Lietuviškuose pasuose – sovietinės šmėklos: kilus pykčiui kratosi atsakomybės, bet žada pokyčius

Lietuvos Respublikos (LR) pasuose vis dar šmėžuoja sovietiniai simboliai. Paso puslapiuose esančiuose svarbiausių šalies pastatų ir kitų objektų atvaizduose, šalia Vytauto Didžiojo karo muziejaus, stūkso tarybinės stelos. Vidaus reikalų ministerija (VRM) įsitikinusi – tai yra netoleruotina klaida.

Sovietinio simbolio vaizdu ant paso susirūpino kaunietė Nadia Romanova. Pamačiusi, kad prieš kelias dienas gautame LR pase puikuojasi sovietiniai simboliai, N.Romanova sako aiktelėjusi.<br>Lrytas.lt koliažas
Sovietinio simbolio vaizdu ant paso susirūpino kaunietė Nadia Romanova. Pamačiusi, kad prieš kelias dienas gautame LR pase puikuojasi sovietiniai simboliai, N.Romanova sako aiktelėjusi.<br>Lrytas.lt koliažas
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Gerda Minajevaitė

Apr 26, 2023, 3:58 PM, atnaujinta Apr 26, 2023, 7:45 PM

Savo ruožtu istorikai atlaidesni – sako, kad reikia nepamiršti savo šalies istorijos.

Nustebo pamačiusi naują pasą

Sovietinio simbolio vaizdu ant paso susirūpino kaunietė Nadia Romanova. Pamačiusi, kad prieš kelias dienas gautame LR pase puikuojasi sovietiniai simboliai, N.Romanova sako aiktelėjusi.

„Augau tarp stovinčių stelų ir man jos nuo vaikystės buvo bjaurios. Stelos buvo statytos kaip paminklo Leninui ansamblio dalis. Keista, pasas yra nepriklausomos Lietuvos, šalis yra pasikeitus, net stelos jau nebestovi, o svarbiausiame dokumente Lietuva yra reprezentuojama būtent taip“, – stebėjosi kaunietė.

Prasidėjus Kauno Vienybės aikštės rekonstrukcijos darbams, 2017 m., stelos buvo perkeltos į Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą.

N.Romanova portalui lrytas.lt pasakojo, kad, nors į pasą pati dažnai nežiūri, kartais žmonės iš kitų šalių gali paprašyti dokumentą apžiūrėti.

„Jei jūs, mieli biurokratai, nusprendėte, kad Lietuvą reprezentuoti reikia paso puslapiuose dedant reprezentacinius vaizdus, tai rodykite šiuolaikinę Lietuvą“, – piktinosi kaunietė.

VRM viceministras: tai yra netoleruotina klaida

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičiaus įsitikinęs, kad tai, jog Lietuvos Respublikos piliečio tapatybę patvirtinančiame dokumente pavaizduoti sovietiniai simboliai – netoleruotina klaida, kurią būtina ištaisyti.

„Už LR paso grafinio dizaino, eskizo ir šio dokumento technologinius reikalavimus atsakinga Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnyba prie Finansų ministerijos. Šiai tarnybai pašalinus minėtą problemą (pakeitus nuotrauką), Asmens dokumentų išrašymo centras prie Vidaus reikalų ministerijos galės užsakyti naują pasų partiją.

Jei kalbame apie LR paso su nauja nuotrauka išdavimą, tai galėtų įvykti maždaug po 6 mėnesių, kai bus išnaudoti jau pagaminti ar baigiami gaminti 250 tūkst. pasų su dabartiniu dizainu“, – situaciją komentavo A.Ambramavičius.

Nuotrauka pasirinkta dėl Vienybės aikštės rekonstrukcijos

Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos (VDTAP) direktorius Klemensas Rimšelis aiškino, kad tarnyba sukuria paso eskizą, tačiau paso užsakovas yra VRM, o, kadangi tai yra pats svarbiausias LR piliečio dokumentas, jo leidimas taip pat yra derinamas su VRM, asmens dokumentų išrašymo centru ir kitomis institucijomis.

„Jei pase yra naudojama heraldika – derinama su Heraldikos komisija, jei vaizduojamas kultūros paveldas – su Kultūros paveldo departamentu, jei yra muzikos, dailės motyvai – su Kultūros ministerija ir taip toliau“, – portalui lrytas.lt aiškino K.Rimšelis.

LR pasas yra atnaujintas 2018 m., o nuo 2017 m. buvo pradėta Kauno Vienybės aikštės rekonstrukcija. VDTAP direktorius teigė, kad dėl šios priežasties pasirinkta senesnė nuotrauka.

„2018 m. niekas neišreiškė pastabų dėl nuotraukų. Buvo atkreiptas dėmesys tik į tai, kad ateityje galbūt reikės pakoreguoti Kauno miesto pilies vaizdą, nes ji per tam tikrą laiką pasikeitė. Dėl stelų, kurios, beje, ne taip ryškiai matėsi, niekas pastabų neišreiškė.

Jei būtų buvusi galimybė 2018 m. metais rinktis kitą nuotrauką, taip būtų ir padaryta, tačiau, vykstant Vienybės aikštės atnaujinimo darbams, negalėjome fotografuoti statybvietės, tačiau norėjome, kad nuotraukoje būtų Karo muziejus, jo sodelis“, – komentavo K.Rimšelis.

VDTAP direktorius, sutikdamas, kad Vienybės aikštė dabar yra nepalyginamai gražesnė ir šiuolaikiškesnė, tvirtino, jog ateityje, kai pasas bus koreguojamas, tokios nuotraukos turėtų būti pakeistos.

„Mes rengiame eskizą, taikome numatytas technologinės apsaugos priemones dokumentui apsaugoti nuo klastojimo. Jei gauname informacijos apie klastotes, turime teisę ir iniciatyvą į dokumentą įvesti papildomas technologines apsaugos priemones, tačiau šiuo atveju tai yra pastebėjimas dėl vizualių dalykų.

Pagal reikalavimus ir rekomendacijas, dokumentai atnaujinami kas dešimt metų. Jei užsakovas LR pasą sugalvos atnaujinti anksčiau, nuotrauka bus pakeista“, – sakė K.Rimšelis.

Nepaisant kilusio nepasitenkinimo nuotrauka, VDTAP direktorius džiaugėsi LR paso unikalumu. Esą pasaulyje yra vos keletas pasų, kuriuose kiekviename puslapyje yra vaizduojamos vis kitos nuotraukos, apimančios šalies miestus, regionus.

„Po 2018 m. atnaujinimo, 2020 m. Lisabonoje vykusioje tarptautinėje konferencijoje LR pasas buvo išrinktas ir apdovanotas kaip geriausias Europoje, Viduriniuose Rytuose ir Afrikoje.

Įvertinimas gautas už paso elegantiško dizaino ir naujausių technologinių apsaugos priemonių, kurios niekada iki tol nenaudotos Lietuvos Respublikos dokumentuose, sujungimą. Tai – didelis laimėjimas“, – džiaugėsi K.Rimšelis.

A.Kasparavičius: reikia atsiminti, kad buvo ir toks laikas

Istorikas Algimantas Kasparavičius, situaciją vertindamas istorijos akademine prasme, jokios tragedijos ar problemos dėl tokios nuotraukos pase nemato. Jis įsitikinęs, kad sovietmetis yra tam tikra mūsų istorijos atkarpa, kurios negalime ištrinti iš savo istorinės atminties.

„Jauną žmogų, atsiimantį dokumentą, kuris pilietį riša su valstybe, tokia nuotrauka gali trikdyti. Atsivertęs pasą, jis randa Gedimino pilį, kitas Lietuvos vietas, o tam tarpe dar ir nuotrauką su sovietinio laikotarpio simboliais, ženklais.

Tačiau, tai yra tam tikras priminimas, įpareigojimas, kad istorija nepasikartotų. Reikia atminti, kad buvo ir toks laikas, kurį išgyveno tėvai, seneliai. Tiek tos intrigos“, – portalui lrytas.lt komentavo A.Kasparavičius.

Istorikas ragino atsigręžti į kitų, ilgesnę civilizacijos patirtį turinčių valstybių istoriją.

„Jei pažiūrėsime į Didžiąją Britaniją, Prancūziją, Italiją, Vokietiją ar Ispaniją, jų valstybėse taip pat dėl įvairių istorinių periodų bei asmenybių sutarimo nėra. Europos demokratija buvo gyvybinga ir stipri tuo, kad pasižymėjo pliuralizmu ir toleravo skirtingas nuomones į tuos pačius istorinius įvykius, faktus.

Jei einame tuo pačiu – krikščioniškos, pliuralistinės demokratinės Europos keliu – tokiose nuotraukose nematyčiau jokios bėdos. Kaip tik galime matyti, kad tai yra tam tikras privalumas. Tai atkreipia dėmesį ir padaro intrigą, priverčiančią atkreipti dėmesį į kitas LR pase esančias nuotraukas ir vizualizacijas.

Tai verčia susimąstyti, kodėl gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir kokia yra šalies istorija“, – teigė A.Kasparavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.