Seime – siūlymas, kad informaciją apie priklausymą Komunistų partijai pateikti būtų privaloma

Seimas svarstys Rinkimo kodekso pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti didesnį skaidrumą prieš rinkimus, pateikiant daugiau informacijos apie kandidatus, rašoma Seimo pranešime.

Gitanas Nausėda.Komunistų partija.Archyvas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.Komunistų partija.Archyvas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 5:52 PM

„Pagrindinis tikslas šių pakeitimų tikslas yra sudaryti rinkėjams galimybę būti informuotiems apie jų kandidatus, gauti visą reikalingą informaciją, kuri leistų rinkėjams įsitikinti pasirinktais kandidatais, jų svarbiais gyvenimo faktais, o, konkrečiai kalbant, būtent informacija apie priklausymą partijoms“, – sakė viena pataisų iniciatorių Seimo narė Paulė Kuzmickienė.

Kaip nurodoma pranešime, siūloma, kad kandidato anketoje kandidatas be kitų, jau įtvirtintų duomenų, privalėtų nurodyti buvusias narystes politinėse organizacijose, nurodant priklausymo laikotarpius; (ar) yra priklausęs Komunistų partijoms (SSKP, LKP (SSKP) ar LKP*) arba ėjęs pareigas Komunistų partijų struktūrose. Jeigu kandidatas ėjo pareigas Komunistų partijų struktūrose, turėtų būti nurodomas jų pavadinimas.

„Sovietų Sąjungos Komunistų partija, jos struktūriniai padaliniai, komunizmo ideologija, pati doktrina, komunistinis totalitarinis sovietinis režimas ir su juo susijusios veiklos Lietuvoje buvo daugybę kartų ir įvairiomis formomis įvertintos, kaip prieštaraujančios ir nesuderinamos su Lietuvos Respublikos konstitucine santvarka ir įstatymais bei su visuotinai pripažintomis tarptautinės teisės normomis“, – pabrėžė P. Kuzmickienė.

Taip pat pažymima, kad jeigu kandidatas anketoje nurodytų, kad būdamas Komunistų partijų nariu ėjo pareigas Komunistų partijų struktūrose, rinkimų komisijos leidžiamame kandidato plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu turėtų būti pažymėta, kad kandidatas ėjo pareigas Komunistų partijų struktūrose, nurodant Komunistų partijos ir buvusių pareigų pavadinimą.

Rinkimų kodekse siūloma numatyti, kad jei kandidatas anketoje nenurodytų, kad buvo Komunistų partijų nariu ar ėjo pareigas Komunistų partijų struktūrose, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kreiptųsi į valstybės instituciją, saugančią duomenis apie asmenis, priklausiusius Komunistų partijoms ar ėjusius pareigas Komunistų partijų struktūrose, ir ne vėliau kaip likus 32 dienoms iki rinkimų dienos šiuo aspektu patikrintų kandidato duomenis. Jeigu VRK iš kompetentingos institucijos gautų duomenų apie asmens narystę Komunistų partijose, ji paskelbtų šiuos duomenis savo interneto svetainėje per 24 valandas nuo duomenų gavimo, rašoma Seimo pranešime.

Jeigu VRK iš kompetentingos institucijos gautų duomenų apie tai, kad asmuo būdamas Komunistų partijų nariu ėjo pareigas Komunistų partijų struktūrose, ji neregistruotų jo kandidatu, o jeigu jau buvo įregistravusi, registravimą nedelsdama panaikintų ir šį sprendimą paskelbtų savo interneto svetainėje. Jeigu kandidatas minėtų faktų nenurodytų ir po rinkimų būtų nustatyta, kad jis būdamas Komunistų partijų nariu ėjo pareigas Komunistų partijų struktūrose, tai būtų laikoma šiurkščiu Rinkimų kodekso pažeidimu.

Rinkimų kodekso pakeitimo konstitucinio įstatymo projektui po pateikimo pritarė 78, prieš du, susilaikė 35 Seimo nariai. Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.