Arūnas Dumalakas. Nuo šiol Lietuvoje – du Sąjūdžiai

Kaipgi ne, jei vieno Sąjūdžio 35-ųjų metinių minėjimas rengiamas Seime, o kito – Lietuvos mokslų akademijoje. Abu tą pačią dieną, birželio 3-iąją.

Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 5:47 AM

Daug nesigilinant į abiejų renginių organizavimo peripetijas vis dėlto vertėtų priminti, kad Mokslų akademijoje mokslinę konferenciją rengiantys Sąjūdžio pradininkai pakvietė ir patį V.Landsbergį, taip pat dabartinės valdžios atstovus. Nesvarbu, kad pastarieji prie Sąjūdžio kūrimo nė mažuoju piršteliu neprisidėjo.

Bet nei Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen, nei premjerė I.Šimonytė nepanoro dalyvauti renginyje Mokslų akademijoje. Esą įtemptas laikotarpis – tos dienos darbotvarkės jau sudarytos, laukia daug darbų. O prezidento G.Nausėdos atstovai išvis nepasivargino atsakyti.

O tuo metu V.Landsbergis dar dvejojo, taip ir neatsakęs, atvyks į Mokslų akademiją pasakyti bent 5 minučių kalbos ar ne.

Po to paaiškėjo, kad Seime beveik tuo pat metu rengiamas kitas Sąjūdžio minėjimas. Nekviečiant Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio pirmeivių, neprašant jų pagalbos organizuojant renginį.

Gal V.Landsbergiui jo kalbai skirtas laikas pasirodė per trumpas? Gal auditorija ne ta? Tiek to, nekurkime sąmokslo teorijų. Akivaizdu tik tai, kad Sąjūdžio minėjimas Seime rengiamas paknopstomis, dar tik rašomi kvietimai.

Bet stebuklas – Seimo primininkė ir premjerė rado laiko pastarajame renginyje dalyvauti. Ir vėl nereikia sąmokslo teorijų svarstant, kas jas paskatino staiga keisti darbotvarkę.

Gal Seimas tiesiog pamiršo istorinę datą ir atsitokėjo tik tada, kai ją priminė tikrieji Sąjūdžio kūrėjai? Galbūt. Juk parlamente tiek užmaršuolių. O gal renginys organizuojamas vienam asmeniui? Kas ten žino.

Kad ir kaip būtų, tikrovė yra tokia: iki šiol turėjome du Vytautus, o dabar, po 35 metų, atrodo, turėsime ir du Sąjūdžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.