VSD pernai iš šalies išsiuntė 5 Rusijos žvalgybos pareigūnus, fiksavo bandymų verbuoti Lietuvos gyventojus

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pernai iš Lietuvos išsiuntė 5 Rusijos žvalgybos pareigūnus, fiksavo kelis nesėkmingus Rusijos, Baltarusijos ir Kinijos bandymus verbuoti Lietuvos piliečius. Taip pat sustabdyta vieno, šnipinėjimu Baltarusijai įtariamo, Lietuvos piliečio veikla, skelbiama VSD metinės veiklos ataskaitoje.

Valstybės saugumo departamentas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės saugumo departamentas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 11:37 AM

Pasak departamento, iš Lietuvos išsiųsti Rusijos žvalgybos pareigūnai šalyje dirbo po diplomatine priedanga.

„VSD vertinimu, kitų Rusijos žvalgybos tarnybų veiklos krypčių – informacinių operacijų, radioelektroninės ir kibernetinės žvalgybos – intensyvumas išlieka aukštas, todėl šių veiklų užkardymui VSD teiks prioritetą, vykdydamas kontržvalgybos ir kibernetinio saugumo tyrimus“, – praneša departamentas.

Pažymima, kad 2022 metais priešiškos valstybės Lietuvoje ne tik mėgino verbuoti gyventojus, bet ir vykdė šalyje žvalgybinę veiklą. Pasak departamento, pernai fiksuota tiek Rusijos, tiek Baltarusijos ir Kinijos žvalgybinių specialiųjų tarnybų veikla.

Taip pat, prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, pasak VSD, suaktyvėjo ir prokremliški asmenys bei judėjimai.

„Departamentas tyrė prokremliškų asmenų ir judėjimų ryšius ir bendradarbiavimą su agresiją Ukrainoje vykdančių šalių subjektais. Jų veiklą, kuri kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui, Departamentas siekė ne tik užkardyti, bet ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn“, – skelbiama ataskaitoje.

Pasak VSD, žvalgybos informacija buvo panaudota pradedant du ikiteisminius tyrimus dėl su asociacija „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ (TGKF) susijusių asmenų galimos nusikalstamos veikos. Surinkta informacija prisidėjo prie TGKF veiklos uždraudimo.

Pažymima, kad taip pat pernai nustatyta ir užkardyta šnipinėjimu Baltarusijai įtariamo Lietuvos piliečio veikla, pagal departamento surinktą informaciją taip pat pradėtas ir vis dar vykdomas ikiteisminis tyrimas.

ELTA primena, kad VSD veiklos ataskaitos tikslas – informuoti visuomenę, kaip buvo įgyvendinami Žvalgybos įstatyme numatyti VSD veiklos tikslai ir uždaviniai, rinkti informaciją apie rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes, pateikti ją nacionalinį saugumą užtikrinančioms institucijoms ir šalinti šiuos rizikos veiksnius, pavojus bei grėsmes.

Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimuose pateikiama informacija apie svarbiausias Lietuvai kylančių grėsmių tendencijas. Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimai yra rengiami kartu su Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu prie Krašto apsaugos ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?