G. Nausėda: turime užtikrinti Baltijos jūros regiono saugumą

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiko su Lenkijos Ministru Pirmininku Mateuszu Morawieckiu. Daugiausia dėmesio susitikime skirta regioninio saugumo klausimams, pasiruošimui NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, aptartas Rusijos karas Ukrainoje, praneša Prezidentūra.

Gitanas Nausėda susitiko su Lenkijos Ministru Pirmininku Mateuszu Morawieckiu.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.
Gitanas Nausėda susitiko su Lenkijos Ministru Pirmininku Mateuszu Morawieckiu.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2023, 8:32 PM

Kaip nurodoma pranešime žiniasklaidai, Lietuvos ir Lenkijos vadovai aptarė Rusijos karo Ukrainoje eigą ir sutarė, kad būtina ir toliau konsoliduoti sąjungininkus tam, kad parama Ukrainai būtų teikiama greitai ir efektyviai. Prezidentas pabrėžė Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo svarbą siekiant ES sankcijų Rusijai tęstinumo ir griežtinimo. Pasak šalies vadovo, būtina ir toliau griežtinti sankcijas agresorei, į rengiamą 11-tą ES sankcijų Rusijai paketą įtraukiant Rusijos energetikos įmonę „Rosatom“, papildomus bankus, įmones ir asmenis, kurie tiesiogiai ir netiesiogiai prisideda prie karo nusikaltimų vykdymo Ukrainoje.

Prezidentas su Ministru Pirmininku aptarė pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui Vilniuje ir siektinus rezultatus. Pasak šalies vadovo, tiek Lietuvai, tiek Lenkijai ypač svarbūs nauji NATO gynybos planai, todėl reikia siekti sutarimo dėl jų iki susitikimo Vilniuje, nurodoma pranešime.

„Priešakinės gynybos stiprinimas ir efektyvus atgrasymas – būtini NATO rytinio flango saugumo elementai. Turime kartu siekti visų NATO sąjungininkų įsipareigojimo didinti išlaidas gynybai. Tik kai patys būsime saugūs ir tinkamai apsiginklavę, galėsime atgrasyti agresorių ir padėti Ukrainai siekti pergalės mūšio lauke“, – sakė Prezidentas.

Pasak Prezidentūros, Lietuvos vadovas akcentavo, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje reikia sprendimų dėl Ukrainos ir NATO bendradarbiavimo ateities. Pasak Prezidento, būtina rasti formulę, kuri numatytų laipsnišką Ukrainos ir NATO artėjimą, numatant narystės perspektyvą karui pasibaigus.

Lietuvos Prezidentas ir Lenkijos Ministras Pirmininkas aptarė bendrus infrastruktūros projektus. Šalies vadovas pabrėžė, kad sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais spartinimas yra prioritetinis klausimas Lietuvai – siekiame atsijungti nuo BRELL sistemos jau kitų metų pradžioje, teigia Prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.