S. Skvernelis – apie staiga pasikeitusią I. Šimonytės poziciją: „Apgailėtinas išsivartaliojimas“

Į galimai neskaidriai įsisavintų kanceliarinių lėšų skandalą įsivėlusios švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės istorija pasibaigs taip pat, kaip ir visų kitų vienaip ar kitaip „prisidirbusių“ premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybės ministrų skandalai, įsitikinęs ekspremjeras, Seimo narys Saulius Skvernelis.

S.Skvernelis įsitikinęs, kad dabartinis skandalas baigsis taip pat, kaip ir visi kiti.<br>lrytas.lt koliažas.
S.Skvernelis įsitikinęs, kad dabartinis skandalas baigsis taip pat, kaip ir visi kiti.<br>lrytas.lt koliažas.
Ingrida Šimonytė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lingė<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lingė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-05-14 12:59, atnaujinta 2023-05-17 17:14

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ Seimo nariai, konservatorius Mindaugas Lingė, laisvietis Vytautas Mitalas ir demokratas S.Skvernelis įvertino, kokių skandalo pasekmių galima tikėtis.

Nusikaltimo nemato

Visuomenininkas Andrius Tapinas ketvirtadienį paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė J.Šiugždinienė prieš išeidama į ministeriją iš Kauno miesto savivaldybės gavo 13 816 eurų, o šių gautų lėšų nepagrindė.

Tačiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) narys, parlamentaras M.Lingė teigė nematantis priežasčių, kodėl J.Šiugždinienė turėtų trauktis iš ministrės pareigų.

„Jeigu žiūrėsime į informaciją, kurią turime padėtą ant stalo, į paaiškėjusias aplinkybes, tai aš tam nematau pagrindo – jeigu neatsiras kokios nors papildomos informacijos“, – laidos metu kalbėjo M.Lingė.

Anot jo, kalbama apie atvejį, kuris neturi vienodos palyginamosios bazės – yra 60 skirtingų savivaldybių, kurios nusistatė skirtingas tvarkas, kaip naudoja lėšas, už jas atsiskaito ir kiek jų gauna.

„Jeigu ministrė atėjo į savivaldybės tarybą, gavo instrukciją, kaip reikia atsiskaityti už gaunamas lėšas, skirtas savivaldybės tarybos nario veiklai, ir jeigu ji laiku pateikė ataskaitas, atsiskaitė už tuos pinigus, ir savivaldybė neturėjo priekaištų – tai kur (nusikaltimo – aut.past.) sudėtis?“ – klausė M.Lingė.

Priminė praeities istoriją

Tuo metu Opozicinės partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis laidos metu teigė esąs tikras, kad ministrei jokios atsakomybės prisiimti neteks.

„Jau turėjome pirmą (Ingridos Šimonytės – aut.past.) reakciją, kai tik buvo žinia, kad kažkas iš ministrų galimai prisidirbo – reakcija buvo labai griežta, manant, kad tai greičiausiai buvo ponas S.Kairys.

Bet kai paaiškėjo, kad tai yra ponia J.Šiugždinienė, staiga viskas tapo tvarkoje. Dabar apgailėtinai tenka klausyti tuos išsivartaliojimus ir pasakojimus“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Ekspremjeras priminė M.Lingei, buvusiam kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjui, kaip į panašius skandalus praeityje reaguodavo ji.

„Ponas Mindaugas Lingė dešimt metų turėjo puikią mokyklą – savo balsu įgarsindavo pezidentės D.Grybauskaitės verdiktus ministrams.

Kaip pavyzdį noriu priminti buvusį žemės ūkio ministrą B.Markauską, kurio mamos ūkyje kažkas žemės gabalą aparė – tai nereikėjo dėti ant stalo nei plūgo, nei žagrės, tiesiog buvo pareikalauta atsakomybės, nesiejant teisinės atsakomybės su politine atsakomybe. Ministras turėjo pasitraukti“, – palygino S.Skvernelis.

Todėl dabar, anot Seimo nario, J.Šiugždinienė tiesiog turėtų atsispausdinti sąskaitos kortelės duomenis, kur nurodyta, kiek ir už ką sumokėta, ir ši istorija būtų uždaryta.

Visgi, nepaisant to, ar ministrė tai padarys, ar ne, S.Skvernelis tikras, kad premjerė šį skandalą bet kokiu atveju užglaistys J.Šiugždinienės naudai.

„Valdantiesiems būnant opozicijoje kiekvieną kartą buvo sakoma, kad teisinę atsakomybę reikia atskirti nuo politinės. Tai dabar reikia tą aukštą standartą pademonstruoti. Manau, kad nieko nebus. Bus taip, kaip ir buvo su kiekvienu ministru, kuris buvo prisidirbęs profesine ar kitokiomis prasmėmis – bus pasakyta, kad premjerės neįtikina jokie kitokie argumentai ir nieko nereikia daryti“, – spėjo S.Skvernelis.

„Arba gali būti, kad ministrė iš tikrųjų pateiks tuos išrašus ir istorija iš karto pasibaigs“, – pridūrė jis.

Lauks teisėsaugos verdikto

Savo ruožtu Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas teigė šioje situacijoje laukiantis teisėsaugos verdikto.

„Ar ministrė elgėsi teisėtai, kaip viskas buvo Kauno tarybos atveju, man atrodo, galime nespėlioti, nes Prokuratūra pati pasakė, kad pažiūrės į Kauną detaliau, ir turėsime atsakymą, kaip viskas vyko“, – laidos metu kalbėjo Seimo narys.

Pastebėjus, kad Prokuratūra tokio tipo tyrimus atlieka ilgai, o spaudimas I.Šimonytei ir visai Vyriausybei yra jau šiandien, V.Mitalas taip pat neprognozavo, ar bus imtasi kokių nors politinių sprendimų.

„Politiniai sprendimai gali būti visada, bet šiuo atveju, ar jie bus, parodys laikas. Ir ministrė, ir premjerė įsivertins visus klausimus, pasižiūrės detaliau ir priims sprendimą“, – sakė V.Mitalas.

Ministre pasitiki

Penktadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė pranešė pasitikintys švietimo, mokslo ir sporto ministre.

„Pasitikime teisėsaugos institucijomis, kurios dėl dalies savivaldybių jau yra pradėjusios tyrimus ir vertinimus. Taip pat pasitikime ministrės Jurgitos Šiugždinienės veikla, sąžiningumu ir atsakomybe.

Ministrė, eidama pareigas tiek Seime, tiek Švietimo ministerijoje, taupiai naudoja skiriamas parlamentinei veiklai ir reprezentacijai lėšas, už jas atsiskaito pagal tvarkas, kurias nustato institucijos“, – rašoma penktadienį išplatintame TS-LKD Prezidiumo rašte.

Partija nurodo susipažinusi su Kauno miesto savivaldybėje galiojančiu reglamentu ir praktika, kuria vadovaujamasi atsiskaitant už kanceliarines išlaidas. Pažymima, kad skirtingai nei daugelis kitų savivaldybių, laikinojoje sostinėje tarybos nariams nereikia pateikti išsamių išlaidas patvirtinančių dokumentų, sąskaitų ar čekių.

„Todėl mūsų vertinimu, buvusi Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Jurgita Šiugždinienė veikdama pagal savivaldybės reglamentą, nepadarė jokių nusižengimų“, – rašoma Prezidiumo pozicijoje.

Visą „24/7“ pokalbį per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 16.30 val. ir 21:30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.