyventojams ir toliau bus teikiama, bet planinių paslaugų apimtį planuojama sumažinti. Kiek?

Pasak kanclerės, diskusijose su ligoninių atstovais dėl pasiruošimo renginiui svarstomi įvairūs scenarijai, skaičiuojama, kokį skaičių pacientų įstaigos yra pajėgios priimti įvairiais laiko intervalais, planuojami procesai, jei padidėtų jų srautai, apžvelgiama greitosios pagalbos pajėgų parengtis.

Ligoninių užimtumą ir planines paslaugas planuojama mažinti likus kelioms dienoms iki susitikimo bei jo metu. Dėl to diskusijoje dalyvauja keturios įstaigos – Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Kauno ligoninė bei Santaros ir Kauno klinikos.

Kanclerė negalėjo įvardinti per susitikimą budėsiančio tikslaus aktyvių medikų komandų skaičiaus, tačiau ji pabrėžė, kad jų bus daugiau negu įprasta. Svarstomas klausimas ir dėl pagalbos iš kitų valstybių.

Tiesa, nėra planų priskirti medicinos darbuotojus atskiroms delegacijoms, tačiau tiek medikai, tiek greitosios pagalbos personalas budės renginio vietoje.

Atšauks per 100 skrydžių

Renginio metu 30 kilometrų spinduliu nuo „Litexpo“ esančioje oro erdvėje bus draudžiami visi skrydžiai. Skrydžiai Vilniuje bus ribojami šiek tiek daugiau negu parą – nuo liepos 11 dienos 12 valandos iki liepos 12 dienos 14 valandos.

„Lietuvos oro uostų“ duomenimis, dėl šio 26 valandų apribojimo iš Vilniaus bus atšaukta per 100 skrydžių. Apie planuojamus skrydžių atšaukimus keleivius iš anksto informuos oro bendrovės.

Taip pat dėl didesnio nei įprastai orlaivių eismo bei Vilniaus ir Kauno oro uostų apkrovos galimi oro eismo sutrikimai ir vėlavimai.

Todėl esant galimybei liepos 11–12 dienomis rekomenduojama nesirinkti kelionių lėktuvais į Vilnių ir Kauną bei iš Vilniaus ir Kauno.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad liepos 7–13 dienomis bus taikoma ir daugiau lėktuvų eismo virš Lietuvos teritorijos apribojimų, bus draudžiami ir mažųjų lėktuvų, oro balionų bei dronų skrydžiai.

Pradėjo darbus dar rudenį

Paklaustas, kokie aplinkos tvarkymo darbai dar bus vykdomi aplink parodų ir kongresų centrą „Litexpo“, G.Grubinskas priminė, kad dar rudenį buvo genimi čia augantys medžiai, šiuo metu vyksta aplinkos tvarkymo darbai, bus sutvarkytas pėsčiųjų takas ties K.Jelskio gatve, taip pat pertvarkyta ir susitikimo poreikiams pritaikoma stovėjimo aikštelių infrastruktūra, tiesiamas laikinas abi stovėjimo aikšteles jungiantis kelias.

Pasak G.Grubinsko, didžiausi infrastruktūros darbai susiję su „Litexpo“ aplinkos pritaikymu pagal renginio poreikius ir NATO reikalavimus.

Kitose miesto vietose vykdomi įprasti infrastruktūros gerinimo ir priežiūros darbai, įskaitant gatvių remontą ir įvairių erdvių želdinimą.

„Žinoma, prioritetas teikiamas toms vietoms, kuriomis gali keliauti atvykę svečiai“, – aiškino G.Grubinskas.

V.Benkunskas minėjo, kad renginys vyks vasarą, kai Vilnius bus žalias, bet gamtovaizdžiu reikia pasirūpinti, kad būtų ir žydinčių teritorijų: „Tie darbai tikrai bus padaryti, kolegos administracijoje dirba.“

Mokyklų paruošti neteks?

Pasigirdo kalbų, kad svečiams apgyvendinti gali pritrūkti vietų viešbučiuose, todėl tam ruošiamos ir kelios mokyklos.

G.Grubinsko žodžiais, visų už susitikimą atsakingų institucijų bendras siekis – užtikrinti, kad šis istorinis renginys įvyktų kuo sklandžiau.

Atliepiant delegacijų bei kitų svečių poreikius planuojamas apgyvendinimas ne tik Vilniuje. Jis nepatvirtino, kad apgyvendinimui bus skirtos ir mokyklos.

Nesiskelbia dėl saugumo

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė, kad kiekvieno viešbučio administracijos neklausinėja, ar visi kambariai liepos 11–12 dienomis jau užimti, bet pripažino, jog vasarą vyksiantis renginys sujauks apgyvendinimo įstaigų planus.

Viešbučiai tokiu metu ir taip nesiskundžia klientų skaičiumi, bet kelioms dienoms bus priversti atšaukti rezervacijas.

Be to, Užsienio reikalų ministerija paprašė viešbučių, kuriuose bus apgyvendintos į NATO susitikimą atvyksiančios delegacijos, neskelbti duomenų apie užimtumą. Tai yra konfidenciali informacija dėl delegacijų saugumo.

E.Šiškauskienė pripažino, kad restoranams toks renginys – į naudą: „Šis sektorius tikrai atsigaus. Negalime atsidžiaugti ir dėl rinkodarinės pusės – tiek reklamos mes niekada nenusipirktume.“

Sporto rūmai konferencijoms – puiki vieta

Nors NATO viršūnių susitikimui ruošiami „Litexpo“ rūmai, konferencijų turizmo srityje Vilnius smarkiai atsilieka nuo kitų miestų.

Kongresų rūmams buvo planuojama pritaikyti Sporto rūmus, bet Ingridos Šimonytės Vyriausybės sprendimu šios idėjos atsisakyta.

Yra aiškūs reikalavimai, kiek kongresams ir konferencijoms skirtas objektas turi būti nutolęs nuo oro uosto, miesto centro, viešbučių. Sporto rūmai tuos reikalavimus atitiko.

Jau buvo parengtas projektas Sporto rūmus pritaikyti kongresams ir konferencijoms, aplink juos pastatyti keli viešbučiai, investicijoms skirta 80 mln. eurų, tačiau pasikeitus Vyriausybės pozicijai viešbučiai buvo priversti keisti paskirtį.

Dabartinis pasiūlymas konferencijų centrą kurti prie geležinkelio sulaukė daug kritikos. Nors oro uostas būtų netoli, aplink neįmanoma pastatyti daug viešbučių ir svečiams ilsėtis tektų vykti į miesto centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.