Seimo nariai L. Pernavo kandidatūrą kol kas vertina atsargiai: esamas abejones tikisi išsklaidyti per susitikimus frakcijose

Tiek valdančiojoje daugumoje esantys liberalai, tiek opozicijos atstovai socialdemokratai ir valstiečiai Lino Pernavo kandidatūrą į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pareigas sako kol kas vertinantys neutraliai.

Linas Pernavas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Pernavas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 3:43 PM

Liberalų frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas sako nuomonę besitikintis susidaryti po susitikimo su L. Pernavu kitą savaitę frakcijoje.

„Vertinu jo darbą vidaus reikalų sistemoje, kaip policijos generalinio komisaro, man atrodo jis išlaikė ten stabilumą (…) Šiek tiek kelia nerimą tai, kad STT yra labai specifinė institucija ir policijos komisaras ar perpras tą specifiką, juo labiau 4 metus gyvendamas ne Lietuvoje, dėl to nežinau, ar jis yra pajėgus. Bet susitiksime frakcijoje ir suformuosime poziciją“, – Eltai sakė liberalų atstovas.

„Nėra vidinio pasipriešinimo, bet iškart sakyti „oi, viskas gerai, palaikysime“ nesiryžtu, nes tai labai svarbi pozicija, o žmogus iki tol dirbęs kitose pozicijose. Man atrodo Lietuvoje yra daugiau teisės specialistų, kurie tiesiogiai susiję su korupcijos prevencija, kitais STT darbais nei Linas Pernavas, bet jo vadybinė patirtis gal ir atsveria tuos dalykus“, – pridėjo E. Gentvilas.

Jis taip pat pažymi, kad apie planuojamą kelti L. Pernavo kandidatūrą buvo girdėti jau kovą, tačiau, jo teigimu, taip ir neaišku, kodėl prezidentas siūlymą pateikė tik dabar.

„Asmeniškai tai traktuoju, iš prezidento pusės, kaip pavėluotą sprendimą. Žinome, kad buvusio STT vadovo Žydrūno Bartkaus kadencija baigėsi kovo mėnesį, Seimas jį atleido. Tai dabar tas toks laikinumas, kol bus paskirtas naujas vadovas, STT institucijai būti be nuolatinio vadovo tikrai nėra gerai. Tuo labiau, kad Lino Pernavo kandidatūra buvo minima jau kovo mėnesio pradžioje ir buvo galima jau tada ją ir teikti, kad nebūtų to periodo „be galvos“, – pabrėžė liberalas.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė taip pat sako, kad kol kas frakcija šiuo klausimu yra neutrali ir taip pat planuoja susitikimą su L. Pernavu, kad būtų atsakyta į frakcijos nariams kylančius klausimus.

„Svarbu ir paties kandidato pozicija, kaip jis mato įstaigos veiklą, jeigu taps vadovu. Tai, manau, kai visos tos dedamosios susidės, tai tuomet ir turėsime atsakymą dėl palaikymo“, – teigė A. Norkienė.

„Kažko blogo tikrai neturiu ko pasakyti. (…) Tikrai kviesime į frakciją pasišnekėti, tai tada ir gims sprendimas. Priešiškų indikacijų tikrai neįžvelgiu“, – pažymėjo ji.

Pasak Seimo socialdemokratų atstovo Gintauto Palucko, jų frakcija neabejojanti prezidento siūlymu skirti L. Pernavą į STT vadovus, todėl nepritarimų šiuo klausimu kol kas negirdėti.

„Linas Pernavas yra tikrai nemažų reformų įgyvendinęs, kažkokių asmeniškumų, priešiškumų mes nematome. Jei prezidentas teikia (kandidatūrą – ELTA), pasitiki, mes, savo ruožtu, taip pat neužsiimsime pagalių į ratus kaišiojimu“, – Eltai sakė G. Paluckas.

Jis pažymėjo renkamam STT vadovui turintis vieną, esminį, lūkestį.

„Kad būtų mažiau šou, kai subėgama su kaukėmis, antrankiais, o paskui tyliai subliūkšta įtarimai ir kaltinimai. Kad būtų daugiau aiškaus ir konstruktyvaus darbo ne tik bylose, bet ir prevencijoje. Dabar, pavyzdžiui, turime savivaldybių tarybų narių kompensacijų skandalą. Bet tai sisteminis dalykas, trukęs dešimtmečius ir negali sakyti, kad vienas ar kitas meras ar taryba kažką blogai padarė, nes tai vyko kaip normali praktika. O ką – STT nematė, kad čekius pateikinėja kažkas, jie nežinojo, nesidomėjo tuo dalyku? (…) Tai, kitaip tariant, mažiau šou, daugiau rezultatyvaus, normalaus darbo, ne tik teismo salėje ir ikiteisminiuose tyrimuose, bet ir prevenciniuose dalykuose. Tikrai galima tai padaryti“, – pabrėžė G. Paluckas.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui Lino Pernavo kandidatūrą į STT direktoriaus pareigas.

L. Pernavas yra sukaupęs 28 metų darbo patirtį teisėsaugos srityje, 2014–2019 m. ėjo Policijos generalinio komisaro pareigas.

Kovo pabaigoje baigėsi STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus kadencija.

STT direktorių skiria prezidentas Seimo pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.