Ligoninėje atsidūrus dar vienam elektroninę cigaretę parūkiusiam mokiniui – atsakymų paieškos

Praėjusią savaitę iš Juozo Paukštelio progimnazijos į ligoninę buvo išvežtas mokinys po to, kai parūkė elektroninę cigaretę. Kaip žinia, tai jau ne pirmas toks atvejis Kėdainiuose, o ir pačioje progimnazijoje, pasak jos socialinės pedagogės Egidijos Kalčinskienės, „per pastaruosius dvejus metus yra buvę du tokie atvejai“.

 Ligoninėje atsidūrė elektroninės cigaretės parūkęs mokinys iš J.Paukštelio progimnazijos.<br>  „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
 Ligoninėje atsidūrė elektroninės cigaretės parūkęs mokinys iš J.Paukštelio progimnazijos.<br>  „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Jakubauskienė

Jun 1, 2023, 10:19 AM

Ketina atlikti paviršių tyrimą E. Kalčinskienės teigimu, J. Paukštelio progimnazija nuo atsakomybės nebėga ir prieš problemas neužsimerkia.

„Stengiamės vadovautis taisykle: geriau žinoti, nei ignoruoti. Bet kokioje progimnazijos gyvenimo situacijoje nebijome pažiūrėti tiesai į akis, nes tik tokiu būdu galima ieškoti sprendimų, padėti ar sulaukti pagalbos bei tikėtis teigiamų pokyčių. Jei užsimerktume, ignoruotume, problema niekur nedingtų, tik didėtų, todėl išreiškėme pageidavimą, kad progimnazijoje būtų atliktas paviršių testas“, – paklausta, ar neketinama progimnazijoje atlikti aplinkos tyrimo dėl narkotinių medžiagų pėdsakų, komentavo socialinė pedagogė.

Teigiamų pokyčių artimiausiu metu nemato Pasidomėjus, ar turi informacijos, iš kur vaikai gali gauti el. cigarečių, pašnekovė teigė tikslios informacijos neturinti, tačiau visų atsakymas dažniausiai būna tas pats.

„Progimnazija bendradarbiauja su Kėdainių rajono policijos bendruomenės pareigūnais, kurie mielai sutinka supažindinti mokinius su teisine atsakomybe, todėl mūsų mokiniai žino, jog elektroninės cigaretės turėjimas ar jos rūkymas – administracinis nusižengimas. Taigi, žinodami, kad padarė teisės pažeidimą, mokiniai nėra linkę atvirai kalbėti, iš kur gauna el. cigaretes, skysčius, tačiau dažniausiai girdimos versijos: vyresni pažįstami nuperka, draugas pavaišino, pasiėmiau iš namų“, – sakė E. Kalčinskienė.

Kalbėdama apie ateitį ir ar apskritai įmanoma sukontroliuoti šią problemą, progimnazijos socialinė pedagogė optimizmu netryško: „Kad ir kaip liūdnai ar pesimistiškai tai skamba, tačiau kol bus vaikams prieinami šie dalykai, sukontroliuoti bus tikrai sunku. Be abejo, nuleisti rankų tikrai negalima ir vaikus privaloma šviesti, nes dalis jų tiesiog pasiduoda „madai“, nežino skysčio sudėties kenksmingų medžiagų.

Norint pamatyti pokyčius, reikalingas glaudus mokyklos bendradarbiavimas ne tik su specialistais ir kitomis įstaigomis, bet ir tėvų įsitraukimas sprendžiant šią problemą. Labai gaila, tačiau kartais tenka susidurti su tėvų abejingumu, priešingomis nuostatomis bei vaikams formuojamu klaidingu požiūriu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.