Vilnius planuoja socialines paslaugas specifinių poreikių suaugusiems jaunuoliams

Pasaulyje gyvena apie 1 proc. autizmo spektrą turinčių žmonių. Lietuvoje ši diagnozė kol kas nustatoma rečiau, tačiau ji paliečia ne tik tą asmenį, bet ir jo artimuosius, o socialinė pagalba šeimai gali būti reikalinga visą gyvenimą. Tai suprasdama, Vilniaus miesto savivaldybė skatina socialines įstaigas pasirūpinti sunkų autizmo spektrą turinčių žmonių, taip pat į (savi)agresiją linkusiųjų neįgaliųjų, emocine gerove ir prisidėti teikiant socialines paslaugas vilniečiams. Socialinės globos ir kitos įstaigos kviečiamos sudaryti sutartis dėl ilgalaikės ar trumpalaikės globos, atokvėpio ir dienos globos paslaugų suaugusiesiems teikimo.

123rf asociatyvi nuotr.
123rf asociatyvi nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybės vicemerė Simona Bieliūnė.
Vilniaus miesto savivaldybės vicemerė Simona Bieliūnė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 11:59 AM

Priežiūra reikalinga ir suaugusiems

Šiuo metu autizmo spektro sutrikimą turintiems ir / ar į (savi)agresiją linkusiems neįgaliems asmenims iki aštuoniolikos metų Vilniuje trumpalaikes socialinės globos paslaugas teikia kompleksinių paslaugų centras „Šeimos slėnis“. Vis tik pastebima, kad, turintiems sudėtingesnių autizmo spektro atvejų ir / ar linkusiems į (savi)agresiją žmonėms, reikalinga ir tolimesnė specializuota pagalba.

Vilniaus miesto savivaldybė, kurdama pasitikėjimu pagrįstą ryšį su paslaugų gavėjų tėvais, pastebi, kad tiems vaikams bei paaugliams, kuriems teikiamos socialinės paslaugos, jų reikės ir suaugus.

„Sulaukusiems pilnametystės jauniems žmonėms reikalingas paslaugų tęstinumas. Individualiems jų ir jų artimųjų poreikiams atliepti reikalingos specializuotos paslaugos. Tad, nors egzistuoja įvairių alternatyvų, tačiau šiuo metu nėra paslaugų, kurios laiku ir tinkamai tai užtikrintų“, – argumentuoja Vilniaus miesto savivaldybės vicemerė Simona Bieliūnė.

Atsižvelgdama į šį poreikį, Vilniaus miesto savivaldybė ieško sprendimų – įstaigų, kurios galėtų teikti ilgalaikes / trumpalaikes socialinės globos, atokvėpio ir kitas socialines paslaugas ir pasirūpinti šiais asmenimis jau sulaukus pilnametystės. Todėl Vilniuje veikiančios privačios ir kitos įstaigos, teikiančios ar planuojančios teikti ilgalaikės ar trumpalaikės bei dienos socialinės globos paslaugas psichikos emocijų / elgesio valdymų sunkumų bei autizmo spektro sutrikimų turintiems jaunuoliams iki 30 metų, kviečiamos sudaryti sutartis su savivaldybe dėl šių paslaugų teikimo.

Tokių paslaugų specializuotai grupei teikimas galėtų padėti spręsti ir laukimo eilių, susidarančių į suaugusių žmonių dienos globos centrus, socialinės globos namus ar panašias įstaigas, problemą. Esant didesniam paslaugų teikėjų skaičiui, spręstųsi ir infrastruktūros problema – paslaugos būtų teikiamos arčiau jų gavėjų gyvenamosios vietos, palengvėtų pavežėjimo organizavimas.

Daugėjant atvejų, paslaugų ir pagalbos poreikis augs

N. Bunickienės pastebėjimais, minėtos įstaigos susiduria ne tik su vietų stygiumi, bet ir su centruose esančių paslaugų gavėjų individualumu. Šie žmonės skiriasi ne tik savo amžiumi, negalia, bet ir gebėjimu integruotis. Yra žmonių, kuriems buvimas mažose erdvėse ar nuolatinis kontaktas su aplinkiniais skatina į save ar aplinką nukreiptos agresijos priepuolius. Tokiais atvejais reikalinga kitokia aplinka, galimybė laisvai judėti ir užsiimti veiklomis, kurias šiuo metu gali pasiūlyti ne kiekviena įstaiga. Dėl šios priežasties reikalinga kryptinga pagalba minėtų poreikių turintiems asmenims.

Statistika rodo, kad Lietuvoje daugėja autizmo spektro atvejų, tarp jų ir sudėtingų, taigi tokių socialinių paslaugų poreikis, anot N. Buinickienės, artimoje ateityje dar išaugs. „Svarbu suprasti, kad ši būklė ilgainiui nepagerėja. Jei tai sudėtingi atvejai, teikiant socialinę pagalbą ji kiek stabilizuojasi, sumažėja agresyvumas, tačiau specializuotas dėmesys vis tiek reikalingas“, – paaiškina specialistė.

Jos teigimu, dirbantiems tėvams, kurie neretai turi ir kitų vaikų, yra lengviau, jei sudėtingos priežiūros reikalaujančiam vaikui paslaugos teikiamos įstaigoje, kurioje yra tam pritaikyta aplinka ir dirba kvalifikuoti specialistai, o į namus šeimos narys parsivežamas savaitgaliais ir / arba vakarais, kai tėvai gali užtikrinti jam skiriamą dėmesį bei priežiūrą.

Savivaldybė primena, kad socialinės globos įstaigose šias paslaugas gali gauti tik tie asmenys, kuriems yra nustatytas šių paslaugų poreikis ir išduotas siuntimas į socialinės globos įstaigą.

Kokios paslaugos laukiamos

Anot N. Buinickienės, labiausiai šiuo metu reikalinga ilgalaikė ir trumpalaikė tęstinė suaugusiųjų globa. Išlieka ir tokias paslaugas minėtai tikslinei grupei teikiančių dienos globos centrų poreikis. Paraiškas taip pat gali teikti ir įstaigos, jau teikiančios šias paslaugas asmenims iki aštuoniolikos metų ir planuojančios pradėti teikti paslaugas ir suaugusiems asmenims.

Ilgalaikė (trumpalaikė) socialinė globa – tai visuma paslaugų, kuriomis nesavarankiškam asmeniui teikiama kompleksinė, nuolatinės specialistų priežiūros reikalaujanti pagalba arba tam tikrą laiką pagal poreikį teikiamos paslaugos, arba tęstinės socialinės paslaugos darbo savaitę (paromis).

Įstaigos, pasirašiusios sutartis su Vilniaus miesto savivaldybe, įsipareigos teikti kokybiškas socialinių paslaugų kataloge nurodytas paslaugas. Organizuojant šias paslaugas, reikalinga teikti: apgyvendinimą, psichologinę ir psichoterapinę pagalbą, socialinių įgūdžių ugdymą, palaikymą ir (ar) atkūrimą, kasdienio gyvenimo įgūdžių ugdymą, palaikymą ir (ar) atkūrimą, darbo įgūdžių ugdymą ir dienos užimtumą ar jo organizavimą.

Sutartis su įstaiga bus pasirašoma tik išnagrinėjus pateiktus dokumentus (įstatus, licenciją paslaugai teikti, kainų skaičiavimą ir kt.) ir gavus socialinių paslaugų gavėjo prašymą dėl paslaugų teikimo konkrečioje įstaigoje.

Kviečiame kreiptis: savivaldybe@vilnius.lt arba į Socialinių paslaugų skyrių sps@vilnius.lt

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.