Tarptautiniame žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva pakilo į 7 vietą

Tarptautiniame žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva iš 9 vietos pakilo į 7-ąją, skelbiama trečiadienį pristatytame „Reporteriai be sienų“ (RSF) indekse.

Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 2:20 PM

Skelbiama, kad, nepaisant teisinės sistemos trūkumų, finansinių problemų ir įtampų su valdžia, žurnalistai Lietuvoje dirba gana palankioje aplinkoje.

Pranešama, kad Lietuvos žiniasklaidoje dominuoja visuomeninis transliuotojas LRT, TV3 grupė, kurią sudaro 9 televizijos kanalai, 3 radijo stotys ir daug mažesnių žiniasklaidos įmonių, taip pat ir LNK grupė su 5 televizijos kanalais.

Tuo metu internetinės žiniasklaidos priemonės, orientuotos į tiriamąją žurnalistiką, Lietuvoje pritraukia vis daugiau jaunesnės auditorijos, praneša RSF.

Lietuvos žiniasklaidos laisvės ir kokybės vertinime atkreipiamas dėmesys, kad Lietuvoje žiniasklaida palyginti dažnai susiduria su atsisakymu teikti viešą informaciją be paaiškinimo. Žiniasklaidos reguliavimo ir priežiūros institucijos yra pakankamai nepriklausomos nuo politinės įtakos, išskyrus LRT valdybą, kurios narius renka politikai, skelbia RSF.

Kaip praneša organizacija, teisinė sistema Lietuvoje ne visada padeda ginti žurnalistų teises, jai taip pat trūksta aiškumo. Teismai, anot RSF, kartais teikia pirmenybę privačių duomenų apsaugai, o ne žiniasklaidos laisvei.

Pernai, 2022 metais, šiame indekse Lietuva buvo 9 vietoje.

Pirmą vietą pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse septintus metus iš eilės užima Norvegija. Visgi antroji šiemet, neįprastai, ne Šiaurės šalis, o Airija, pakilusi per 4 vietas, lyginant su pernai rezultatu. Trečioje vietoje – Danija, nukritusi 1 vieta žemyn.

Prasčiausiai iš 180 valstybių žiniasklaidos laisvė vertinama Šiaurės Korėjoje, Kinijoje ir Vietname.

Latvija šių metų vertinime, lyginti su pernai, pakilo iš 22 vietos į 16. Tuo metu Estija šiemet nukrito į 8 vietą iš pernai užimtos 4 vietos.

Ukraina – 79 vietoje.

Rusija RSF žiniasklaidos laisvės indekse užima 164 vietą, Baltarusija – 157-ąją.

„Reporteriai be sienų“ („Reporters Without Borders“) yra nevyriausybinė, už žurnalistikos laisvę, pliuralizmą ir nepriklausomybę kovojanti tarptautinė organizacija, įkurta ir veikianti Paryžiuje, Prancūzijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.