Už sunkius nusikaltimus teistas bankrutuojančios įmonės akcininkas – Alytaus miesto pažiba

Gegužės 25-ąją posėdžiavusi Alytaus miesto savivaldybės taryba nusprendė Alytaus miesto garbės piliečio vardą suteikti Juliui Antanui Žukui už ilgametį atsakingą darbą, profesionalų pareigų atlikimą, įgyvendinant svarbius projektus, ir svarų indėlį, siekiant statybos sektoriaus pažangos, už nuopelnus statant miesto gamybos, pramonės, visuomeninės paskirties pastatus bei daugiabučius gyvenamuosius namus.

Už sunkius nusikaltimus teistas bankrutuojančios įmonės akcininkas – Alytaus miesto pažiba.<br> Lrytas.lt montažas
Už sunkius nusikaltimus teistas bankrutuojančios įmonės akcininkas – Alytaus miesto pažiba.<br> Lrytas.lt montažas
 Alytaus miesto garbės pilietis – socialdemokratas, turėjęs dabar išnykusį teistumą net už sunkius nusikaltimus.<br>Alytaus miesto savivaldybės duomenys
 Alytaus miesto garbės pilietis – socialdemokratas, turėjęs dabar išnykusį teistumą net už sunkius nusikaltimus.<br>Alytaus miesto savivaldybės duomenys
Alytaus miesto savivaldybės administracija.<br>V.Balkūno nuotr.
Alytaus miesto savivaldybės administracija.<br>V.Balkūno nuotr.
 Alytaus miesto garbės pilietis – socialdemokratas, turėjęs dabar išnykusį teistumą net už sunkius nusikaltimus.<br>VRK duomenys
 Alytaus miesto garbės pilietis – socialdemokratas, turėjęs dabar išnykusį teistumą net už sunkius nusikaltimus.<br>VRK duomenys
Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis<br>T.Bauro nuotr.
Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis<br>T.Bauro nuotr.
 Alytaus miesto garbės pilietis – socialdemokratas, turėjęs dabar išnykusį teistumą net už sunkius nusikaltimus.<br>Lrytas.lt montažas
 Alytaus miesto garbės pilietis – socialdemokratas, turėjęs dabar išnykusį teistumą net už sunkius nusikaltimus.<br>Lrytas.lt montažas
Julius Antanas Žukas sakė vertinantis jam suteiktą Garbės piliečio vardą, už tai tariantis ačiū.<br>Z.Stankevičienės/alytausnaujienos.lt nuotr.
Julius Antanas Žukas sakė vertinantis jam suteiktą Garbės piliečio vardą, už tai tariantis ačiū.<br>Z.Stankevičienės/alytausnaujienos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Alma Mosteikaitė, alytausnaujienos.lt

May 31, 2023, 8:13 PM

J.A.Žukui Garbės piliečio regalijos bus suteiktos per Alytaus miesto gimtadienio šventę, birželio 16-ąją. pasipiktinimas-uz-sunkius-nusikaltimus-teistas-verslininkas-gali-tapti-garbes-pilieciu-27070931"="">pasipiktinimas-uz-sunkius-nusikaltimus-teistas-verslininkas-gali-tapti-garbes-pilieciu-27070931"" target="_blank">Tai 28-as Alytaus miesto garbės pilietis ir vienintelis, dėl kurio apdovanojimo šiuo garbingiausiu mieste titulu piktinosi dalis alytiškių. Jie tai pavadino politiniu cinizmu.

Gautas vienas pasiūlymas

Gegužės 25-ąją vykusiame Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje paaiškėjo, kad šiais metais gautas tik vienas pasiūlymas suteikti Alytaus miesto garbės piliečio vardą.

Dzūkijos sostinėje registruotos bendrovės „VA Statyba“, „Alvista“, kelių statybos bendrovė „Parama“, Lietuvos statybininkų asociacija ir Alytaus neformalaus verslo klubas „Raktas“ pasiūlė miesto Garbės piliečio vardą suteikti Alytaus bendrovės „Dzūkijos statyba“ buvusiam generaliniam direktoriui J.A.Žukui.

Įvardyti jo nuopelnai miestui – gamybos, pramonės, visuomeninės paskirties, daugiabučių gyvenamųjų namų statyba. J.A.Žukui reiškiama pagarba už ilgametį atsakingą darbą, profesionalų pareigų atlikimą, įgyvendinant svarbius projektus, siekiant statybos sektoriaus pažangos. Nurodoma, kad jo profesinė patirtis ir atsidavimas specialybei arba statybų sektoriui yra neįkainojamas pavyzdys ne tik jauniems statybininkams, bet ir viso miesto verslo bendruomenei.

Alytaus miesto tarybos posėdyje kalbėjęs 2021-ųjų Dzūkijos sostinės garbės pilietis, buvęs ilgametis mieste registruotos, grindų įrengimu užsiimančios Lietuvos ir Čekijos bendrovės „Grinduva“, kurioje akcininku yra ir J.A.Žukas, direktorius Antanas Jonas Minkevičius siūlė buvusiam „Dzūkijos statybos“ vadovui suteikti Garbės piliečio vardą: „Nepadarysite klaidos. Visi mes turime blogų savybių, bet jo gerosios savybės lenkia blogas. Retas atvejis, kad žmogus penkiasdešimt metų dirbtų statybose. Teko su juo kartu dirbti vienoje valdyboje. Kai žmogų pažįsti penkiasdešimt metų, daug žinai, gali knygą parašyti. Jis pastatė skydinių kombinatą, po žemės drebėjimo dirbo Armėnijoje, kelias kadencijas buvo miesto tarybos nariu. Tai žmogus – iš didžiosios raidės.“

Alytaus miesto tarybos nariai dėl Garbės piliečio vardo suteikimo balsavo slaptai. Balsavimo rezultatai buvo palankūs J.A.Žukui – per birželio 16-ąją vyksiančią Dzūkijos sostinės gimtadienio šventę jam bus suteiktos Garbės piliečio regalijos.

Darbo pradžia – buvusiame Alytaus statybos treste

J.A.Žukas gimė 1943 metais Šiaulių rajone, Meškuičių kaime, mokytojo ir namų šeimininkės šeimoje.

Buvusiame Kauno politechnikos institute įgijo inžinieriaus statybininko specialybę.

Jo darbas po mokslų prasidėjo buvusiame Alytaus statybos treste. Vienoje iš jo valdybų dirbo meistru, darbų vykdytoju, aikštelės viršininku, kitoje valdyboje – vyriausiuoju inžinieriumi ir viršininku.

Privatizavus vieną iš tresto valdybų ir įkūrus bendrovę „Dzūkijos statyba“, J.A.Žukas nuo 1992 metų iki 2015-ųjų buvo šios įmonės generaliniu direktoriumi. Dabar jis yra „Dzūkijos statybos“ valdybos narys ir akcininkas.

Tris kadencijas buvo Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariu nuo 1995 metų iki 2007 metų su ketverių metų pertrauka.

J.A.Žukas Socialdemokratų partijos kandidatų sąraše balotiravosi ir į šios kadencijos miesto tarybą. Į ją būtų patekęs, kai įstatymiškai mandatų turėjo atsisakyti miesto savivaldybės vicemerai. Tačiau J.A.Žukas Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė raštą, kuriuo atsisakė miesto tarybos nario mandato.

Tamsioji Garbės piliečio pusė

J.A.Žukas yra 28-as Alytaus miesto garbės pilietis. Toks titulas miestui nusipelniusiems žmonėms teikiamas nuo 2000-ųjų. Ir tai vienintelis Garbės pilietis, dėl kurio apdovanojimo šiuo garbingiausiu mieste titulu piktinosi dalis alytiškių, tai pavadindami politiniu cinizmu.

Jie prisiminė šio Garbės piliečio turėtą teistumą, parašytame laiške „Alytaus naujienų“ redakcijai dėstė dabartinius finansinius sunkumus bendrovėje „Dzūkijos statyba“.

Pats J.A.Žukas, kandidatuodamas į šios kadencijos Alytaus miesto savivaldybės tarybą, anketoje nurodė turėtą teistumą už sunkius nusikaltimus – sukčiavimą, turto pasisavinimą ir apysunkius nusikaltimus – dokumentų klastojimą bei apgaulingos apskaitos tvarkymą. Tačiau teistumas jau yra išnykęs prieš devynerius metus. O minėtą teistumą jis buvo įgijęs dirbdamas „Dzūkijos statybos“ vadovu.

Pats J.A.Žukas sakė vertinantis jam suteiktą Garbės piliečio vardą, už tai tariantis ačiū. O paklaustas apie turėtą teistumą, pareiškė: „Prieš dvidešimt metų apie 300 Lietuvos įmonių ir įmonėlių vadovų, keli – iš Alytaus, buvo tampomi dėl PVM grobstymo, devynerius metus teko aiškintis teismuose. Aš buvau nuteistas vienu teismo sprendimu, bet teistumas išnykęs ir aš jį pamiršęs.“

Jis tvirtino turintis tik nedidelę bendrovės „Dzūkijos statyba“ akcijų dalį – kelis procentus ir negalintis pasakyti, kodėl šioje įmonėje yra atsiradę finansinių sunkumų.

J.A.Žukas teigė, kad neseniai vykusiame šios įmonės akcininkų susirinkime nuspręsta skelbti jos bankrotą, dėl to bus kreipiamasi į teismą.

Kad „Dzūkijos statyba“ turi finansinių sunkumų, matyti iš oficialiai skelbiamos informacijos. „Sodrai“ ji turi 160 tūkst. eurų skolą, Viešųjų pirkimų tarnyba apie šią bendrovę praneša kaip apie nepatikimą tiekėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.