Kauno tarybos konservatorius P. Lukševičius grąžino į Kauno biudžetą 21 tūkst. eurų

Tęsiantis skandalui dėl savivaldybių politikų išmokų, Kauno miesto tarybos narys, konservatorius Paulius Lukševičius pasekė ministrės Gintarės Skaistės pavyzdžiu ir į laikinosios sostinės biudžetą grąžino 21 tūkst. eurų.

Paulius Lukševičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Lukševičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 4:48 PM

„21 tūkstantis, tiek šiandien pervedžiau į Kauno miesto savivaldybės sąskaitą. Tai pusė visos sumos, kuri man buvo išmokėta per buvusią kadenciją Kauno miesto taryboje“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje rašė politikas, pasidalindamas ir banko išrašo nuotrauka.

Kauno konservatorius nurodo priėmęs tokį sprendimą, nes, pasak jo, „situacija peržengė visas ribas“ – klausimai, keliami dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų skaidrumo, ir paviršutiniškas aplinkybių vertinimas sukėlė valstybėje suirutę.

„Grąžinu pinigus, ne todėl, kad jų nenaudojau vykdydamas tarybos nario pareigas. O todėl, kad ši situacija jau peržengė visas ribas. Neatsakingi pareiškimai, paviršutiniškas situacijos vertinimas, nesigilinimas į esminę, sisteminę, problemą ir – galutiniame taške – sukelta krizė visoje valstybėje. Valstybėje, prie kurios sienų vyksta karas, kurioje po gero mėnesio rinksis NATO elitas“, – rašė jis.

P. Lukševičius tvirtino lėšas naudojęs skaidriai ir tvarkingai, tačiau kėlė klausimą, ar Kaune galiojanti tarybos narių lėšų naudojimą ir atsiskaitymą reglamentuojanti tvarka yra tinkama. Konservatorius nurodė šį klausimą paliekantis dabartinei miesto valdančiajai daugumai.

„Grąžinu, nors nieko nepavogiau ir nieko neišvaisčiau. Aš, kaip ir visi kiti Kauno miesto tarybos nariai, laikiausi Kauno miesto tarybos reglamento. Ar jis teisingas? Ar jis ydingas? Palieku šį klausimą Kauno miesto valdantiesiems ir jų administracijai, kurie patvirtino šią tvarką ir kurie reikalavo jos laikytis“, – teigė P. Lukševičius.

„Jų galioje ir valioje šį klausimą išsiaiškinti, išaiškinti tarybos nariams bei priimti atitinkamus sprendimus, jeigu jie reikalingi, kad pagaliau būtų visiems aišku, pagal kokią tvarką mes dirbame, kad ji būtų skaidri ir atitiktų visus įstatymus, ir kad pagaliau galėtume dirbti toliau“, – nurodė tarybos narys.

ELTA primena, kad visuomenininko Andriaus Tapino savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimas sukėlė politinę krizę.

Suabejojus, ar ministrai Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys skaidriai naudojosi kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Jeigu parlamentas apsispręs kitaip, tuomet, pasak TS-LKD, būtų svarstoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje, todėl politikė pateikė atsistatydinimo pareiškimą, kurį pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė perdavė prezidentui.

Laikinosios sostinės taryboje dirbusi G. Skaistė bei S. Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti, kur naudojo tarybos nario veiklai skirtas lėšas. Finansų ministrė nurodė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei perves beveik 14 tūkst. eurų.

A. Tapinui tęsiant tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.