Į STT vadovus kandidatuojantis L. Pernavas: garsiai pradėti tyrimai taip pat garsiai turi būti užbaigti

Į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus kandidatuojantis buvęs policijos generalinis komisaras Linas Pernavas teigia manantis, kad teisėsaugos garsiai pradėti tyrimai turi būti taip pat garsiai ir užbaigti.

Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 4:44 PM

L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus Seimui antradienį pristatė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys. Jis pažymėjo, kad ieškant kandidato į tarnybos direktorius, ieškota žmogaus, kuris turėtų patirties dirbant teisėsaugos srityje, turėtų įdirbį tarptautinėje arenoje, būtų ėmęsis pertvarkų institucijose, taip pat turėtų patirtį korupcijos prevencijos srityje.

„Prezidento vertinimu, L. Pernavas pilnai atitinka šiuos keturis kriterijus, kurie buvo įvardinti“, – tikino prezidento patarėjas.

Jis tikino, kad vienas svarbiausių tikslų, keliamų kandidatui į STT, yra baudžiamojo persekiojimo gerinimas, procesų efektyvinimas.

K. Budrys, kalbėdamas apie L. Pernavą, išskyrė jo inicijuotą 2015–2019 m. policijos reformą, kurios metu buvo sujungta viešoji ir kriminalinė policija.

„Prezidento vertinimu, reforma yra L. Pernavo lyderystės įrodymas“, – sakė K. Budrys.

Išskyrė policijos reformą

Pats L. Pernavas taip pat išskyrė jo vadovavimo laikotarpiu įvykdytą policijos reformą. Anot jo, jam atėjus į policijos sistemą, teko susidurti su nusiskundimais dėl nepakankamo sistemos finansavimo, neefektyvaus policijos reagavimo į įvykius, prasto pareigūnų aprūpinimo, mažų algų. Kandidato į STT vadovus teigimu, pertvarkos dėka policija smarkiai pasikeitė.

„Šiandien Lietuvos policiją galime vadinti viena iš moderniausių įstaigų, tokią reputaciją turime ne tik Lietuvoje, bet ir tarp tarptautinių partnerių“, – tikino L. Pernavas.

Jis pažymėjo, kad policijoje teko kovoti ir su korupcinėmis apraiškomis, pasitelkus procesų skaitmeninimą, prevencinius pokalbius, tobulinanti darbo su įslaptinta informaciją tvarkas.

L. Pernavas tikino, kad, jei Seimas pritars jo kandidatūrai į STT vadovus, jie sieks tęsti ankstesnių vadovų pradėtus darbus, ypač toliau stiprinant korupcijos prevencijos priemones. Anot jo, ypač svarbus šiuo klausimus STT bendradarbiavimas su kitomis teisėsaugos institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis.

Pasak kandidato į STT direktorius, kalbant apie korupcijos prevenciją, būtina tobulinti viešųjų paslaugų teikimą, skaidrinti šias paslaugas.

„Paslaugų skaitmeninimas, automatizavimas, nereikalingų procedūrų atsisakymas“, – aktualius darbus vardijo L. Pernavas.

Anot jo, ypatingas dėmesys, siekiant užkardyti korupciją, turėtų būti skiriamas sveikatos priežiūros sektoriui, teritorijų planavimui, statybų priežiūrai, savivaldai, viešiesiems pirkimams.

Mano, kad tyrimai negali užsitęsti

L. Pernavas tikino, kad, jei bus STT vadovu, su kitomis institucijomis inicijuotų teisės aktų pakeitimus, kuriais būtų siekiama sumažinti biurokratizmą baudžiamajame procese. kurie sukuria prielaidas biurokratizmui baudžiamajame procese, peržiūrą.

„Klampus, sudėtingas, jokios pridėtinės vertės nekuriančiomis, resursus eikvojančiomis procedūromis apkrautas, prielaidas piktnaudžiauti procesinėmis teisėmis sudarantis procesas – štai su kuo šiandien susiduria ne tik ikiteisminio tyrimo institucijos, bet ir nukentėjusieji, kiti proceso dalyviai“, – dėstė L. Pernavas.

„Visuomenė neturėtų būti verčiama metų metus laukti sprendimų, ypač tose bylose, kuriose atsakomybėn traukiami sunkius korupcinius nusikaltimus padarę asmenis“, – pridūrė kandidatas į STT vadovus.

L. Pernavo įsitikinimu, būtina gerinti ikiteisminių tyrimą kokybę, pačių tyrimų efektyvumą.

„Ketinu dėti pastangas, stiprinant tiek kriminalinės žvalgybos, tiek ikiteisminio tyrimo kokybę, suprasdamas, kad klaidos, kurios pasitaiko atliekant bet kokį darbą, tarnybos veikloje turi ypač didelę kainą“, – aiškino kandidatas į STT.

„Garsiai pradėti tyrimai taip pat garsiai turi būti užbaigti, ne tik patraukiant kaltus asmenis atsakomybėn, bet ir užtikrinant nusikalstamu būdu įgyto turto grąžinimą valstybei“, – sakė jis.

Pristačius L. Pernavo kandidatūrą į STT direktorius, jis susitiks su parlamento frakcijomis, vėliau dėl jo kandidatūros parlamente bus balsuojama slaptai.

28 metų patirtis teisėsaugos sistemoje

L. Pernavas yra sukaupęs 28 metų darbo patirtį teisėsaugos srityje. Mokėsi Lietuvos teisės akademijoje, Vilniaus universiteto Teisės fakultete, kur įgijo magistro laipsnį.

Pareigūnas tarnauja šalies vidaus reikalų sistemose nuo 1995 m. Dirbo Ignalinos, Zarasų rajonų policijos komisariatuose, nuo 2008 m. vadovavo Utenos apskrities komisariatui, 2014 m. pradėjo vadovauti Kauno apskrities komisariatui.

Tais pačiais metais L. Pernavas paskirstas Lietuvos policijos generaliniu komisaru – šias pareigas ėjo iki 2019 m. Po to dirbo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

L. Pernavas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, už pavyzdingą tarnybą skatintas daugiau nei 60 kartų, jam įteiktas ne vienas atskirų teisėsaugos institucijų ir Lietuvos kariuomenės žinybinis medalis.

Per savo profesinę karjerą L. Pernavas kvalifikaciją kėlė stažuotėse ir kursuose Lietuvoje, Kanadoje, JAV, Ispanijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje, vadovavo ir sėkmingai įgyvendino ES tarptautinius Dvynių projektus.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje baigėsi STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus kadencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?