VRK paskaičiavo: reikėtų virš 1,1 mln. pasisakiusiųjų „taip“, kad būtų įteisinta daugybinė pilietybė

Seimo narės Dalios Asanavičiūtės teigimu, svarbu palaikyti pasaulio lietuvių bendruomenės paruoštą rezoliuciją, kuri pritaria referendumui dėl Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo. Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), reikėtų virš 1,1 mln. pasisakiusiųjų „taip“, kad būtų įteisinta daugybinė pilietybė.

Lietuvos respublikos piliečio pasas..<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos respublikos piliečio pasas..<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Apr 28, 2023, 1:42 PM

„Vyriausioji rinkimų komisija yra paskaičiavusi, jog reikėtų virš 1,1 mln. pasisakiusiųjų „taip“, kad atsakymas būtų teigiamas ir galėtume pakeisti Konstitucijos 12 straipsnį, tikrai didelis skaičius“, – penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje Seime sakė D. Asanavičiūtė.

Spaudos konferencijoje pristatyti Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijos Seimo pavasario sesijos metu atlikti darbai ir priimtos rezoliucijos.

„Paruoštos keturios rezoliucijos: „Dėl grįžimo į Lietuvą skatinimo, siekiant pritraukti talentų ir stiprinti ekonomiką“, raginanti skatinti grįžtamąją migraciją, taip pat rezoliucija „Dėl Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos didesnio įsitraukimo į diasporos tautinės tapatybės puoselėjimo veiklas“, taip pat „Dėl pilietiškumo, solidarumo, susitelkimo ir diasporos įsitraukimo į Lietuvos gyvenimą didinimo“, tai vėlgi diasporos įtraukimo į pilietinį gyvenimą didinimas ir akcentuojamas tautinės tapatybės per pilietiškumo skatinimą“, – Eltai teigė D. Asanavičiūtė.

„Ir, aišku, svarbiausia rezoliucija – „Dėl numatomo referendumo dėl gimimu įgytos LR pilietybės išsaugojimo“. Pasaulio lietuvių bendruomenė pritaria referendumo skelbimui ir organizavimui“, – pridūrė konservatorė.

Pasak politikės, Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija taip pat įgaliojo Seimo pasiruošimo referendumui darbo grupę kreiptis į teisininkus dėl LR Konstitucijos 12 straipsnio teisinio įvertinimo bei į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su prašymu paspartinti internetinio balsavimo galimybių studijos atlikimą.

„Taip pat jie įgaliojo Seimo pasiruošimo referendumui darbo grupę kreiptis į teisininkus dėl 12 Konstitucijos straipsnio kartelės teisinio įvertinimo ir galimybės pakeisti tą kartelę“, – vardino D. Asanavičiūtė.

„Ir kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją su prašymu paspartinti internetinio balsavimo galimybių studijos atlikimą“, – pridūrė politikė.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė pabrėžė, kad svarbu ir stiprinti ryšius su diaspora.

„Svarbus ir bendradarbiavimo mechanizmo tobulinimas. Pristatytas „Globalios Lietuvos“ 2023–2030 strateginės gairės ir veiksmų planas parodė, kaip tuos ryšius su diaspora dar labiau stiprinti, kaip pačios diasporos organizaciją stiprinti“, – pridūrė D. Asanavičiūtė.

ELTA primena, kad balandžio 6 d. Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui, siūlančiam 2024 m. gegužės 12 d. paskelbti privalomąjį referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo.

Referendumo iniciatyvą svarstys pagrindiniu paskirtas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, į plenarinę posėdžių salę jis sugrįš gegužės 18 dieną.

Privalomajam referendumui dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo siūlomas toks tekstas: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.