Lietuvoje – labiausiai saugomo Nyderlandų politiko vizitas: po grasinimų ruošiasi ir mūsų saugumas

Antradienį, kartu su Nyderlandų parlamentarų delegacija, į Lietuvą atvyksta kontroversiškai vertinamas, labiausiai Nyderlanduose saugomas politikas Geertas Wildersas.

Lietuvoje – labiausiai saugomo Nyderlandų politiko vizitas: po grasinimų ruošiasi ir mūsų saugumas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Lietuvoje – labiausiai saugomo Nyderlandų politiko vizitas: po grasinimų ruošiasi ir mūsų saugumas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Laurynas Kasčiūnas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Geertas Wildersas.<br>Bart Maat / ANP / AFP/ Scanpix nuotr.
Geertas Wildersas.<br>Bart Maat / ANP / AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 9:26 AM, atnaujinta Apr 25, 2023, 1:12 PM

Nors užsienio valstybių delegacijų Lietuvoje vizitai – įprasta praktika, šis vizitas pareikalaus išskirtinio pareigūnų budrumo, mat dėl antiislamiškos veiklos G.Wildersas sulaukė ne vieno grasinimo mirtinimi, o prieš kelerius metus už jo nužudymą buvo paskelbta 21 tūkst. eurų premija.

Spalvinga biografija

Antiislamiškų pažiūrų, kraštutinės dešinės 59-erių metų politikas daugiausiai dėmesio susilaukė pradėjęs, kaip pats vadina, „Nyderlandų islamizavimo“ stabdymo kampaniją: G.Wildersas pasisakė už imigracijos iš musulmoniškų šalių nutraukimą, rėmė naujų mečečių statybos draudimą, reikalavo šalyje drausti Koraną.

Politikas savo rėmėjams yra pažadėjęs užtikrinti, kad Nyderlanduose bus „mažiau marokiečių“. G.Wildersas kelis kartus paskelbė satyrinių karikatūrų apie pranašą Mahometą konkursus, dėl ko susilaukė grasinimų mirtimi.

Žinomas Pakistano kriketo žaidėjas 2018 metais, po paskutinio tokio konkurso paskelbimo, viešai pranešė apie trijų milijonų rupijų premiją tam, kuris jam atneš G.Wilderso galvą.

Jau nuo 2004 metų G.Wildersas visą parą yra saugomas policijos pareigūnų būrio – specialaus karo policijos padalinio. Ši palyda politiką saugos ir jo vizito į Lietuvą metu.

Tiesa, G.Wildersas taip pat žadėjo, kad jo vadovaujamai „Laisvės partijai“ laimėjus rinkimus, jis surengtų referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, yra pareiškęs, kad Rusija nėra Nyderlandų priešas.

Provokacijų nesitiki

G.Wildersas – vienas iš Nyderlandų delegacijos narių, kurie antradienį lankys savo šalies karius, dislokuotus Rukloje, taip pat dalyvaus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje.

NSGK pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas nurodė, kad posėdžio metu kartu su Nyderlandų Žvalgybos ir saugumo komiteto nariais bus aptarti gynybos, NATO viršūnių susitikimo klausimai.

„Tai yra ne G.Wilderso vadovaujama, ne „Laisvės partijos“ delegacija, bet Žvalgybos ir saugumo komiteto delegacija, ir mes, kaip giminingas komitetas, tikrai esame atviri.

Keisimės nuomonėmis dėl iššūkių mūsų saugumui ir gynybai, pristatysime mūsų prioritetus NATO viršūnių susitikimui.

Nyderlandai prisideda prie mūsų saugumo ir gynybos, jie daug metų yra priešakinių pajėgų kovinėje grupėje ir veikia pakankamai reikšmingai, todėl Nyderlandų parlamentarų vizitas į Lietuvą yra svarbus“, – portalui lrytas.lt komentavo L.Kasčiūnas.

Seimo narys teigė pasinaudosiantis galimybe G.Wilderso pasiteirauti, kaip keitėsi jo požiūris į Rusiją, šiai užpuolus Ukrainą, įrodyti Lietuvai kylančius iššūkius, galbūt ir užsitikrinti Nyderlandų paramą dėl didesnės Rytų flango gynybos.

„Jo partija šiek tiek pakeitė poziciją į teisingą pusę, kai Rusija užpuolė Ukrainą vasario 24 dieną. Mano darbas ir yra parodyti, kad Rusija yra rimtesnis iššūkis ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai – ir Nyderlandams taip pat“, – kalbėjo politikas.

Nors G.Wildersas – saugomiausias Nyderlandų politikas, už kurio nužudymą net pažadėtos piniginės premijos, L.Kasčiūnas jokių galimų provokacijų Lietuvoje nesitiki.

„Su migracijos procesais susitvarkėme gerai, manau, kad Lietuva yra saugi šalis. Viskas turėtų būti gerai, visi saugumo algoritmai, kurie yra taikomi, bus įgyvendinti ir čia.

Turime labai patyrusią, profesionalią Vadovybės apsaugos tarnybą, kuri saugo Seimą ir organizuoja tokius dalykus. Tikrai šie dalykai bus išspręsti be didesnių problemų“, – įsitikinęs jis.

VAT: grėsmės yra, parinktos atitinkamos priemonės

Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) direktoriaus pirmasis pavaduotojas Paulius Nemira naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad šiam vizitui pareigūnai ruošiasi įprastai, tačiau pripažino, kad kito tokio paties rango politiko VAT pareigūnai greičiausiai nesaugotų iš viso.

„Jis nėra valstybės vadovas, tai žemesnio rango žmogus, tad galbūt tokio rango žmogaus apskritai nesaugotume, jeigu nebūtų tokių grėsmių, kokių turi šis konkretus atvykstantis svečias“, – kalbėjo P.Nemira.

Tad G.Wildersas sulauks daugiau dėmesio nei kiti jo rango politikai – kaip nurodė P.Nemira, jam bus skirta daugiau VAT pareigūnų ir daugiau saugumo priemonių.

„Vienam saugomam asmeniui yra šiek tiek didesnė grėsmė, kitam mažesnė. Vienų vieni nemyli, kitų – kiti. Tai detalės, kiekvieno saugumo asmens ypatumai yra skirtingi, tačiau iš esmės dirbame kaip visada“, – patikino jis.

Paklaustas, ar Tarnyba turi indikacijų dėl galimo pavojaus G.Wildersui Lietuvoje, P.Nemira teigė negalintis komentuoti.

„Grėsmės yra, o ar jos didesnės, ar mažesnės, priklauso, su kuo lyginsi. Grėsmės yra, parinktos atitinkamos priemonės – tiek pasitinkant kolegas, atvykstančius kartu, tiek mūsų pačių suplanuotos priemonės, kad svečias galėtų jaustis saugus mūsų šalyje“, – nurodė P.Nemira.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.