Savotiška Kaino ir Abelio istorija: dėl akcijų tarp brolių kilusi pagieža primena filmo vertą siužetą

Lietuvoje dar nuo tarpukario laikų kone tautosaka tapo priežodis, jog dėl žemės brolis brolį gali užmušti. Tačiau, pasirodo, panaši situacija gali pasikartoti ir XXI amžiuje. Tiesa, karas tarp brolių kilo ne dėl žemės, o dėl akcijų.

 Garsios šarvuotųjų durų gamintojos „Plieninis skydas“ bendraturtis Remigijus Guobys (kairėje) spausdamas brolį šovė į koją sau.<br> lrytas.lt koliažas.
 Garsios šarvuotųjų durų gamintojos „Plieninis skydas“ bendraturtis Remigijus Guobys (kairėje) spausdamas brolį šovė į koją sau.<br> lrytas.lt koliažas.
Pradėjęs bylinėtis su broliu Remigijus Guobys apkaltino Lietuvos teisėjus nekompetencija ir korupcija.
Pradėjęs bylinėtis su broliu Remigijus Guobys apkaltino Lietuvos teisėjus nekompetencija ir korupcija.
Pradėjęs bylinėtis su broliu Remigijus Guobys apkaltino Lietuvos teisėjus nekompetencija ir korupcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pradėjęs bylinėtis su broliu Remigijus Guobys apkaltino Lietuvos teisėjus nekompetencija ir korupcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pradėjęs bylinėtis su broliu Remigijus Guobys apkaltino Lietuvos teisėjus nekompetencija ir korupcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pradėjęs bylinėtis su broliu Remigijus Guobys apkaltino Lietuvos teisėjus nekompetencija ir korupcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolando Guobio vadovauta bendrovė „Plieninis skydas“ bankrutavo.
Rolando Guobio vadovauta bendrovė „Plieninis skydas“ bankrutavo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 5:15 PM, atnaujinta May 6, 2023, 7:17 AM

Garsios šarvuotųjų durų gamintojos „Plieninis skydas“ bendraturtis Remigijus Guobys spausdamas brolį šovė į koją sau.

Apkaltinęs savo brolį Rolandą Guobį vagystėmis iš jų bendros įmonės ir norėdamas parodyti, kokia tamsi jo praeitis, verslininkas per advokatą teismui pateikė 1996 metų nuosprendį, pagal kurį Rolandas buvo nuteistas už kriminalinius nusikaltimus.

Gal tai ir būtų bylą nagrinėjančiam teismui svarus įrodymas, jei ne viena aplinkybė – tuo pačiu nuosprendžiu kartu su broliu buvo nuteistas ir pats Remigijus.

Akcijas pasidalijo

Broliai Remigijus ir Rolandas Guobiai šarvuotąsias duris gaminančią įmonę „Plieninis skydas“ įkūrė dar 2002 metais.

Kaip „Lietuvos rytui“ yra pasakojęs Remigijus, mintis gaminti tokias duris kilo, kai buvo apvogtas jų tėvų butas.

„Iš pradžių garaže pagaminau duris tėvams, paskui jų pažįstami ėmė prašyti padaryti ir jiems.

Taip klientų būrys plėtėsi, tad nusprendžiau įkurti įmonę“, – kalbėjo Remigijus Guobys.

Įmonės akcijas broliai pasidalijo po lygiai.

„Taip norėjo tėvas – buvęs vidaus reikalų tarnybos papulkininkis. Jis sakė, kad turime viską dalytis broliškai“, – pasakojo Remigijus.

Verslas sekėsi ir jau 2008 metais įmonės apyvarta siekė 6 milijonus eurų, o pelnas – 700 tūkstančių. Rolandas buvo bendrovės generalinis direktorius, o Remigijus vadovavo gamybai.

Fabrikas – ir Anglijoje

Dar po kurio laiko Remigijus išsikėlė į Angliją ir ten kartu su lietuviu Valdu Mačiu įkūrė dar vieną bendrovę, kuri vertėsi „Plieninio skydo“ durų prekyba.

Iš pradžių viskas sekėsi gerai – Lietuvoje Rolando vadovaujamas „Plieninis skydas“ toliau gamino duris, o Remigijaus bendrovė Londone jas pardavinėjo.

Kalbama, kad lietuvių pagamintas duris įsigijo dainininkas Eltonas Johnas, futbolininkas Davidas Beckhamas, Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius, kitos garsenybės.

Remigijus įsigijo naują „Bentley“, o žmonai nupirko „Porsche“.

Tačiau po truputį prasidėjo nesutarimai. Remigijus teigė, kad jo brolis panoro pusės jo angliškos įmonės akcijų.

„Pasakiau – neparduosiu. O jis – tai aš tau durų neduosiu. Aš jam – pats jas pasigaminsiu“, – pasakojo Remigijus.

Verslininko teigimu, tuomet taip viskas ir prasidėjo: brolis nebedavė durų ir pajamų neliko.

„Vėl pradėjau viską nuo nulio. Reikėjo kažkaip gyventi – juk auginu 6 vaikus. Tai aš per du mėnesius įsigijau Anglijoje fabriką ir pats pradėjau duris gaminti“, – pasakojo Remigijus.

Įsigijęs fabriką svetur Remigijus pakvietė ten dirbti ir „Plieninio skydo“ darbuotojus, produkciją pardavinėjo tiems patiems užsakovams.

Taip verslininkas ne tik tapo bendros su broliu įmonės Lietuvoje konkurentu, bet ir uždraudė „Plieniniam skydui“ gaminti pagal jo patentą sukurtas duris.

Apkaltino teisėjus

Tuomet Rolandas ėmė teikti ieškinius prieš brolį, o šis smogė atgal. Jiedu vienas kitą kaltino „Plieninio skydo“ žlugdymu bei vagystėmis iš bendrovės. Iš viso po jų inicijuotų ieškinių buvo iškelta apie 50 bylų.

Kiekvienas brolis vien advokatams sumokėjo po 300–400 tūkstančių eurų.

„Aš net 175 kartus specialiai iš Londono į Vilnių skridau vien tam, kad dalyvaučiau teismo posėdžiuose. Neskrisčiau – man būtų kelnes numovę“, – skundėsi Remigijus Guobys.

Iš pradžių verslininkas piktinosi Lietuvos teisėjų nekompetencija ir korupcija.

„Yra, pavyzdžiui, toks Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vaclovas Paulikas. Jis manęs klausia, ką aš veiksiu, jei gausiu visas „Plieninio skydo“ akcijas.

Sakau – investuosiu milijonus, įdarbinsiu žmones. O jis nutartyje rašo, kad aš noriu „subankrotinti“ įmonę, užsiimu nesąžininga konkurencija. Tai ar nereikia tokiam teisėjui smegenų pakeisti?“ – klausia Remigijus.

Verslininkas aiškino, kad Lietuvoje teismų sprendimus dažniausiai rašo nesveiko proto žmonės: „Jie serga psichine liga, kurią aš vadinu „chuilo“. Apie tai aš dar parašysiu mokslinį straipsnį.“

Manydamas, kad daugelis teisėjų korumpuoti arba protiškai neįgalūs, Remigijus Guobys net kreipėsi į STT, siūlydamas finansuoti tyrimus, kad tokie teisėjai būtų patraukti atsakomybėn. Tačiau STT agentų toks pasiūlymas nesudomino.

Pateikė ir nuosprendį

Iš pradžių ginčai tarp brolių vyko civilizuota teisine kalba, tačiau kuo toliau, tuo leksika tapo sodresnė.

„Rolandas Guobys yra patologinis vagis. Jis nuosekliai savinosi pinigus iš bendrovės, taip apgaudamas visus – ir mane, ir tiekėjus, partnerius, darbininkus, nuosekliai apgaudinėjo valstybę“, – viename atsiliepime į atskirąjį skundą rašė Remigijus Guobys.

Į tai greitai sureagavo Rolandas Guobys.

Kitoje byloje, kurioje brolis jį kaltino už bendrovės pinigus suremontavus uošvių namą ir prašė teismo leidimo patekti į vidų, jis rėžė: „Remigijus Guobys buvo nuteistas už plėšimą, jam buvo paskirta reali laisvės atėmimo bausmė.“ Ir pridūrė, jog tokios reputacijos žmonės neturi teisės patekti į jo namų vidų.

Rolandas koneveikė brolį ir per žiniasklaidą.

„Kai mūsų tėvas mirė, Remigijus net neatvyko į laidotuves. Siūliau jam išsiskirti gražiuoju, net sutikau už akcijas sumokėti 10 procentų daugiau. Brolis man atsiuntė žinutę: „Man naudingiau, kad įmonė bankrutuotų“, – taip „Lietuvos rytui“ yra sakęs Rolandas Guobys.

Netruko atšauti ir Remigijus. Vykstant teismo procesui, kuriame buvo prašoma „Plieniniam skydui“ iškelti bankroto bylą, jis per advokatą ne tik informavo teismą, jog brolis Rolandas yra teistas, bet ir pateikė visą 1996 metų Vilniaus trečiojo apylinkės teismo nuosprendį.

Iš šio nuosprendžio ir paaiškėjo, kad broliai vienas kitą kaltina kriminaliniais nusikaltimais, kuriuos įvykdė jie abu.

Šlaunį kaitino lygintuvu

Pagal minėtą nuosprendį abu Guobiai buvo subūrę gaują, kurios nariai, apsirengę policininkų uniformomis, užeidavo į iš anksto nužiūrėtus žmonių butus ir, grasindami pistoletu, pagrobdavo vertybes.

Didžiausiu laimikiu plėšikams tapo sostinės Lapų gatvėje esančio buto, kuriame gyveno sugyventinių pora, apiplėšimas.

Iš pradžių į vidų įėjo policininko uniforma vilkintis Remigijus Guobys, paskui jį – du kaukėti gaujos nariai.

Plėšikai, grasindami pistoletu, paguldė sugyventinius ant žemės, surišo rankas, skuduru užkimšo burną. Iš viso iš šio buto nusikaltėliai išnešė vertybių, kainavusių 25 tūkstančius litų (7240 eurų), o grobį įmetė į automobilio, kurį vairavo Rolandas Guobys, bagažinę.

Žmonės buvo ne tik bauginami, bet ir kankinami.

Vienai senutei buvo liepta gultis ant grindų, jai surišo rankas už nugaros, o įkaitintu lygintuvu tol degino šlaunis, kol nelaimėlė papasakojo, kur laiko vertybes.

Iš šios senjorės buto nusikaltėliai išnešė prekių, kurių vertė – 13 tūkstančių litų.

Gaujos nariai buvo kaltinami apiplėšę 5 butus ir du garažus.

Teigė gyvenęs Vokietijoje

1996 metais bylą išnagrinėjęs teismas pripažino Remigijų Guobį kaltu ir skyrė jam 5 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę sustiprintojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

Taip pat buvo konfiskuotas jo turtas. Rolandas Guobys buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme.

Nors broliai savo kaltę neigė, kiti gaujos nariai patvirtino, kad Guobiai dalyvavo plėšimuose. Be to, juos atpažino ir nukentėjusieji.

Iki šio nuosprendžio paviešinimo „Plieninio skydo“ byloje abu broliai slėpė garbės nedarantį biografijos faktą. Rolandas Guobys savo draugams ir pažįstamiems net pasakojo išgalvotą istoriją, jog tuos penkerius metus, kai buvo įkalintas, gyveno ir dirbo Vokietijoje.

Tvirtino esantys nekalti

„Teisėjas suklydo. Neteisingai mane nuteisė. Ir brolį neteisingai nuteisė.

Nuteisė, o paskui nuosprendį paskelbęs teisėjas nuskendo, – paprašytas pakomentuoti paviešintą nuosprendį sakė dabar Londone gyvenantis Remigijus Guobys. – Paskui teisėsauga surado tikruosius plėšikus, jie prisipažino.

Galėčiau atnaujinti tą bylą. Bet kokia prasmė?“

Remigijus Guobys teigė, kad jaunystėje be jokio pagrindo buvo siejamas su „Vilniaus brigados“ vadeivomis Dekanidzėmis: „Aš nekaltai net buvau sulaikytas prevencine tvarka ir du mėnesius praleidau kalėjime.

Mane išvežė tiesiai iš sporto salės. Matyt, pagalvojo, kad jei sportuoju, tai priklausau tuomet garsiai Sportininkų gaujai.“

Verslininkas tvirtino, kad jie abu su broliu buvo nekaltai nuteisti, tačiau taip ir nesugebėjo paaiškinti, kodėl tuomet reikėjo kaltinti Rolandą kriminaliniais nusikaltimais, teismui perduoti nuosprendį, kuris vėl į paviršių iškėlė praeities įvykius.

Jis taip pat negalėjo paaiškinti, kodėl reikėjo su broliu įsivelti į tokį teismų maratoną.

„Jūs manote, kad mes su broliu susipykome. Ne, nesusipykome. Tik mūsų požiūriai skiriasi. O tuomet tegul viską sprendžia trečia pusė – teismai“, – sakė Remigijus Guobys.

Bendrovės bankrutavo

Kol broliai teismuose drabstėsi purvais, beveik metus bendrovės darbuotojams ne tik nebuvo mokami atlyginimai, bet ir direktorius Rolandas Guobys buvo uždraudęs juos atleisti iš darbo.

Dėl to katastrofiškai išaugo skolos „Sodrai“ ir Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Pats bendrovės vadovas Rolandas Guobys patyliukais giminaičių vardu įkūrė kitą duris gaminančią įmonę, kuri greitai bankrutavo.

Bankrutavo ir kažkada garsėjusi bei 120 darbuotojų turėjusi bendrovė „Plieninis skydas“. Tačiau bankrotas buvo pripažintas tyčiniu.

Teismai konstatavo, kad dėl jo kalti abu broliai.

Tačiau labiausiai – Rolandas, kuriam jau pateikti įtarimai ir dėl nusikalstamo bankroto.

Teismas nusprendė, kad Remigijus Guobys savo buvusiai bendrovei turi atlyginti daugiau kaip 200 tūkstančių eurų žalą, o jo brolis privalės atseikėti beveik milijoną eurų.

Tiesa, Remigijui pasisekė prisiteisti daugiau kaip milijoną eurų už jo patento naudojimą.

Tačiau norėdamas atgauti šiuos pinigus jis pirmiausia turės sumokėti 200 tūkstančių eurų skolą. O tuomet neaišku, ar bus galimybė susigrąžinti skirtumą iš bankrutavusios įmonės, kuri jau beveik nebeturi jokio turto.

Atrodo, pamatę, jog viską prapylė, pastaruoju metu broliai vėl susivienijo – pateikė ieškinius buvusiems darbuotojams, kurie, neištvėrę chaoso, įkūrė savo duris gaminančią bendrovę.

„Įsivaizduojate, buvę darbuotojai, gaudavę kelių tūkstančių eurų atlyginimą, sugalvojo pradėti savo verslą.

Tad mes su broliu ir jiems pateikėme ieškinius – areštavome jų turtą, kurio vertė – 1,4 milijono eurų“, – sakė Remigijus Guobys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.