A. Pranckevičius sako, kad Lietuvos patirtys suteikia pagrindą ES formuoti politiką Kinijos atžvilgiu

Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Arnoldas Pranckevičius sako, kad įtemptų Lietuvos santykių su Kinija pavyzdys suteikia pagrindą Bendrijai formuoti savo politiką Pekino atžvilgiu.

Arnoldas Pranckevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arnoldas Pranckevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-08 09:20

„Lietuvos pavyzdys daugeliui yra labai įdomus, nes mūsų nelengva patirtis daug ką informuoja, kokių žingsnių Kinija gali imtis prieš vidaus rinką ir prieš valstybes nares. Sakyčiau, kad Lietuvos istorija didžiąja dalimi taip pat suteikia pagrindo konkretiems žingsniams, kaip priemonių prieš ekonominę prievartą sukūrimui“, – LRT radijui pirmadienį sakė A. Pranckevičius.

„Lietuva yra tikrai už principingus santykius (su Pekinu – ELTA) ir santykius paremtus kritiniu požiūriu ir realybės suvokimu bei gebėjimu ES atsispirti strateginei priklausomybei nuo Kinijos. Mūsų patirtis remiasi santykių su Rusija patirtimi. Stengiamės įtikinti partnerius neiti tuo pačiu keliu ir nepasiekti tos priklausomybės, kurią mes turėjome nuo Rusijos. Ypač nuo rusiškų dujų ir naftos“, – teigė ambasadorius.

Kad panašios situacijos, kai valstybėms sunkiai sekėsi atsikratyti priklausomybių nuo ekonominio bendradarbiavimo su agresyviu režimu nesikartotų, A. Pranckevičiaus teigimu, jau dabar būtina mažinti strategines priklausomybes nuo Kinijos.

„Kinija kuo toliau, tuo labiau demonstruoja tiek didesnį represyvumą namuose, tiek ir didesnį agresyvumą išorėje. Natūralu, kad ir ES turi prisitaikyti prie šios situacijos. Mūsų buvusi strategija rėmėsi trimis poliais: Kinija tuo pačiu metu ES yra ir partnerė, ir konkurentė, bet kartu ir sisteminė priešininkė. Yra nemažai valstybių narių, tame tarpe ir Lietuva, kuri mano, kad sisteminės priešininkės aspektas tapo stipresnis – deja. Taigi, mums reikia pasiruošti ateities iššūkiams ir būti labiau atspariems Kinijos atžvilgiu, mažinti strategines priklausomybes nuo kritinių žaliavų, nuo tiekimo grandinių“, – apibendrino A. Pranckevičius.

ELTA primena, kad Vilniaus ir Pekino santykiai paaštrėjo 2021 metais, Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones. Pastaruoju metu kaista santykiai tarp Vakarų ir Kinijos, dėl pastarosios agresyvios politikos Taivano atžvilgiu. Vakarai taip pat kritikuoja Kiniją dėl to, kad ši nepasmerkė Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.