V. Adamkaus pagalbininkė ir pavyzdys, kokio greičiausiai nebeišvysime: įvertino A. Adamkienės reikšmę Lietuvai

Po sunkios ligos šį pasaulį palikusi buvusio šalies vadovo Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė (1927–2023) buvo išskirtinis pirmosios šalies ponios pavyzdys, kurio ateityje greičiausiai nebepamatysime, įsitikinę naujienų portalo lrytas.lt kalbinti specialistai.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Alma Adamkienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alma Adamkienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus ir  Alma Adamkienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdas Adamkus ir  Alma Adamkienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Alma Adamkienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Alma Adamkienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arminas Lydeka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arminas Lydeka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologė Dovilė Jakniūnaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Politologė Dovilė Jakniūnaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 9:47 PM, atnaujinta May 22, 2023, 9:55 PM

Jų teigimu, A.Adamkienė Lietuvos visuomenėje visada paliks šilto ir itin geros širdies žmogaus vaizdinį, nes savo darbais bei patarimais ji padėjo ne tik pačiam prezidentui V.Adamkui, bet ir visai Lietuvai.

Profesorė: viskas visada atrodė taip, kaip turi būti

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorė Dovilė Jakniūnaitė svarstė, kad A.Adamkienė atnešė tam tikrą supratimą, kokią laikyseną turėtų rodyti pirmoji šalies ponia. Todėl jos skleista šiluma, nuoširdumas ir geranoriškumas esą ilgai išliks žmonių atmintyje.

„A.Adamkienė, kartu su V.Adamkumi ilgą laiką gyvenusi Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), projektavo ir į Lietuvą atvežė JAV tradiciją, kaip įsivaizduojama ir turėtų elgtis pirmoji ponia. Transliuodama tyliosios prezidento palaikytojos įvaizdį, ji gražiai, klasikiniu būdu pernešė tokį vaizdinį į Lietuvą.

Kadangi ji buvo rami, šilta, apgalvotai šnekanti, ji ir paliko tokį pėdsaką – visada viskas atrodė taip, kaip ir turi būti“, – portalui lrytas.lt dėstė D.Jakniūnaitė.

Profesorė priminė, kad pirmosios ponios instituto mes neturime, todėl formalių pareigų prezidentų žmonos neužima. Tačiau, pasak jos, V.Adamkui jo žmona Alma buvo be galo svarbi, todėl kartu ji tapo reikšminga asmenybe ir visai Lietuvai.

„Ji asmeniškai prezidentui buvo labai svarbi, todėl tapo reikšminga Lietuvos politinio gyvenimo dalimi – tai yra labai svarbu“, – akcentavo D.Jakniūnaitė.

VU TSPMI profesorės teigimu, pirmąją ponią lydinčios tradicijos yra sukonstruotos pagal tą patį JAV pavyzdį – esą būtent iš ten A.Adamkienė perėmė labdaringos veiklos, socialinio pobūdžio veiklų idėjas.

„Ir tai buvo labai reikšmingas jos apsisprendimas. Tuo metu, kai ji pradėjo užimti pirmosios ponios pareigas, visuomenėje tokia tradicija nebuvo stipri – mes dabar išmokome aukoti, rūpintis kitais“, – pažymėjo D.Jakniūnaitė.

Nors dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda su žmona Diana lyg „sugrąžino“ Lietuvai pirmąją šalies ponią, profesorė abejoja, kad šis vaidmuo tokią didelę savo reikšmę išlaikys ateityje.

„Laikai keičiasi, ir galbūt jau nebėra tokio suvokimo apie pirmąją ponią, koks buvo Adamkų laikais. Drįsčiau sakyti, kad A.Adamkienė suformavo tradicinį, klasikinį vaizdinį, ir daugiau galėsiančio to atkartoti nebebus, nes tiesiog keičiasi laikai, situacijos.

Supratimas apie žmonų, vyrų pareigas ir funkcijas irgi keičiasi, ir manau, toks vaizdinys ateityje ir liks“, – prognozavo D.Jakniūnaitė.

A.Lydeka: kartelė užkelta labai aukštai

Seimo narys, etiketo ir protokolo žinovas Arminas Lydeka savo ruožtu taip pat teigė, kad per visą Lietuvos istoriją būtent A.Adamkienė kokybiškiausiai ir geriausiai atliko pirmosios šalies ponios funkcijas.

„Ir tai nėra nuostabu, nes ponia Alma, kaip ir V.Adamkus, pakankamai ilgą gyvenimo tarpsnį pragyveno JAV, o būtent ten ir atsirado pirmosios ponios institucija, būtent ten ji buvo išpopuliarinta, jai suteiktas tam tikras vaidmuo ir funkcijos.

Ponia Alma, būdama raštinga, žingeidi, komunikabili ir energinga, galėjo pasisemti pačios geriausios praktikos iš visų pirmųjų ponių įvairių elgsenų ir tą geriausią praktiką pritaikyti sau, savo gyvenime.

Apsukęs ratą grįžtu ir kartoju – manau, ta kartelė yra užkelta labai aukštai, ir per visą šalies istoriją ji tikrai parodė geriausią pavyzdį, kaip tas pareigas galima vykdyti“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Lydeka.

Tiesa, pasak parlamentaro ir protokolo žinovo, A.Adamkienės nebūtų galima tapatinti tik su jos labdaringa veikla. Ji esą taip pat buvo labai didelė paties prezidento V.Adamkaus pagalbininkė.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad ji buvo ir asmeninė prezidento patarėja. Kartais net ir labai geras specialistas, pasamdytas dirbti patarėjo pareigose, gali ne visada išdrįsti, ne visiškai nuoširdžiai patarti prezidentui, o sutuoktinis, kaip šeimos narys, kaip artimiausias žmogus, jeigu turi supratimą ir teisingą socialinį požiūrį, visada geranoriškai ir atvirai gali patarti, padėti šalies vadovui.

Manau, ponia Alma labai kokybiškai vykdė šias funkcijas“, – vertino A.Lydeka.

Seimo nario manymu, A.Adamkienei pavyko labai sėkmingai realizuoti ir su labdaringa veikla susijusias savo idėjas ir tikslus.

„Pirmajai poniai sukuriama tam tikra erdvė šalia prezidento veikti labdaros, mecenatystės ir kultūrinės erdvės veikloje, tad ponia Alma labai sėkmingai pasirinko tam tikras kryptis – padėti ir vaikams, ir skurstančioms šeimoms, įkūrė fondą ir pademonstravo, kaip galima kryptingai ir sėkmingai dirbti šioje srityje.

Jai pavyko ir būti tam tikru pavyzdžiu, kadangi pirmoji ponia yra dėmesio centre, tai yra visos visuomenės labiausiai matomas žmogus, esantis šalia prezidento. 

Savo elgsena, kalbėsena, laikysena, pagaliau savo stiliumi ji gebėjo būti tuo geruoju pavyzdžiu, pademonstruodama savo teisingą požiūrį tiek į visuomenę, į sociumą, tiek į save asmeniškai. Poniai Almai ir šioje srityje sekėsi nuostabiai gerai“, – dėstė A.Lydeka.

„JAV praleisti metai jai suteikė pasitikėjimo savimi ir laisvės, ji gebėjo pasirinkti sau aprangos stilių, bet kartu niekada nenusižengti protokoliniams aprangos kodų reikalavimams“, – pridūrė specialistas.

Nors kai kurie žmonės pirmosios ponios funkcijas ir jos vaidmenį apskritai jau linkę vadinti atgyvena, A.Lydeka įsitikinęs, jog šalies vadovo sutuoktinis ar sutuoktinė šiandien dar turi svarbią reikšmę. Tiesa, jis taip pat sutinka, jog ateityje tokia situacija gali ir pasikeisti.

„Ši institucija egzistuoja ir pilna apimtimi veikia, bet aš esu įsitikinęs, kad, bėgant laikui, pirmosios ponios ar pirmojo pono vaidmuo mažės. Vis aktyviau šalia išrinktojo prezidento ar prezidentės sutuoktinis ar sutuoktinė asmeniškai darys savo profesinę karjerą ar verslą, mokslą, kitą veiklą, nepriklausomai nuo sutuoktinio, kuris yra prezidentas.

Tendencijos yra tokios, bet nereikia suabsoliutinti, kad tai nesvarbu. Šiandien pirmosios ponios ar pirmojo pono institucija vis dar yra svarbi“, – aiškino A.Lydeka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.