S. Skvernelis apie L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus: gal tai yra kadrų krizė valstybėje

Seimo opozicija dėl Lino Pernavo kandidatūros į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus vieningos nuomonės neturi. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis mano, kad šio pareigūno kandidatūros į STT vadovus teikimas rodo, kad valstybėje yra kadrų krizė, o socialdemokratų frakcijos atstovė Rasa Budbergytė nemato priežasčių, kodėl minėtai kanidatūrai reikėtų nepritarti.

Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 10:46 AM, atnaujinta May 9, 2023, 10:55 AM

„Matyt, prezidentas neturi savo kadrų, jeigu teikia ponios Grybauskaitės ir mano kadrus. Tai gal čia yra kadrų krizė valstybėje“, – savo įspūdį apie prezidentūros sprendimą į STT vadovus siūlyti L. Pernavą žurnalistams apibūdino S. Skvernelis.

Jis pastebėjo, kad pastaruoju metu ne vienai institucijai skiriamas vadovauti buvęs policijos pareigūnas. S. Skvernelis kėlė klausimą, kokį poveikį tai gali turėtų demokratinei visuomenei.

„Man tai yra labai džiugu, kaip buvusiam policijos pareigūnui, kad į visas valstybės institucijas skiriami vadovauti policijos pareigūnai: į STT – policininkas, į muitinę – policininkas, į FNTT – policininkas ir taip toliau. Ar tai yra gerai demokratinei visuomenei? Palikime klausimą diskusijai“, – svarstė opozicijos atstovas.

Jis teigė pritariantis dalies pareigūnų profesinių sąjungų kritikai L. Pernavui dėl anksčiau inicijuotų reformų policijoje, po kurių dalis pareigūnų paliko sistemą. Vis dėlto išsamiau vertinti L. Pernavą Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas nepanoro. „Apie kolegas arba gerai, arba nieko, tai aš nieko tada“, – kalbėjo buvęs policijos generalinis komisaras.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pirmininko pavaduotoja R. Budbergytė žurnalistams antradienį sakė, kad nematanti priežasčių, kodėl reikėtų nepritarti L. Pernavo kandidatūrai į STT vadovus.

Ji vylėsi, kad šis pareigūnas imtųsi realių darbų, kovojant su korupcija, o ne užsiimtų rekomendacijų rengimus.

„Nematome jokių priežasčių, kodėl, preliminariai žiūrint, kandidatūra neturėtų būti palaikoma. Manau, kad ponas L. Pernavas yra pakankamai patyręs žmogus, padorus žmogus, iš STT mes tikimės ne rekomendacijų, kad reikią viską labiau reglamentuoti, nustatyti naujas tvarkas, dėl to atsiras daugiau skaidrumo. Iš STT mes tikimės (...) mažiau biurokratizmo, daugiau tyrimų, kai jiems yra pagrindo ir kai įrodymų, kad tokios bylos pasieks teismus“, – dėstė R. Budbergytė.

Dalis pareigūnų profesinių sąjungų kritikuoja L. Pernavą dėl policijoje inicijuotų pertvarkų, tikina, kad jo skyrimas į STT vadovus pakenktų pačiai tarnybai.

ELTA primena, kad antradienį Seimui ketinama pristatyti L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus.

L. Pernavas yra sukaupęs 28 metų darbo patirtį teisėsaugos srityje. Mokėsi Lietuvos teisės akademijoje, Vilniaus universiteto Teisės fakultete, kur įgijo magistro laipsnį.

Pareigūnas tarnauja šalies vidaus reikalų sistemose nuo 1995 m. Dirbo Ignalinos, Zarasų rajonų policijos komisariatuose, nuo 2008 m. vadovavo Utenos apskrities komisariatui, 2014 m. pradėjo vadovauti Kauno apskrities komisariatui.

Tais pačiais metais L. Pernavas paskirstas Lietuvos policijos generaliniu komisaru – šias pareigas ėjo iki 2019 m. Po to dirbo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

L. Pernavas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, už pavyzdingą tarnybą skatintas daugiau nei 60 kartų, jam įteiktas ne vienas atskirų teisėsaugos institucijų ir Lietuvos kariuomenės žinybinis medalis.

Per savo profesinę karjerą L. Pernavas kvalifikaciją kėlė stažuotėse ir kursuose Lietuvoje, Kanadoje, JAV, Ispanijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje, vadovavo ir sėkmingai įgyvendino ES tarptautinius Dvynių projektus.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje baigėsi STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus kadencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.