LVAT patenkino skundą dėl skyrimo į valstybės tarnautojo pareigas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį paskelbė sprendimą byloje, kurioje buvo kilęs ginčas dėl Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymo pagrįstumo.

Kalėjimų departamentas.<br>KD nuotr.
Kalėjimų departamentas.<br>KD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 4:11 PM

Kaip pranešė LVAT, pareiškėjas kreipėsi į teismą, prašydamas panaikinti Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymo pirmą punktą, kuriuo laimėjusio pareiškėjo nuspręsta neskirti patarėjo pareigoms Kalėjimų departamente.

Pasak LVAT, atsakovas vadovavosi Vidaus tarnybos statutu, pagal kurį į vidaus tarnybą negali būti priimtas asmuo, apie kurį yra nustatyta kitų patikrintų kompromituojančių duomenų. Atsakovas kompromituojančiais duomenimis laikė tai, jog pareiškėjas, eidamas tardymo izoliatoriaus direktoriaus pareigas, padarė tris šiurkščius tarnybinius nusižengimus, už kuriuos jam skirta griežčiausia tarnybinė nuobauda – atleidimas iš pareigų.

Pirmosios instancijos teismas pareiškėjo skundą atmetė, nurodė LVAT.

Išnagrinėjęs administracinę bylą apeliacine tvarka, LVAT konstatavo, kad skundžiamame įsakyme nepagrįstai pripažinta, kad pareiškėjo daugiau nei prieš 3 metus padaryti trys šiurkštūs pažeidimai ir už juos skirtos tarnybinės nuobaudos pasekmės laikytinos Vidaus tarnybos statute nurodytais „kitais patikrintais kompromituojančiais duomenimis“, kadangi šios faktinės aplinkybės yra reikšmingos konstatuojant asmens nepriekaištingą reputaciją.

Anot LVAT, atsakovas, spręsdamas, ar konkursą patarėjo pareigoms užimti laimėjęs pareiškėjas gali būti paskirtas į šias pareigas, turėjo taikyti ne Vidaus tarnybos statuto nuostatą dėl kompromituojančių duomenų, o nuostatą, jog į vidaus tarnybą negali būti priimtas asmuo, kuris neatitinka šiame statute nustatytų nepriekaištingos reputacijos reikalavimų.

LVAT nutartyje pabrėžė, kad priimant ginčijamą įsakymą pareiškėjas atitiko nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, nes trijų metų terminas, kuriam suėjus asmuo nėra laikomas nesančiu nepriekaištingos reputacijos, buvo suėjęs.

LVAT konstatavo, kad byloje nenustačius pagrindų, kuriems esant asmuo negali būti priimtas į valstybės tarnybą – sprendimas neskirti pareiškėjo į karjeros valstybės tarnautojo pareigas priimtas be pagrindo.

LVAT, įvertinęs minėtas aplinkybes, nutarė pirmosios instancijos sprendimą panaikinti ir patenkinti pareiškėjo skundą, o skundžiamo įsakymo pirmą punktą panaikinti.

ELTA (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.