Arvydas Lekavičius. Kalėjimuose nesapnuok lygių teisių

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šįmet paskelbė Lietuvos lyčių lygybės žemėlapį. Vos 8 iš 60 savivaldybių nudažytos žalia spalva – tik ten vyrų ir moterų galimybės yra maždaug apylygės.

Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 11:31 AM

Jei tektų sudarinėti tokį valstybės institucijų žemėlapį, nei Vyriausybė, nei dauguma ministerijų ar kitų įstaigų nebūtų raudonos – moterų, einančių vadovaujamas pareigas, jose, ko gero, ne ką mažiau nei priešingos lyties atstovų.

Išimtis – Kalėjimų tarnyba prie Teisingumo ministerijos. Ir ne vien dėl to, kad jai vadovauja vyras – V.Kulikauskas.

Dėmesį atkreipia šio direktoriaus įsakymas dėl nuteistųjų paskyrimo į įkalinimo įstaigas. Čia juodu ant balto nurodyta, kur turi bausmę atlikti pirmą kartą nuteisti valstybės politikai ar kitokie pareigūnai.

Tai svarbu ir prasikaltusiems teisėsaugininkams, nes belangėje jiems gresia kitokio plauko nusikaltėlių kerštas.

Taip nutiko neseniai Baltarusijoje nuteistam buvusiam policininkui, kuris buvo sumuštas Marijampolės kalėjime.

Jame vyras buvo įgrūstas į kamerą kartu su smurtautojais, žagintojais, pedofilais ir plėšikais.

Nors daugybę kartų nuteistojo advokatai ir žmona rašė skundus, kad kalėjime su buvusiu pareigūnu bus susidorota, niekas nekreipė dėmesio – visi pirštu rodė į V.Kulikausko pasirašytą įsakymą.

Pagal jį pilnamečiai vyrai turi bausmę atlikti Kauno arba Šiaulių tardymo izoliatoriuose, kur jie būtų atskirti nuo kitų nuteistųjų. Tačiau tik pirmą kartą. Vėliau nusikaltę pareigūnai, remiantis tokia logika, gali būti kalinami kartu su recidyvistais ar žudikais.

Tačiau moterims tai netaikoma: nesvarbu, kelintą sykį pareigūnė ar politikė nusidėjo, ji vis viena keliaus į Panevėžio pataisos namus ir bus atskirta nuo kitų nuteistųjų. Taip pat nesvarbu, ar ji pilnametė, ar dar neturi aštuoniolikos metų.

Net ir nelabai apie įstatymus dėl lygių galimybių nutuokiantis pilietis tokiame dokumente nesunkiai įžvelgtų iš karto dvi diskriminacijos rūšis – dėl lyties ir dėl amžiaus.

Tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, regis, neturi laiko tuo domėtis, jai svarbiau sudarinėti savivaldybių žemėlapius arba piktintis, kodėl moteriškų džinsų kišenės mažesnės nei vyriškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.