Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Vilkaviškio rajono kaime ketvirtadienį prieš vidurnaktį apleistoje fermoje kilo gaisras.
Vilkaviškio rajono kaime ketvirtadienį prieš vidurnaktį apleistoje fermoje kilo gaisras.
Ignalinos rajono kaime su dukra gyvenanti Natalija Kričelienė atšventė savo 101-ąjį gimtadienį. 
Ignalinos rajono kaime su dukra gyvenanti Natalija Kričelienė atšventė savo 101-ąjį gimtadienį. 
Šią savaitę paaiškėjo, kad nuo birželio pirmosios brangs kelionės keltais per Kuršių marias tarp Klaipėdos ir Smiltynės.
Šią savaitę paaiškėjo, kad nuo birželio pirmosios brangs kelionės keltais per Kuršių marias tarp Klaipėdos ir Smiltynės.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-05-28 19:02

Augalai

Vilkaviškio rajono kaime ketvirtadienį prieš vidurnaktį apleistoje fermoje kilo gaisras. Pastatas priklauso Didvyžių socialinės globos namams.

Ugniagesiai neabejoja, kad nenaudojamas ir neprižiūrimas pastatas buvo padegtas tyčia. Visiškai sudegė stogas ir medinės jo konstrukcijos, viduje buvusios šiukšlės, sutrūniję šiaudai, kažin kieno atsitempti čiužiniai. Ugniagesiai nuo liepsnų apsaugojo per pusšimtį metrų stovintį sandėlį.

Veisiejai

Penktadienį po pietų Veisiejuose buvo atidengtas paminklas poetui Sigitui Gedai. Ant Ančios ežero kranto iškilo 2,8 metro aukščio ir 3,2 metro ilgio skulptoriaus Kęstučio Musteikio skulptūra „Paukštis – žmogus“ iš įvairiaspalvio granito.

Skulptūroje panaudotos 8 granito rūšys iš Švedijos, Suomijos, Indijos, Lietuvos ir Ukrainos.

Naujasis Kampelis

Ignalinos rajono kaime su dukra gyvenanti Natalija Kričelienė atšventė savo 101-ąjį gimtadienį.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Natalija mokėsi Vilniuje Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Pokario metai jai buvo ypač sunkūs. 1945–1948 m. ji buvo kalinama Švenčionyse, vėliau Lukiškių kalėjime, o po to ištremta į Komijos lagerius.

Grįžusi iš tremties Natalija ištekėjo, susilaukė dviejų dukrų. Senjorės anūkai ir proanūkiai džiaugiasi, kad ilgaamžė prašosi nuvežama į bažnyčią, po akių operacijos tapo aistringa knygų skaitytoja, rankdarbių nėrėja.

Anūkė Alma užrašinėja unikalius senolės prisiminimus, ketina išleisti knygą, kurioje bus panaudoti Natalijos dienoraščiai, rašyti prieškario metais.

Karmėlava

Kauno rajone 1992 m. gimęs neblaivus vyras darbo vietoje turėjo dujinį pistoletą „Ekol Major“ ir 11 šovinių. Leidimo laikyti ginklą vyras neturi.

Ginklą ir šovinius paėmė atskubėję policijos pareigūnai.

Panevėžys

Klaipėdos gatvėje apvogta parduotuvė, prekiaujanti maisto papildais ir vitaminais sportuojantiems.

Parduotuvėje esančios vaizdo kameros užfiksavo du nusikaltėlius, kurie šiek tiek po vidurnakčio plytomis išdaužė langą ir įsibrovė į vidų. Pavogti 2 nešiojamieji kompiuteriai, 3 pakuotės po 2 kilogramus maisto papildų, 2 dėžutės ampulių, skirtų ištvermei padidinti ir riebalams deginti.

Išsinešdindami nusikaltėliai pasiėmė kasos aparato stalčių, kuriame buvo 155 eurai. Patirtus nuostolius savininkas įvertino beveik 1,7 tūkst. eurų.

Balsėnai

Šilutės rajono policijos pareigūnai Klaipėdos r. esančios sodybos ūkiniame pastate aptiko veikiančią samanės daryklą.

Čia buvo ne tik aparatas naminei degtinei gaminti, bet ir apie 150 litrų į įvairias talpyklas supilstytos jau pagamintos naminės degtinės, apie 1,5 tonos raugo.

Šeimininkų name dar rasta augalinės kilmės galimai narkotinės medžiagos ir 47 pakeliai kontrabandinių cigarečių.

Naminei gaminti skirta įranga išmontuota ir konfiskuota, raugas sunaikintas, o 47 metų sodybos šeimininko laukia dideli nemalonumai – bauda arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Valantiškis

Biržų rajone sulaikyti du vyrai, kurie ardė siaurojo geležinkelio bėgius. 1955 ir 1967 m. gimę vyrai buvo sučiupti, kai darbavosi plaktuku ir laužtuvu.

Manoma, kad pavogtus bėgius jie ketino siūlyti metalo supirkėjams. Siaurasis geležinkelis kartu su stotimis, kelių statiniais yra vertingas istorinis ir kultūrinis objektas.

Veiviržėnai

Aplinkosaugininkai tikrindami Klaipėdos rajone esančio miestelio gyventojos sandėliuką apstulbo.

Jame rasta ne tik žvejybos tinklų, bet ir kulkosvaidžio juostų su tuščiais šoviniais, mokomųjų kulkosvaidžio šovinių su kulkosvaidžio juostomis, tuščių mokomųjų šovinių, graižtvinio šautuvo tūtelių, medžioklinių šovinių.

Šiauliai

Gegužių gatvėje esančiame bute vonią remontavęs meistras apvogė šeimininkus.

Dvi savaites darbavęsis vyras išeidamas pasiėmė ne tik užmokestį, bet ir du nešiojamuosius kompiuterius, belaides ausines ir vaikišką taupyklę su maždaug 350 eurų.

Šeimininkai teigia patyrę 850 eurų nuostolį.

Klaipėda

Uostamiesčio įmonės „Klaipėdos keleivinis transportas“ specialistai trečiadienį išbandė automatinę parkavimo kontrolės įrangą.

Mokamose aikštelėse stovinčių automobilių valstybinius numerius nuskaitys mobilioji kamera ir informaciją perduos kontrolieriams. Teigiama, kad taip parkavimo kontrolierių darbas taps efektyvesnis ir spartesnis.

„Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovų teigimu, siekiama, kad parkavimo rinkliavos administravimo sąnaudos sudarytų kuo mažesnę surinktos rinkliavos dalį.

Šiuo metu administravimui tenka mažiau nei 25 centai nuo surinkto euro.

Tai nėra didelė dalis. Pavyzdžiui, Kaune rinkliavai administruoti išleidžiama 30 proc. surinktų lėšų.

Kopgalyje, šalia „Albatroso“ paminklo, ketvirtą kartą įteikti Klaipėdos miesto jūrinės kultūros „Albatrosų“ apdovanojimai.

Šiemet jais siūlyta pagerbti tolimojo plaukiojimo kapitonus, mokslininkus, mokslinių ir grožinių knygų jūrine tematika autorius, menininkus, uosto įmones.

Šįkart laimėtojais tapo kapitonas prof. habil. dr. Vytautas Paulauskas už tvarios laivybos tematikai skirtus mokslinės literatūros leidinius, Lietuvos jūrų muziejus už meninį jūrinio švietimo leidinį „Mes su jūra didesni“ ir žurnalistė Dovilė Ringis už jūrinio tapatumo stiprinimą ir jūrinių temų bei jūrinių profesijų populiarinimą tarp jaunimo.

Laimėtojus balsų dauguma išrenka Jūrinės kultūros koordinacinė taryba.

Marijampolė

Dėl išniekinto sūnaus kapo į policiją kreipėsi 59 metų vyras. Jis atvykęs į naująsias miesto kapines Tyliojoje gatvėje pastebėjo, kad iškasta urna su 2022 m. palaidoto sūnaus pelenais.

Manoma, kad šio įvykio priežastis – konfliktas tarp artimųjų. Pastarieji nepranešę kapavietės savininkui urną išsikasė ir perlaidojo kitur.

Smiltynė

Šią savaitę paaiškėjo, kad nuo birželio pirmosios brangs kelionės keltais per Kuršių marias tarp Klaipėdos ir Smiltynės. Keleivio bilietas kainuos 1,5 euro (buvo 1,3 euro), tiek pat mokės ir besikeliantis su dviračiu. Lengvojo automobilio perkėlimas – 20,5 euro (buvo 18,30 euro).

Motociklo ar mopedo perplukdymas į kitą krantą – 6,8, autobuso, priklausomai nuo dydžio, – 41 arba 65 eurai. Pėsčiuosius plukdantis keltas vasarą kiekvieną dieną į kitą krantą plaukios nuo 7 iki 20.15 val. kas pusvalandį, po to iki 23.15 val. – kas valandą. Naujoji perkėla veiks nuo 5 iki 2.20 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.