A. Anušauskas: A. Ramanausko-Vanago paminklo išniekinimas gali būti susijęs su gegužės 9-ąją

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo Merkinėje išniekinimas yra „valstybingumo atramų“ pažeminimas.

Arvydas Anušauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>M.Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>M.Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 1:27 PM

„Išniekinimo faktas tik liudija, kad be informacinės kovos, be dezinformacijos mes susiduriame ir su tokiu akivaizdžiai reiškiamu priešiškumu mūsų istoriniams simboliams. Adolfo Ramanausko paminklo išniekinimas nėra šiaip sau eilinio paminklo išniekinimas, o vieno iš valstybingumo atramų, į ką mes orientuojamės, pavyzdžiui, ir pilietiniame auklėjime ir pilietinio pasipriešinimo mokymuose, (išniekinimas – ELTA). Manau, kad policija turėtų surasti šios akcijos dalyvį ar dalyvius“, – žurnalistams pirmadienį sakė A. Anušauskas.

Ministras neatmeta galimybės, kad incidentas gali būti susijęs ir su faktu, kad rytoj Rusijoje bus minima gegužės 9-oji – pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena.

„Žinoma gali būti susijęs. Žinoma, nes šiandien yra gegužės 8-oji, kai visa Europa mini Antrojo pasaulinio karo pabaigą ir pagerbia aukas, kurios buvo tame kare“, – pažymėjo A. Anušauskas.

ELTA primena, kad pirmadienio naktį Merkinėje išniekintas partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paminklas.

Apie šį incidentą savo feisbuko paskyroje pranešė Merkinės krašto muziejus.

„Šiąnakt Merkinėje dažais apipilta A. Ramanausko-Vanago skulptūra. Turinčios informacijos, kuri padėtų nustatyti prasikaltėlį, prašome su susisiekti su mumis arba tiesiogiai su policija“, – informuoja Merkinės krašto muziejus.

Policija paskelbė pradedanti ikiteisminį tyrimą. Pasak Alytaus apskrities policijos atstovės, pirmiausia buvo tiesiogiai sureaguota į Merkinės seniūno pranešimą.

„Policijos pareigūnai dirba įvykio vietoje ir artimiausiu metu bus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl įvykio“, – Eltai teigė Alytaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė.

Seimas 2018 m. priimta deklaracija pripažino partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą su okupacija kovojusios Lietuvos valstybės vadovu. A. Ramanauskas-Vanagas nuo Jono Žemaičio-Vytauto žūties okupanto nelaisvėje 1954 m. lapkričio 26 d. iki 1957 m. lapkričio 29 d. (jo paties nužudymo KGB kalėjime Vilniuje) buvo aukščiausiasis tuo metu likęs gyvas Lietuvos valstybės pareigūnas.

Partizanų vado A. Ramanausko-Vanago palaikų buvo ieškota iki pat 2018 m., kai jie buvo rasti Našlaičių kapinėse Antakalnyje. Tais pačiais metais jis buvo iškilmingai palaidotas Antakalnio kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.