Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė pradėti tyrimą dėl T. V. Raskevičiaus pasisakymų

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nutarė pradėti tyrimą dėl Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus pasisakymų parlamentaro Petro Gražulio apkaltos komisijos posėdžių metu.

 T. V. Raskevičius<br> A. Ufarto nuotr.
 T. V. Raskevičius<br> A. Ufarto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 5:25 PM, atnaujinta May 17, 2023, 5:27 PM

Tyrimą pradėti nutarta bendru sutarimu, skelbiama Seimo pranešime žiniasklaidai.

Dalijamasi, kad tyrimas pradėtas gavus grupės Seimo narių skundą.

Patikslinama, kad dokumente piktinamasi, kad vykstant P. Gražulio specialiosios Seimo tyrimo komisijos posėdžiams, vienas komisijos narių – T. V. Raskevičius – nepagarbiai atsiliepė apie žmogaus įsitikinimus, viešais pasisakymais užgavo visų Lietuvos tikinčiųjų jausmus ir juos įžeidė.

Skunde taip pat prašoma pripažinti Seimo narį pažeidus valstybės politiko etikos normas ir įpareigoti atsiprašyti visų Lietuvos tikinčiųjų.

Seimo pranešime žiniasklaidai patikslinama, kad tyrimo pradėjimas nereiškia, kad Seimo narys T. V. Raskevičius padarė etikos pažeidimus.

ELTA primena, kad dėl T. V. Raskevičiaus pareiškimų grupė Seimo opozicijos atstovų antradienį kreipėsi ir į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, prašydami įvertinti parlamentaro elgesį. Pasak jų, politikas tyčiojosi iš P. Gražulio religinių įsitikinimų.

Antradienį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai išsiųstame rašte teigiama, kad kovo 29 d. vykusio specialiosios komisijos dėl P. Gražulio apkaltos posėdžio metu T. V. Raskevičius reikalavo kolegą atsakyti, ar šis tiki stebuklais. Rašte pridedama ir posėdžio stenogramos ištrauka.

„Dar kartą pakartoju klausimą, jūs tikite stebuklais ar ne?“ – P. Gražulio teiravosi T. V. Raskevičius.

„Aš esu krikščionis, tikiu stebuklais. Ir Kristus, gyvendamas Žemėje, padarė labai daug stebuklų“, – Seimo nariui atsakė P. Gražulis.

„Tai Jėzus Kristus tą mygtuką ir spaudė“, – teatsakė „laisvietis“, omenyje turėdamas P. Gražulio balsavimą už kitą Seimo narį.

Būtent pastaroji remarka sukėlė klausimų dvidešimčiai Seimo narių, pasirašiusių kreipimąsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Rašte, remiantis Konstitucijos straipsniais, konstatuojama, kad „kiekvienas asmuo turi teisę išpažinti savo pasirinktą tikėjimą ir asmens laisvės negali būti varžomos jo tikėjimo pagrindu“. O T. V. Raskevičiaus klausimai, pažymima, „žemina tikinčio žmogaus orumą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.