Per kelias valandas pasikeitusi I. Šimonytės pozicija privertė ekspertus suklusti: turi paaiškinimą

Aukščiausius skaidrumo standartus deklaravusios konservatorių partijos lyderių reakcija į lėšų įsisavinimo skandalą, kurio centre atsidūrė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, gerokai nustebino politikos ekspertus.

 J.Šiugždinienė, I.Šimonytė.<br> lrytas.lt koliažas.
 J.Šiugždinienė, I.Šimonytė.<br> lrytas.lt koliažas.
Jurgita Šiugždinienė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė.<br>Vyriausybės nuotr.
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė.<br>Vyriausybės nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Jurgita Šiugždinienė, Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė, Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 3:21 PM, atnaujinta May 12, 2023, 10:21 PM

Tiesa, politologai turi paprastą paaiškinimą ir aptakioms premjerės frazėms, paaiškėjus ministrės pavardei, ir netikėtai prezidento Gitano Nausėdos pozicijai.

Dvigubi standartai

Premjerė Ingrida Šimonytė žinią, kad vienas Vyriausybės ministras galimai neskaidriai įsisavino tarybos nario lėšas, sutiko griežtai – ketvirtadienio rytą pareiškė, kad jei ši informacija pasitvirtins, toks ministras turėtų trauktis. Tačiau netrukus sužinojusi, kad šioje istorijoje minima ministrė yra J.Šiugždinienė, premjerė savo toną sušvelnino ir nurodė, kad su ministre kalbėsis.

„Iš pirmo posto atrodo, tarsi kažkas atėjo ir per vieną kartą 13 tūkstančių kažkaip iš kasos išsiėmė. Iš to, ką aš bandau suskaičiuoti dabar, jeigu tai yra švietimo ministrė, ji Tarybos nare tikrai buvo ne vieną mėnesį, ir turbūt preziumuočiau, kad čia yra viso laikotarpio išlaidos.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Ignas Kalpokas svarstė, kad kalbėti apie galimą ministro patraukimą abstrakčiai yra gerokai paprasčiau, tačiau kai jau reikia vertinti gana įtakingos kolegės, bendrapartietės elgesį, staiga viskas pasidaro gerokai sudėtingiau.

Politologas įsitikinęs, kad šiuo atveju buvo padaryta komunikacinė klaida, mat visuomenės lūkesčiai dėl ministro atsakomybės buvo užkelti labai aukštai, tačiau galiausiai liko neišpildyti. Tai, kaip pastebi I.Kalpokas, konservatoriams būdinga jau ilgesnį laiką – kalbėję apie aukščiausius skaidrumo standartus, galiausiai sau jų nebetaiko.

„Konservatoriai dažnai kritikuoja konkurentus, kad neskaidru, kad vyksta nešvarūs procesai, darbai, bet šiuo atveju, kai reikia principingai įvertinti savo pačių kolegę, deja, atsitraukia.

Diena pradėta skambiais pareiškimais ir pabaigta labai aptakiomis frazėmis, kurios greičiausiai reiškia, kad jokios atsakomybės nebus. Toks požiūris yra gana nuviliantis“, – portalui lrytas.lt sakė politologas.

„Ypač įdomus yra Kauno atvejis, kai Kauno konservatoriai nuolat V.Matijošaitį ir jo kolegas kritikuoja dėl neskaidrumo, bet paaiškėja, kad niekas taip nesuvienija aršiausių politinių oponentų kaip kompensacijų už neva patirtas išlaidas įsisavinimą“, – pridūrė jis.

„Visuomenė tokių dalykų neatleidžia“

Tuo metu Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas teigė, kad apie ministro patraukimą ryte prabilusi premjerė pasielgė „kaip tikra europietiška politikė“, tačiau po pietų visgi suveikė „mes ir jie“ faktorius – esą pamačiusi, kad neskaidrumo šešėlis krito ne ant kitos partijos, o ant konservatorių atstovo, poziciją dėl ministro atstatydinimo pakeitė.

„Ji gal galvojo, kad bus Simonas Kairys – jis yra ne konservatorių atstovas, tai jam reikalavimai tikriausiai griežtesni. O kai paaiškėjo, kad „mūsiškė“, tada tie reikalavimai sušvelnėja.

Čia yra psichologija „mes ir jie“ – visą laiką žmonės veikia pagal tą principą, ar čia mūsų, ar jų, tai ir tas galėjo suveikti. Žinoma, tai gali būti ir partijos savisaugos instinktas. Panašiai, kaip Lenkijos katalikų bažnyčia slėpė kunigus pedofilus, kadangi jie buvo savi, bet dabar jie visi vis tiek išlindo. Tai I.Šimonytė čia padarė, mano galva, klaidą savo politinėje karjeroje.

Visuomenė tokių dalykų nelabai atleidžia. Jeigu tie visi tarybų nariai grobė pinigus, mokėjo 26-omis ar 37-omis kortelėmis, tai yra tiesiog pasityčiojimas iš valstybės. O dabar išaiškėjus dar suka uodegas – jiems visiems turėtų būti iškeltos baudžiamosios bylos už valstybės pinigų grobstymą“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Bijo grandininės reakcijos?

Politologo I.Kalpoko manymu, premjerė šioje istorijoje galimai baiminasi grandininės reakcijos, kuri galėtų laukti, jeigu iš tiesų dėl lėšų įsisavinimo ministrė prisiimtų atsakomybę.

„Tikrai ne vienas Seimo narys, įskaitant ir iš valdančiųjų, yra atėjęs iš savivaldos, taip pat kai kurie ministrai ankstesnėse kadencijose yra buvę savivaldybių tarybų nariais.

Šioje visoje išlaidų istorijoje jau galime pastebėti, kad tas begalinis noras įsisavinti lėšas, ar jos priklauso, ar nepriklauso, yra universalus. Įtariu, kad gali būti baimės, jog jeigu vienu atveju bus principingai pažiūrėta, tai tuoj gali iš viso nebelikti, ką vertinti, nes tų skeletų spintoje galimai yra ne pas vieną J.Šiugždinienę“, – neatmetė jis.

Politologo V.Dumbliausko manymu, premjerė apskritai elgiasi keistai dėl to, jog iki šiol nepatraukė nė vieno ministro.

„Viešųjų ryšių prasme tai yra blogai. I.Šimonytė, mano galva, keistai elgiasi, kad nejudina nė vieno ministro – tikrai yra tokių, kuriuos reikėtų pakeisti. Galų gale, ministro pakeitimas yra politinis veiksmas, jis turi tam tikrą prasmę – tai yra galvojimas apie politinę ateitį.

Pavyzdžiui, žemdirbiai tiesiog šaukė, reikalavo, kad Kęstutis Navickas būtų patrauktas, nes netinka šiam postui. Bet I.Šimonytė kažkodėl nusiteikusi ministrų nekeisti“, – svarstė V.Dumbliauskas.

Įdomi prezidento reakcija

Ypač įdomia politologas I.Kalpokas laiko ir prezidento Gitano Nausėdos reakciją į kilusį skandalą.

Šalies vadovas nuo aiškesnės pozicijos savotiškai atsiribojo pareiškęs, kad sprendimas dėl J.Šiugždinienės likimo poste yra premjerės rankose.

„Jei prisimintume kitus atvejus, kai buvo problemų su šios Vyriausybės ministrais, tai ta reakcija buvo žymiai griežtesnė – paskutinis atvejis buvo su „Lietuvos geležinkeliais“, ir tuomet Aušrinei Armonaitei stipriai kliuvo. Prezidentas nedviprasmiškai kalbėjo apie politinę atsakomybę ir atsistatydinimą, o šiuo atveju tas balsas yra gerokai pritilęs“, – pastebėjo I.Kalpokas.

Tokią nuosaikią prezidento reakciją politologas aikšintų ką tik pritilusiu priklausymo komunistų partijai skandalu.

„Pačiam prezidentui šis laikas nėra pats palankiausias kalbėti apie aukščiausius skaidrumo ir moralės standartus – ką tik baigėme kalbėti apie jo paties skeletus spintoje, komunistų partijos pavidalu“, – priminė jis.

Tuo metu V.Dumbliausko prezidento pozicija per daug nenustebino – anot jo, šalies vadovas jau „nudegė nagus“ su J.Narkevičiumi, kai reikalavo šį pasitraukti, todėl dabar tokius raginimus Vyriausybei renka gerokai atsargiau.

„Jis reikalavo J.Narkevičiaus atsistatydinimo, o J.Narkevičius su S.Skverneliu juokėsi jam į akis, nes žinojo, kad mūsų tokia Konstitucija. Be prezidento parašo Vyriausybė negali būti patvirtinta, o vėliau, jei prezidentas mato ir mano, kad ministras netinkamas ir reikia jį patraukti, jis jau bejėgis.

Suprantu G.Nausėdą – jis nudegė nagus, ir dabar vėl nudegti ir sakyti kažką, kai konservatoriai vis tiek mūru stos už J.Šiugždinienę, jis vėl bus pralaimėtojas. Tai visiškai suprantama“, – vertino specialistas.

V.Dumbliauskas pridūrė, jog dabar iš I.Šimonytės žodžių jau panašu, kad ministrė bus išsaugota, tačiau tai esą būtų dar vienas konservatorių šūvis sau į kojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.