Seime toliau sprendžiasi P. Gražulio likimas: apkaltos procesas sulaukė palaikymo

Antradienį Seime toliau sprendėsi parlamentaro Petro Gražulio likimas – Seimo nariai linkę pritarti, kad reikia pradėti politikui apkaltos procesą dėl to, jog dar pernai rugsėjį jis Seimo posėdžio metu galimai balsavo už kitą kolegą – socialdemokratą Liną Jonauską.

Petras Gražulis<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-05-16 12:29, atnaujinta 2023-05-16 13:31

Seimui galiausiai nusprendus, kad P.Gražulis vertas apkaltos, tolimesni veiksmai būtų perduoti Konstituciniam Teismui (KT). Dėl to P.Gražulis gali netekti ne tik Seimo nario mandato, bet ir galimybės dešimtmetį dalyvauti bet kokiuose rinkimuose.

Panašu, kad palaikymo apkaltos procesui Seime yra – po pateikimo antradienį „už“ tai balsavo 63 Seimo nariai, „prieš“ – 23, dar 17 parlamentarų susilaikė. Tiesa, klausimas svarstytas paprašius pusvalandžio pertraukos.

Ar parlamentaro apkaltos proceso imsis KT, Seimas dar turės galutinai balsuoti vėliau.

Primename, kad apkaltos iniciatyvos Seimo narys sulaukė pernai rugsėjį. Seimo posėdžio metu, įtariama, jis balsavo už parlamentarą, LSDP atstovą L.Jonauską.

Pažymima, jog politikas „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Konservatorius Linas Slušnys antradienį Seimo salėje pristatė, kad P.Gražulis, balsuojant dėl nutarimo, balsavo savo vardu, taip pat greta esančioje darbo vietoje sėdinčio Seimo nario L.Jonausko vardu.

„Tą patvirtina Lietuvos teismo ekspertizės centro išvada, kad 2022 m. rugsėjo 15 dieną Seimo vakarinio posėdžio metu, laikotarpiu nuo 15 val. 26 min. 38 sek. iki 15 val. 27 min. 8 sekundės, nėra užfiksuota Seimo nario L.Jonausko ranka“, – teigė L.Slušnys.

Tiesa, Mišrios Seimo narių grupės nariai stojo ginti P.Gražulį. „Atskirąją nuomonę“ dėl apkaltos pasirašė 5 opozicijai priklausantys parlamentarai – A.Širinskienė, L.Nagienė, V.Giraitytė, L.Girskienė, E.Sabutis.

„Labai keistai atrodo, kuomet sankcija apkaltos procese savo turiniu gali būti baudžiamoji. Baudžiamojoje teisėje asmuo netenka teisės eiti savo pareigas ir dar prie to gauna sankciją, kad 10 metų negali kandidatuoti, o įrodinėjimo lygis yra labai mažas.

Ekspertų išvada buvo tokia, kad yra neįmanoma pasakyti, kokius veiksmus ponas Gražulis atliko“, – kalbėjo Mišrios Seimo narių grupės narė A.Širinskienė.

„Buvau šokiruotas, kai sužinojau, kad, nei atskiri komisijos nariai, nei pats tiriamasis asmuo niekaip negalėjo išsireikalauti iš komisijos pasižiūrėti neužblurintą vaizdo įrašą, kuriame būtų fiksuotas svetimo mygtuko paspaudimo momentas. <...> Gal įrašas prieštarauja komisijos išvadai?“, – svarstė parlamentaras A.Gedvilas.

Kritikos sudarytai komisijai negailėjo ir kiti opozicijos nariai.

„Norint mušti, lazdą visada rasi – ypač, kai norima mušti opozicijos atstovą. Ir kas gi už jus geriau gali atlikti šį nešvarų darbą, kaip už patyrusį psichiatrą, psichoterapeutą?“, – teiravosi A.Skardžius.

Pasipiktinimo šūksniai Seimo trubūnoje skriejo ir iš paties P.Gražulio.

„Kokias dvasias kvietėsi apkaltos komisija, kad nustatė, kad balsavau? Net per kameras teismo ekspertai nenustatė, kokius veiksmus atlikau, kaip galėjo kitoje salėje ponas Vytautas Raskevičius matyti, kaip aš balsavau? Gal žiūronus turi, gal įrašė kažkaip?“, – įtūžio neslėpė parlamentaras.

Tiesa, su ELTA anksčiau kalbėjęs P.Gražulis neslėpė, kad dar iki KT priimant sprendimą, jis svarsto pats pasitraukti iš Seimo. Tokiu atveju, apkaltos procesas jam nutrūktų, o Seime turėtų būti rengiami pirmalaikiai rinkimai.

„Yra du variantai. Vienas – eiti iki galo ir tegu surenka jie (Seimas – ELTA) tuos 87 balsus. Ir antras variantas – aš galiu trauktis iš Seimo ir jie tada privalo rengti pirmalaikius Seimo rinkimus ir aš dalyvauju pirmalaikiuose rinkimuose toje apygardoje.

Nežinau dar, tokį kelią pasirinksiu, ar kitokį, aš dar iki galo neapsisprendęs. (…) arba trauksiuosi, arba nesitrauksiu (...) ir tada jau būsiu pasodintas 10 metų ar visam likusiam gyvenimui ant atsarginių suolelio“, – po specialiosios tyrimo komisijos sprendimo perduoti apkaltos proceso klausimą Seimui teigė P.Gražulis.

Prieš beveik savaitę Seime specialioji tyrimo komisija nusprendė, kad pakanka duomenų pradėti apkaltos procesą P.Gražuliui. 

Dėl šios priežasties Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tiria Tautos ir teisingumo sąjungos lyderio elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti apkaltos procedūrą. Išvadas parlamentarams komisija buvo įpareigota pateikti iki šių metų gegužės 17 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą