G. Landsbergis papasakojo, ką apie A. Tapino tyrimą slapta kalba Seimo nariai

Nepaisant koalicijos partnerių ir kitų Seimo frakcijų prieštaravimų, konservatoriai inicijuos pirmalaikius parlamento rinkimus, antradienį teigė konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Anot jo, neatmetama ir naujų savivaldos rinkimų galimybė.

Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 11:09 AM, atnaujinta May 23, 2023, 11:45 AM

„Dabar savivaldoje turime situaciją, kurioje meras yra du televizorius nusipirkęs. Techninė klaida, suprask. Ir bandoma pateikti, kad tai yra Vyriausybės problema. Kodėl Vyriausybės?

Mano supratimu, tai yra sisteminė problema, kurioje yra įsitraukusi kiekviena šiandien Seime esanti partija“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Paklausus, kodėl savivaldos problema yra perkeliama Seimui, G.Landsbergis nurodė, kad parlamentarai yra vieninteliai, galintys perkrauti visą sistemą. Be to, politikas priminė, kad 52 parlamentarai yra buvę savivaldos nariai.

„Seimas turi apsispręsti, ar jo, kaip institucijos, skaidrumo standartai atitinka keliamus Vyriausybei. Tai vienintelis mano klausimas.

Jeigu keliami skirtingi standartai Seimui ir Vyriausybei, tuomet, kaip premjerė sakė, reikia ieškoti kitos Vyriausybės, kuri atitiktų Seimo įsivaizdavimą, kokia turėtų būti Vyriausybė.

Bet kaip žmonės gali kaltinti ministrus, patys karantino metu važinėdami ir imdami už tai valstybės pinigus pasidengti kurui? Atsakymo neturiu“, – kalbėjo jis.

G.Landsbergis taip pat teigė negalintis atsakyti, ar, Vyriausybei atsistatydinus, naują ministrų kabinetą imtųsi formuoti konservatoriai.

Pastebėjus, kad būtent konservatoriai yra didžiausia frakcija Seime, G.Landsbergis atsakė, kad „didžiausia frakcija šiandien, bet šiandien dar nėra formuojama nauja Vyriausybė“.

„Nuo iniciatyvos niekas nebėga, bet gal kiti turės kitų minčių“, – sakė konservatorių pirmininkas.

Tikisi, kad klausimas užges

G.Landsbergis įsitikinęs, kad politinė sistema turi apsispręsti, kaip toliau gyvuos.

„Tie, kurie tikisi, kad ant ritualinio laužo sudeginsime vieną ar tris ministrus, gal visą Vyriausybę, ir viskas išsispręs – tai taip nėra. Mes žiūrime į labai ilgą istoriją – 15 metų, tūkstančiai politikų (...)

Bet nusprendėme, kad yra trys aukos, o visiems kitiems – indulgencija? Ar vis dėlto žiūrime į klausimą sistemiškai?“ – klausė jis.

Konservatorių lyderis tuo pačiu papasakojo, ką apie visuomeninko Andriaus Tapino viešinamas ataskaitas kalba Seimo nariai.

Anot G.Landsbergio, parlamentarai tikisi, kad žurnalistai anksčiau pavargs nuo šios temos nei A.Tapinas paviešins jų išlaidas, kad žurnalistai neprieis prie jų su tokiais klausimais, kurių dabar sulaukia trys ministrai.

„Būtent tokia diskusija vyksta už šių durų. Kad užteks J.Šiugždinienės, G.Skaistės. Kad jie bus paaukoti, ir visi išeis vasaros atostogų. Gal taip ir bus – negaliu pasakyti. Bet lūkestis yra toks.

Žmonės, kurie pasirašinėja po J.Šiugždinienės iškvietimu į tribūną, patys tarpusavyje kalbasi apie tai, kad „neduok Dieve manęs paklaus, kaip aš pyliausi du skirtingus kurus“. Jeigu tai nėra veidmainystė, tuomet nežinau, kas yra veidmainystė“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Visuomenininkui A.Tapinui paviešinus savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimą, visuomenėje kilo abejonių, ar ministrai Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys skaidriai naudojosi kanceliarinėmis lėšomis tuo metu, kai dirbo savivaldybių tarybose.

Penktadienį konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Jeigu parlamentas apsispręs kitaip, tuomet būtų svarstoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.