Premjerė stebisi S. Skvernelio kritika L. Pernavui: jeigu galėjo būti premjeru, tai gali būti bet kuo

Premjerė Ingrida Šimonytė stebisi parlamentaro Sauliaus Skvernelio kritika Lino Pernavo kandidatūrai į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus.

I.Šimonytė pakomentavo S.Skvernelio kritiką dėl L.Pernavo.<br> lrytas.lt koliažas.
I.Šimonytė pakomentavo S.Skvernelio kritiką dėl L.Pernavo.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Gytis Pankūnas

2023-05-09 14:16

Ji neskubėjo vertinti šios kandidatūros, tačiau pažymėjo, kd anksčiau L. Pernavo eitos policijos generalinio komisaro pareigos neturėtų tapti kliūtimi tapti STT direktoriumi.

Anksčiau pats policijai vadovavęs, buvęs premjeras S. Skvernelis antradienį žurnalistams teigė esantis nustebęs, kad būtent L. Pernavas yra teikiamas kandidatu į STT vadovus. Anot jo, susidaro įspūdis, jog valstybėje susiklostė kadrų krizė.

„Matyt, prezidentas neturi savo kadrų, jeigu teikia ponios Grybauskaitės ir mano kadrus. Tai gal čia yra kadrų krizė valstybėje“, – aiškino S. Skvernelis.

„Man tai yra labai džiugu, kaip buvusiam policijos pareigūnui, kad į visas valstybės institucijas skiriami vadovauti policijos pareigūnai: į STT – policininkas, į muitinę – policininkas, į FNTT – policininkas ir taip toliau. Ar tai yra gerai demokratinei visuomenei? Palikime klausimą diskusijai“, – svarstė opozicijos atstovas.

Premjerė I. Šimonytė, paklausta, kaip reaguoja į tokią kritiką L. Pernavui, teigė, kad, jos įsitikinimu, anksčiau šio asmens eitos pareigos neturėtų tapti kliūtimi, jam kandidatuojant į STT direktorius.

„Aš spėju, kad ponas Skvernelis čia labai didžiavosi tuo, nes turint minty, kad jis pats yra buvęs (policijos pareigūnu – ELTA), tai jis turbūt tai mato kaip komplimentą. Man atrodo, kad tai yra labai, labai mažai svarbus dalykas. Jeigu jau buvęs policijos vadovas galėjo būti premjeru, tai buvęs policijos vadovas gali būti iš principo bet kuo. Galvojo, kad gali būti prezidentu, tai nematau aš čia kažkokios dramos“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pažymėjo, kad tai daug svarbiau yra L. Pernavo dalykinės savybės, kompetencijos, o ne anksčiau eitos pareigos.

„Man atrodo, daug svarbiau yra kompetencija ir dalykinės savybės todėl, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba yra labai ypatinga tarnyba, Vyriausybė, kaip žinia, turi su ja partnerišką santykį, tikrai niekaip jos ten nei prižiūri jos, nei vadovauja, nei kažką panašaus daro. Stengiamės būti partneriais, tikrai norime, kad viešasis administravimas ir Lietuvos gyvenimas skaidrėtų. Ir mano interesas čia yra, kad vadovas būtų toks, kad tamsumas šalinti galima būtų sklandžiai ir greitai“, – tvirtino I. Šimonytė.

Premjerė sakė anksčiau bendravusi su L. Pernavu, kai vadovavo Audito komitetui Seime. Tačiau I. Šimonytė neskubėjo pateikti savo nuomonės apie šio asmens kandidatūrą į STT vadovus.

„Kai ponas Pernavas dirbo policijos generaliniu komisaru, man, kaip Audito komiteto pirmininkei, teko su juo bendrauti būtent tame amplua ir kalbėti apie daug pokyčių, kurie tuo metu vyko policijoje ir jie buvo įvairiai vertinami, ir kritikos būdavo kartais viešumoje dėl efektyvumo paieškų, kitų sprendimų. Tai negaliu apsimesti, kad nepažįstu pono Pernavo, bet, kokia yra jo vizija STT, tikrai nesu girdėjusi ir tikrai norėčiau, kaip frakcijos narė, ne kaip Vyriausybės vadovė, tai išklausyti. Tai tikrai nesiimsiu iš anksto niekaip vertinti“, – sakė Vyriausybės vadovė.

ELTA primena, kad antradienį Seimui ketinama pristatyti L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus.

L. Pernavas yra sukaupęs 28 metų darbo patirtį teisėsaugos srityje. Mokėsi Lietuvos teisės akademijoje, Vilniaus universiteto Teisės fakultete, kur įgijo magistro laipsnį.

Pareigūnas tarnauja šalies vidaus reikalų sistemose nuo 1995 m. Dirbo Ignalinos, Zarasų rajonų policijos komisariatuose, nuo 2008 m. vadovavo Utenos apskrities komisariatui, 2014 m. pradėjo vadovauti Kauno apskrities komisariatui.

Tais pačiais metais L. Pernavas paskirstas Lietuvos policijos generaliniu komisaru – šias pareigas ėjo iki 2019 m. Po to dirbo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

L. Pernavas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, už pavyzdingą tarnybą skatintas daugiau nei 60 kartų, jam įteiktas ne vienas atskirų teisėsaugos institucijų ir Lietuvos kariuomenės žinybinis medalis.

Per savo profesinę karjerą L. Pernavas kvalifikaciją kėlė stažuotėse ir kursuose Lietuvoje, Kanadoje, JAV, Ispanijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje, vadovavo ir sėkmingai įgyvendino ES tarptautinius Dvynių projektus.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje baigėsi STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus kadencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.