Arūnas Dumalakas. Negirdite sirenų? Kai kam tai pelninga

Lietuva pirks naujas perspėjimo sirenas ar ne? Galima lažintis, kad pirks.

Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 1:53 PM

Praėjusią savaitę buvo tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema. Žmonės turėjo girdėti kaukiančias sirenas, į savo mobiliuosius telefonus gauti trumpuosius perspėjimo pranešimus, kad tai – sistemos patikrinimas.

Bet pasipylė žinutės, kad daugybė Lietuvos žmonių sirenų negirdėjo, kad pranešimų į telefonus negavo, kad įjungus televizorių šis rodė su sirenomis nesusijusias laidas, kad radijas grojo muziką, o apie sistemos patikrinimą turėjęs informuoti interneto puslapis neveikė.

Į diskusiją įsitraukė ir politologas T.Janeliūnas, pareiškęs, kad jei reikia, visi telefonai turi būti parduodami tik su būtinais nustatymais, visi mobiliojo ryšio operatoriai privalo kartu su pokalbių planais klientams įbrukti tuos nustatymus, užtikrinančius, kad abonentai gaus pranešimus. Aišku, mobiliojo ryšio operatoriai tai darytų ne už ačiū.

Dar esą reikėtų tobulinti perspėjimo pranešimų rusų ir anglų kalbomis siuntimo būdą, nes lietuviškai nesuprantantys asmenys, per pastarąjį patikrinimą girdėdami kaukiančias sirenas, išsigando negavę informacijos jiems suprantama kalba. Aišku, kad tobulinimui taip pat prireiks lėšų.

Negana to, esą būtina reanimuoti ir apie perspėjimo pranešimus informuojantį interneto puslapį. Bet negi tai darys labdaros organizacija?

Tačiau grįžkime prie sirenų. Kai maždaug prieš dešimtmetį susirūpinta jų būkle, buvo galima suprasti. Daugelis sirenų buvo dar sovietinės.

Vėliau daugelis senų sirenų pakeistos šiuolaikiškomis, jų skaičius išaugo beveik iki tūkstančio. Kai prasidėjo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje statybos, Lietuva įsigijo dar beveik 200 sirenų, kurios buvo įrengtos elektrinės poveikio 100 kilometrų zonoje. Rodos, jų jau turėjo užtekti.

Bet kilus karui Ukrainoje pasigirdo, kad sirenos Lietuvoje nėra pritaikytos karo atveju. Jos esą sumontuotos prie pavojingų objektų, potvynių zonų. O dabar žmonės dar skundžiasi, kad jų kauksmo negirdi. Tad žmonėms reikalaujant galima laukti naujų sirenų pirkimo. Žinoma, tai ne tokie solidūs pirkimai kaip rengiantis NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, bet vis šis tas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.