G. Landsbergis: jei nebus sprendimo priimti Ukrainą į NATO, Europa atsidurs labai pavojingoje situacijoje

Užsienio reikalų ministras (URM) Gabrielius Landsbergis sako, kad kare su Ukrainą Rusija turi būti nugalėta iki galo, kad neturėtų galimybės atsitiesti. Viena esminių Rusijos įveikimo sąlygų – Ukrainos įstojimas į NATO, prancūzų laikraščiui „Le Figaro“ pabrėžė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-02 14:54

„Jei Putinas nebus įveiktas ir jam liks Krymas, jei jis turės galimybę paskelbti pergalę, tada jis turės ir laiko atsigauti – Rusija turi šį sugebėjimą. Bet kuriuo atveju, tai išlieka didžiulė šalis. Rusijos atgimimas bus neišvengiamas, jei ji nebus sustabdyta ir nugalėta“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Todėl jis sako nesuprantantis, kodėl atsiranda kažkas, kas stoja skersai Ukrainos kelio į NATO.

„(...) Nesuprantu samprotavimų, dėl kurių atmetamas Ukrainos kelias į NATO. Rusija jau peržengė visas raudonas linijas. Jei nebus sprendimo priimti Ukrainą į NATO, Europa atsidurs labai pavojingoje situacijoje“, – sakė jis.

G. Landsbergis taip pat akcentavo, kad Rusijos ir Baltarusijos režimai, jei nebus sustabdyti, ateityje gali tapti tik dar pavojingesni.

„Taktinių branduolinių raketų dislokavimas Baltarusijoje neturi būti paliktas be atsako, nes tai eskalavimo priemonė. Pasakysiu darkart – Rusija ir Baltarusija gali tapti dar pavojingesnėmis nei šiandien, jei režimai nepajus pralaimėjimo. Daug dalykų bus suvaidinta vidaus politinėje arenoje, ypač Rusijoje. Putinas labai blogai apskaičiavo mūsų ir Ukrainos atsparumą. Jam pavojų kelia jo paties ratas, kuris izoliuojamas Rusijoje. Jis turi įrodyti jiems, kad gali valdyti, ir tam jam reikia pergalės“, – teigė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad pirmą kartą Lietuvoje liepos 11–12 dienomis Vilniuje rengiamame NATO viršūnių susitikime Lietuva su partnerėmis planuoja kelti klausimą dėl Ukrainos priėmimo į Aljansą.

Susitikimo darbotvarkėje dėmesys taip pat bus skiriamas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.