J. Sabatauskas: konservatoriai turėtų pateikti konkrečius pasiūlymus, kaip padėti žmonėms, o ne kelti sumaištį valstybėje

TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio raginimą Seimui apsispręsti dėl pirmalaikių rinkimų socialdemokratai vadina „cinišku politiniu triuku“.

 J.Sabatauskas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 J.Sabatauskas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2023, 9:16 AM

Socialdemokratų nuomone, jo tikslas – išplauti konservatorių atsakomybę, nukreipti visuomenės dėmesį nuo akis rėžiančių Vyriausybės klaidų, sprendžiant drastiško kainų augimo, didėjančio nedarbo, žmonių pajamų stagnavimo padarinius.

Pasak Seimo vicepirmininko Juliaus Sabatausko, konservatoriai visą Lietuvą laiko savo nemokšiškumo įkaitais, recesijos padarinius palikdami likimo valiai.

„Galima teigti, kad konservatorių ciniškas planas pavyko – viešojoje erdvėje girdisi tik diskusijos dėl išankstinių Seimo rinkimų ir Vyriausybės paleidimo. Tuo tarpu svarbiausios žmonių problemos liko neišspręstos. Kur, pavyzdžiui, diskusijos apie valdančiųjų nesprendžiamus recesijos padarinius žmonėms, t.y. augantį nedarbą, smunkančią žmonių perkamąją galią?

Galų gale, kodėl nekalbame apie tai, kad pensininkų perkamoji galia smuko jau po pirmojo konservatorių ir liberalų valdymo ketvirčio? Šios tendencijos, tenka pripažinti, nestabdo net metų pradžioje įgyvendinti pensijų indeksavimai“, – komentuoja J. Sabatauskas.

J. Sabatauskas įtaria, jog konservatoriai bijo kalbėti apie nedarbo rodiklius, mat su kiekviena diena auga rizika pakartoti 2009 m. krizės scenarijų, kuomet iš Lietuvos pabėgo šimtai tūkstančių.

„Nuo 2022 metų trečio ketvirčio stebime bedarbių skaičiaus augimą – per 9 praeitų metų mėnesius bedarbių skaičius padidėjo 37 tūkstančiais. Taigi, naujų bedarbių skaičius prilygsta ir netgi viršija Marijampolės miesto dydžio gyventojų skaičių.

Vietoje to, kad keltų sumaištį valstybėje, konservatoriai turėtų pateikti konkrečius pasiūlymus, kaip padėti žmonėms įsilieti į darbo rinką. Ar jie nori pakartoti 2009–2010 m. scenarijų, kuomet tūkstančius lietuvių jie išvijo ir privertė kabintis į gyvenimą užsienyje?“, – klausia J. Sabatauskas.

Jo nuomone, konservatoriai bando užmaskuoti Vyriausybės klaidas sprendžiant kainų augimo krizę.

„Neadekvati valdančiųjų reakcija į rekordinę infliaciją toliau karpo gyventojų pajamas, mažina jų perkamąją galią. Maža to, kainų augimas „valgo“ ir žmonių santaupas bankuose, pensijų fonduose. Per metus 20 procentų padidėjusios kainos „suvalgė“ beveik 4 milijardus žmonių santaupų, taigi, kiekvienas iš jų prarado po 1500 eurų.

Nepaisydami šios statistikos, valdantieji nuolat gyrėsi, jog „ant popieriaus“ algos auga, vejasi infliaciją. Tačiau tai – įžūlus melas. Ieškodami būdų, kaip pasireklamuoti jie nusprendė nutylėti, jog bendra algų perkamoji galia smuko beveik 9 procentais. Dabar gi konservatoriai ketina išvis nusiplauti rankas ir nukreipti visuomenės dėmesį nuo savo klaidų“, – tikina J. Sabatauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.