Po kilusio skandalo J. Šiugždinienė trauktis neketina: pateikė paaiškinimą Prokurorai pradėjo tyrimą

Visuomenininkui Andriui Tapinui ketvirtadienį paskelbus, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, neskaidriai įsisavino 13 816 eurų, netrukus savo atsaką pateikė ir pati ministrė.

Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-11 10:06, atnaujinta 2023-05-17 17:19

Ministrė teigė nematanti priežasčių, kodėl turėtų palikti savo pareigas.

„Ačiū, kad keliate aktualius klausimus. Neabejoju, kad tai padės geriau, skaidriau ir teisingiau sureglamentuoti tarybos narių išlaidas. Tobulinti tikrai yra ką ir palaikau tokias kolegų iniciatyvas Seime“, – po A.Tapino įrašu feisbuke komentarą pradėjo J.Šiugždinienė.

„Būdama tarybos nare per mėnesį vidutiniškai tarybos nario veiklai išleisdavau apie 600 – 700 eurų, kaip numato reglamentas – transporto, interneto ryšio, telefono, kanceliarijos išlaidoms.

Už veiklos taryboje išlaidas visada atsiskaičiau pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos nustatytą reglamentą. Niekada nesu prašiusi jokių papildomų darbo užmokesčio kompensacijų už darbą Kauno miesto savivaldybės komisijose.

Beje, būdama Seimo nare nesu išnaudojusi, nė pusės Seimo nariui skirtų veiklos išlaidų, kurios per ketvirtį siekia apie 4300 eurų, pavyzdžiui šį ketvirtį išleidau tik 1300 eurų.

Taigi, esu tarp mažiausiai veiklos išlaidų patyrusių Seimo narių“, – aiškino ministrė.

J.Šiugždinienė nurodė atsisakiusi jai, kaip Seimo narei vienmandatininkei, priklausančios galimybės turėti būstą Seimo viešbutyje.

„Einant tretiems kadencijos metams ministro reprezentacinėms išlaidoms per visą laikotarpį esu išleidusi 1028 eurų (iš viso 3 metų limitas – 35 700 eurų).

Taigi, tikrai nesu tas žmogus, kuris piktnaudžiauja mokesčių mokėtojų pinigais, savo politinio kelio tikrai nepradėjau tam, kad galėčiau kažką „išsemti“ ar apgauti, to ir nedarau“, – tikino ministrė.

Priežasčių trauktis nemato

Netrukus žurnalistams Seime ministrė teigė nematanti jokių priežasčių, kodėl turėtų atsistatydinti.

„Skaičiau pono Tapino informaciją, ir pirmiausia noriu pasakyti – gerai, kad tokia iniciatyva yra, tai tikrai mums padės išskaidrinti sistemą, padaryti ją teisingesne.

Aš, kaip Kauno miesto Tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų, už juos atsiskaitydavau pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visada atsiskaičiau, todėl esu viena iš Seimo narių, kuri mažiausiai išleidžia kanceliarinėms išlaidoms. <...>

Visada sąžiningai atsiskaitau ir sąžiningai dirbu, todėl nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti“, – tvirtino ministrė.

Dirbusi Taryboje ministrė teigė pinigus leisdavusi transportui, internetui, kitoms apibrėžtoms reikmėms.

„Tam, ką nustato reglamentas. Aš visada atsiskaičiau pagal Kauno miesto savivaldybės reikalavimus, kaip ir visi kiti Tarybos nariai. Čekių Kauno miesto savivaldybėje pagal reglamentą niekada pateikti nereikėjo, ir nė vienas Tarybos narys nėra teikęs kelias kadencijas. Skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimą“, – aiškino J.Šiugždinienė

„Jeigu neskaidriai naudoja lėšas, ministras turėtų atsistatydinti. Aš tikrai naudoju skaidriai“, – pabrėžė ŠMSM vadovė.

Tirs ir prokurorai

Kauno apygardos prokuratūra pranešė, kad Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorų iniciatyva gegužės 9 dieną buvo pradėtas tyrimas dėl galimo viešojo intereso pažeidimo, kurio metu bus vertinamas Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų panaudojimo teisėtumas ir pagrįstumas.

Tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti ar nebuvo padaryta žala, ar nebuvo pažeisti savivaldybių interesai, taip pat – ar biudžeto lėšos buvo naudojamos racionaliai.

Prokurorai aiškinsis ir švietimo, mokslo ir sporto ministrės J.Šiugždinienės gautų lėšų panaudojimą.

Siekiant patvirtinti arba paneigti viešojoje erdvėje paskelbtas aplinkybes bei užtikrinant tyrimo visapusiškumą, Kauno apygardos prokuratūra teigė kreipusis į atsakingas institucijas dėl papildomos informacijos pateikimo.

Kas įvyko?

Visuomenininkas Andrius Tapinas ketvirtadienį paskelbė, Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, prieš pradedama darbą ministerijoje, neskaidriai įsisavino 13 816 eurų.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sėmė kauniečių pinigus ne prasčiau už Matijošaitį. Prieš išeidama į ministeriją ji gavo 13 816 eurų“, – savo „Facebook“ paskyroje teigė A. Tapinas.

„Jeigu pasitvirtins mano įtarimai, kad pinigai buvo pervedami be ataskaitų, gal tos ataskaitos ir jas pagrindžiantys dokumentai bus likę pas ministrę ir ji viską pateiks. Gal. Bet kaip galima pagrįsti, kad per mėnesį tarybos nario veiklai tu išvažinėji, prakalbi telefonu ar nusiperki įmaučių už 800 eurų. Kiekvieną mėnesį“, – toliau dėstė jis.

Pasak jo, Kauno savivaldybės tarybos nariai per kadenciją neskaidriai įsisavino beveik po 40 tūkst. eurų.

„Kauno tarybos nariai per kadenciją pasiėmė beveik po 40 000 eurų. Faktiškai visi – nuo vieningo Matijošaičio iki konservatoriaus Lukševičiaus“, – feisbuke rašė A. Tapinas.

„Sakau – pasiėmė, nes panašu, kad pinigai buvo pervedami nepateikiant jokių ataskaitų ar dokumentų, nes savivaldybė ignoruoja jau trečią prašymą leisti susipažinti su ataskaitomis. Neolex advokatai jau ruošia ieškinį, darbą pradėjo ir Kauno prokurorai“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad jei pasitvirtintų viešoje erdvėje pateikta informacija, kad vienas iš jos Vyriausybės narių, eidamas savivaldybės tarybos nario pareigas, neskaidriai įsisavino lėšas, šis ministras turėtų atsistatydinti.

„Jeigu pasitvirtintų, kad tai yra tiesa, tai tuomet, manau, kad čia didelių diskusijų net nebūtų“, – „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

„Aš tikiuosi, kad ministras ar ministrė pats pasitrauktų“, – akcentavo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.