Pareigūnų atstovas S. Džiautas nesutinka su kitomis profsąjungomis: L. Pernavas nėra neigiamas personažas

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Saulius Džiautas nepritaria kitų pareigūnų profsąjungų nuomonei, kad buvęs policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nėra tinkamas eiti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo pareigų.

Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Džiautas<br>V.Balkūno nuotr.
Saulius Džiautas<br>V.Balkūno nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Pernavas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 10:16 AM

Lietuvos policijos profesinės sąjunga, Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF), Lietuvos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga, Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga kreipėsi raštu į Seimo narius, primindamos L. Pernavo vadovavimo policijai metu 2014–2019 m. vykdytą reformą (kriminalinės ir viešosios policijos jungimą), po kurios dalis pareigūnų paliko tarnybą.

Profsąjungos stebėjosi prezidento Gitano Nausėdos sprendimu siūlyti L. Pernavą į STT vadovus. Anot minėtų profesinių sąjungų, L. Pernavas negeba sėkmingai įgyvendinti pertvarkų, jis yra nekompetentingas, tad jo įsiliejimas į STT tik pakenktų tarnybai.

„Profesinės sąjungos nuomone, L. Pernavas negali užimti tokių svarbių pareigų. Lietuvos policija iki šiol jaučia neigiamus padarinius, kuriuos lėmė, kaip teigiama prezidentūros pranešime, Lino Pernavo darbai, kurie kalba patys už save. Deja, pareigūnai tuos darbus mato visiškai kitoje šviesoje nei prezidentūra ir visiškai nesupranta tokio prezidento pasirinkimo“, – teigė viena iš raštą Seimo nariams pasirašiusiųjų profesinių sąjungų LTPF vadovė Loreta Soščekienė.

Įvairias statutinių pareigūnų profesinių sąjungas vienijančio NPPSS vadovas S. Džiautas Eltai teigė, jog, jo įsitikinimu, L. Pernavo kompetencija, atlikti darbai neturėtų būti vertinami taip blogai, kaip juos įvertino anksčiau minėtos profesinės sąjungos. „Ne viskas taip juoda, kaip yra rašoma. Tikrai taip nėra, kad L. Pernavas yra viską sugriovęs“, – sakė S. Džiautas.

NPPSS pirmininkas sutiko, kad L. Pernavas, inicijavęs pertvarkas policijoje, padarė klaidų, tačiau, anot jo, vis dėlto reformų dėka policijos aprūpinimas akivaizdžiai pagerėjo, šia tarnyba visuomenė ėmė labiau pasitikėti.

„L. Pernavą, kaip žmogų, pažįstų iš senų laikų, jis nėra blogas žmogus, jis stengiasi dėl visuomenė, Lietuvoje. Tiesa, buvo padaryta klaidų per policijos reformą, tą reikia pripažinti, bet ar be reformos policija būtų tokia, kokia yra dabar? Turiu omeny policiją visuomenės akyse, o ne žiūrinti iš pareigūno perspektyvos. Visuomenės akyse policija pakilo į viršų ženkliai. Taip, klaidos yra arba jau pataisytos, arba dar taisomos, pasekmės yra tokios, kad jaučiamas pareigūnų trūkumas, bet ne viskas yra taip juoda kaip skelbia kolegės. Policija yra aprūpinta geriausiomis priemonėmis, kai kurios Vakarų valstybės net pavydi mūsų policijai dėl tokio aprūpinimo, mūsų policijos pajėgos yra gana stiprios“, – dėstė pareigūnų atstovas.

S. Džiautas tikino suprantantis, kad dalis policijos pareigūnų gali būti nusiteikę prieš L. Pernavą, nes dėl jo inicijuotų reformų jiems teko pasitraukti iš tarnybos.

„Žiūrint, iš pačių pareigūnų pusės, tai taip, jie dar jaučia nuoskaudas, dalis jų buvo atleisti iš tarnybos, bet dauguma jų išėjo į pensiją. Dalis pareigūnų paliko tarnybą su savo garantijomis, kurias jie turėjo“, – aiškino pašnekovas.

Vis dėlto S. Džiautas kartojo manantis, kad L. Pernavo priimtų sprendimų dėka pareigūnų padėtis yra pagerėjusi.

„Juodomis spalvomis visko nevertinčiau. Jeigu yra raudona, geltona ir žalia spalvos, tai aš įjungčiau geltoną spalvą. L. Pernavas nėra neigiamas personažas“, – tikino NPPSS vadovas.

S. Džiautas, paklaustas apie L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus, teigė manantis, jog minėto pareigūno darbo patirtis tiek Lietuvos teisėsaugoje, tiek ir tarptautinėje arenoje yra tai, kas labai praverstų, vadovaujant STT.

„Manau, ir jo darbo praktika, kaip policijos atašė, yra didelis pliusas, nes jam teko susidurti ir su kontrabandos, ir su nusikalstamų grupuočių atvejais. Taigi, ši praktika yra didelis pliusas kaip kandidatui į STT vadovus“, – savo nuomone pasidalijo NPPSS pirmininkas.

28 metų patirtis teisėsaugos sistemoje

Šią savaitę L. Pernavo kandidatūra į STT direktorius buvo pristatyta Seime, jis pradės susitikimus su parlamento frakcijomis, vėliau dėl jo kandidatūros Seime bus balsuojama slaptai.

L. Pernavas yra sukaupęs 28 metų darbo patirtį teisėsaugos srityje. Mokėsi Lietuvos teisės akademijoje, Vilniaus universiteto Teisės fakultete, kur įgijo magistro laipsnį.

Pareigūnas tarnauja šalies vidaus reikalų sistemose nuo 1995 m. Dirbo Ignalinos, Zarasų rajonų policijos komisariatuose, nuo 2008 m. vadovavo Utenos apskrities komisariatui, 2014 m. pradėjo vadovauti Kauno apskrities komisariatui. Tais pačiais metais L. Pernavas paskirstas Lietuvos policijos generaliniu komisaru – šias pareigas ėjo iki 2019 m. Po to dirbo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

L. Pernavas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, už pavyzdingą tarnybą skatintas daugiau nei 60 kartų, jam įteiktas ne vienas atskirų teisėsaugos institucijų ir Lietuvos kariuomenės žinybinis medalis.

Per savo profesinę karjerą L. Pernavas kvalifikaciją kėlė stažuotėse ir kursuose Lietuvoje, Kanadoje, JAV, Ispanijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje, vadovavo ir sėkmingai įgyvendino ES tarptautinius Dvynių projektus.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje baigėsi STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus kadencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024