Tarp konservatorių – politinės evakuacijos ženklai: galimybių langas atvertas ir G. Landsbergiui

Nors konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis vis dar neatskleidžia, ką veiks pabaigęs kadenciją partijos vadovo poste, viena kliūtimi ministro būsimai karjerai jau tapo mažiau.

Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 8:22 AM, atnaujinta May 4, 2023, 12:39 PM

Praėjusį antradienį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos prezidiumas nusprendė atsisakyti vienmandatėse apygardose į Seimą išrinktiems konservatoriams anksčiau taikyto draudimo dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, Žaliakalnio rinkimų apygardoje Kaune į Seimą išrinktas G.Landsbergis taip pat galės siekti europarlamentaro mandato kitąmet vyksiančiuose rinkimuose.

Anksčiau konservatoriai vienmandatininkams taikė apribojimus. Per ankstesnius rinkimus iš abėcėlinio partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo buvo išbraukti net penki politikai: Žygimantas Pavilionis, Monika Navickienė, Antanas Matulas, Dainius Kreivys ir Paulius Saudargas.

Beje, buvo kilę įtarimų, jog bandydami apeiti griežtą partinę tvarką kai kurie konservatoriai tyčia stengėsi pasirinkti tokias apygardas, kur neturi šansų laimėti.

Antai į praėjusios kadencijos Seimą pagal partijos sąrašą išrinktas buvęs konservatorių premjeras Andrius Kubilius iš Antakalnio apygardos Vilniuje metėsi į Šalčininkų-Vilniaus apygardą ir, aišku, triuškinamai pralaimėjo Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovui Leonardui Talmontui.

Žaliakalnio apygardoje Kaune į Seimą rinkta konservatorė Rasa Juknevičienė 2016 metais pasirinko Aukštaitijos apygardą ir ten pralaimėjo valstietei Guodai Burokienei.

Tiesa, iš R.Juknevičienės vienmandatę apygardą Kaune perėmęs G.Landsbergis kol kas neatskleidžia, ar pasinaudos galimybe dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

Šaltinių teigimu, konservatorių vedlys taip pat esą nebuvo ypač entuziastingas dėl siūlymo atsisakyti anksčiau galiojusio apribojimo.

Vis dėlto šiam siūlymui prezidiume buvo pritarta bendru sutarimu. Anot kai kurių neoficialiai kalbintų konservatorių, atlikti pakeitimai gali reikšti ir tai, kad partijos vadovybė jau ruošiasi galimam pralaimėjimui būsimuose Seimo rinkimuose.

Tačiau oficialiai nurodomos kitos partijos prezidiumo sprendimo priežastys. Kaip aiškino Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma, pakeitimai esą atlikti įvertinus naujas aplinkybes, kurios skiriasi nuo ankstesnių rinkimų.

Pasak konservatoriaus, kitąmet rinkimai į Europos Parlamentą vyks jau baigiantis Seimo kadencijai, todėl bus išvengta pakartotinių rinkimų.

„Be to, atmetus vasarą, realiai iki šio Seimo darbo pabaigos bus likę tik keli mėnesiai ir paprastai joks rimtas darbas Seime jau nevyksta, prasideda rinkimų kampaniją.

Jeigu kuris nors vienmandatininkas būtų išrinktas į Europos parlamentą, ypatingų problemų Seime tai nesukurs, todėl riboti tokią galimybę būtų per stipru“, – lrytas.lt sakė J.Razma.

Konservatorius taip pat svarstė, jog vienmandatėse apygardose į Seimą išrenkami politikai yra netgi tapę savotiškais įkaitais. „Dabar taip išeina, kad jei gerai ir nuoširdžiai dirbi ir laimi apygardoje, tampi savotišku įkaitu ir negali kandidatuoti į kitas pozicijas. Tada gali atrodyti, kad pranašesni tie, kurie per rinkimus tinginiauja ir vienmandatėse nelaimi. Jiems tada atviras kelias į Europos Parlamentą“, – kalbėjo politikas.

Jis patvirtino, kad G.Landsbergis esą nebuvo didelis šios naujovės šalininkas, be to, neatskleidė savo tolimesnių planų. Anot J.Razmos, galbūt partijos vadovas nuogąstauja dėl galimų praradimų būsimuose rinkimuose į Seimą.

Konservatorius pripažino, jog kai kuriais atvejais likus mažai laiko iki Seimo rinkimų gali būti sudėtinga rasti tinkamą pamainą vienmandatininkams.

Tiesa, neoficialiai kalbinami kai kurie konservatoriai abejoja, ar be G.Landsbergio, dar kas nors turi šansų patekti į Europos parlamentą, nors konkurencija tarp jų šįkart esą bus itin nuožmi.

Manoma, kad konservatoriai Europos Parlamente ir vėl gali pretenduoti į dvi tris vietas, tuo metu be dabartinių jo narių – A.Kubiliaus, R.Juknevičienės ir Liudo Mažylio – esą yra ir daugiau norinčiųjų išvykti į Briuselį.

Tarp galimų pretendentų minimas Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis. Pastarasis yra išrinktas sostinės Naujamiesčio-Naujininkų apygardoje.

Į Briuselį esą dairosi ir Kalniečių rinkimų apygardoje Kaune į Seimą išrinktas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, ir pagal sąrašą į Seimą patekęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Šią savaitę prezidiume atliktas pakeitimas kandidatuoti į Europos Parlamentą leistų Justiniškių-Viršuliškių rinkimų apygardoje į Seimą išrinktam Pauliui Saudargui.

Gali būti, kad į Europos Parlamentą mėgins sugrįžti ir konservatorių frakcijai Seime vadovaujanti Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kuri per praėjus rinkimus sostinės Pilaitės-Karoliniškių apygardoje įveikė tuometį premjerą Saulių Skvernelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio