T. V. Raskevičius: tikiuosi, kad prezidentas parodys lyderystę ir Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas vėl bus svarstomas Seime

Trečiadienį Europos Parlamentui (EP) balsų dauguma pritarus Europos Sąjungos (ES) prisijungimui prie Stambulo konvencijos, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius teigia Lietuvoje taip pat matantis didelį poreikį ratifikuoti tarptautinį dokumentą. Jis pažymėjo, kad didelį žingsnį žengti į priekį šiuo klausimu padėtų teigiama prezidento Gitano Nausėdos pozicija konvencijos atžvilgiu.

Tomas Vytautas Raskevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 10:28 PM

Politiko vertinimu, smurto mastai artimoje aplinkoje šalyje išties dideli, tad to negalima ignoruoti ir būtina imtis priemonių, kad smurto atvejų būtų užkardoma kiek įmanoma daugiau.

„Lietuvoje gaunama 60 tūkst. pranešimų apie smurto artimoje aplinkoje atvejus kasmet ir daugiau negu 80 proc. tų atvejų nukentėję asmenys yra moterys. Tai akivaizdu, kad šitas reiškinys paveikia ir vyrus, ir vaikus, bet moteris jis veikia disproporciškai didesniu mastu. Todėl ignoruoti tą problemą, mano manymu, yra tiesiog kaip kišti galvą į smėlį ir apsimesti, kad problemos lyties aspektu nėra. Aš manau, kad ji yra“, – LRT laidoje teigė T. V. Raskevičius.

Politikas pažymėjo, kad Stambulo konvencijos ratifikavimo poreikis yra akivaizdus.

„Mes turime kaip visuomenė susitarti dėl tam tikrų prevencinių priemonių, ką mes darome, kad tokių atvejų apskritai nenutiktų ir teisėsaugos institucijoms, pagalbos tarnyboms po to nereikėtų reaguoti. Stambulo konvencija čia labai aiškiai nurodo tam tikras gaires, kaip reikia veikti prevenciškai, kad atsižvelgiant į lyčių tam tikrus nelygybės aspektus, tų problemų ateityje būtų galima išvengti“, – sakė T. V. Raskevičius.

Paklaustas, ar Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas sugrįš į Seimą, Laisvės partijos narys pažymėjo, kad Stambulo konvencijos ratifikavimą Seimui jau buvo pateikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tačiau, anot jo, šiuo metu yra susiklosčiusi tokia situacija, kai pasikeitus prezidentui ir Seimo daugumai, šio dokumento ratifikavimo klausimą iš naujo Seimui turi pateikti kitas prezidentas.

„Norėčiau pasinaudoti proga ir pakviesti mūsų Respublikos prezidentą Gitaną Nausėdą prisijungti prie Vakarų valstybių lyderių, tokių kaip Estijos premjerė ar Ukrainos prezidentas, ir pateikti iš naujo Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją. Ir, aišku, Seime įvyks atitinkamos politinės diskusijos, bus diskutuojama dėl „už“ ir „prieš“, – teigė politikas, vildamasis, kad šalies vadovas pasinaudos proga parodyti lyderystę ir inicijuos diskusiją.

ELTA primena, kad trečiadienį europarlamentarai pritarė tam, kad Europos Sąjunga prisijungtų prie Stambulo konvencijos, skirtos smurto prieš moteris prevencijai. Toks žingsnis žengtas siekiant užbaigti konvencijos ratifikavimo ES procesą.

Kaip skelbia Europos Parlamento biuras Lietuvoje, ES prisijungimas prie Stambulo konvencijos nereiškia, kad visos ES valstybės narės ratifikavo konvenciją – jos vis dar turėtų tai padaryti nacionaline tvarka.

Visgi šešios konvencijos dar neratifikavusios ES valstybės – Bulgarija, Čekija, Vengrija, Latvija, Lietuva ir Slovakija – raginamos nedelsiant tai padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.