Demokratijos šventė baigėsi: chaosą sukėlę konservatoriai jau nenori išgirsti net V. Landsbergio

Dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio žodis jo anūko Gabrieliaus Landsbergio vadovaujamoje partijoje – jau negalutinis, ypač – jeigu jis kritiškas.

 Konservatorių vadovybė vis mažiau nori išgirsti V.Landsbergį.<br> lrytas.lt montažas.
 Konservatorių vadovybė vis mažiau nori išgirsti V.Landsbergį.<br> lrytas.lt montažas.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 9:38 AM, atnaujinta Jun 3, 2023, 2:34 PM

Šaltinių teigimu, valdančiosios partijos sekretoriatas nemenkai supykdė V.Landsbergį, delsdamas išplatinti konservatorių bendruomenei skirtą jo laišką, kuriame politikos veteranas partijos vadovybę vis dar bando atkalbėti nuo siūlymo atsisakyti valdžios ir ragina tęsti darbus. 

V.Landsbergio laiškas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų skyrius praėjusį penktadienį pasiekė tik po to, kai profesorius jį pats paviešino socialiniame tinkle.

Tai – jau antrasis iš eilės konservatorių vadovybės akibrokštas prieš partijos garbės pirmininką. Kaip „Lietuvos rytas“ skelbė dar praėjusią savaitę, V.Landsbergis buvo nutildytas ir nuotoliniu būdu vykusiame partijos prezidiumo posėdyje, kuriame nuspręsta siekti pirmalaikių Seimo rinkimų.

Anot liudininkų, tada jaunųjų politikų įkarštį mėginęs vėsinti politikos veteranas buvo tiesiog išjungtas, o šį veiksmą palydėjo G.Landsbergio replika esą jis senelį mielai išklausysiąs, bet per Kalėdas.

Neskubėjo platinti laiško

Konservatorių partijos vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis penktadienį tvirtino, kad jo vadovaujamas sekretoriatas nebuvo atsisakęs platinti V.Landsbergio laišką. Tačiau M.Prievelis pripažino, kad tai buvo padaryta „apie pietus“.

Tuo metu V.Landsbergis, nesulaukęs, kol partijos skyriams skirtą jo laišką išplatins sekretoriatas, jį prieš vidurdienį paviešino pats.

Kelių partijos skyrių atstovai lrytas.lt taip pat patvirtino, kad profesoriaus laiškas jų elektroninį paštą pasiekė jau po to, kai jį skaitė ir aptarinėjo visa šalis.

Pats V.Landsbergis vakarykščio incidento pernelyg nesureikšmino, bet neslėpė, jog į sekretoriatą kreipėsi dar ketvirtadienį. „Aš nežinau, ką galvoja sekretoriatas, bet tą laišką aš jau buvau parašęs ir perdavęs sekretoriatui vakar. Jis pasirodė šiandien, nors partijos skyrius galėjo pasiekti ir vakar“, – penktadienį lrytas.lt kalbėjo politikas.

Ragino užmiršti užmojus

V.Landsbergis kritiškai atsiliepia apie partijos vadovybės priimtą sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų bei galimo Vyriausybės pasitraukimo.

Tą buvęs dešiniųjų vedlys pakartojo ir praėjusį penktadienį jo paties paviešintame laiške. Anot V.Landsbergio, rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą ir pamiršti iniciatyvą dėl pirmalaikių rinkimų.

Dešiniųjų patriarcho nuomone, ritualinis susideginimas nepadės Lietuvai, priešingai – gali tik pabloginti padėtį. „Politechnologiniai argumentai – darom, kaip dabartinėje padėtyje atrodo mums naudingiau – netikęs kampas. Ne mūsų“, – laiške rašė V.Landsbergis.

Suabejoti – žmogiška

Kokius sprendimus galėtų padaryti pirmadienį dar kartą šaukiamas konservatorių prezidiumas? Ar valdantiesiems vis dar įmanoma ištrūkti iš pasirinkto „netikusio kampo“?

Apie tai paklaustas V.Landsbergis penktadienį pastebėjo, kad „jeigu kas nors to paklaus“ prezidiumo posėdyje, jis išeitį pasiūlys. „Tiesą sakant, ją jau beveik ir pasakiau“, – pridūrė buvęs konservatorių vedlys.

Pasak V.Landsbergio, pirmiausia reikia pripažinti, jog tai „netikęs kampas“.

„Čia yra svarbiausia. Jeigu prezidiumas pripažintų, kad paskubėjo ar pasikarščiavo su anuo savo kategorišku sprendimu siūlyti skubius rinkimus ir, sakykim, jį atidėtų, tada galima būtų išvengti kitų drastiškų žingsnių“, – lrytas.lt sakė profesorius.

Jo nuomone, prezidiumas nebūtinai turėtų atšaukti ankstesnį savo sprendimą: „Galima atšaukti, galima pakoreguoti ar patikslinti.

Galima tiesiog pasakyti, kad nebūtinai Vyriausybė turi imtis tų žingsnių, jeigu Seimas nepriimtų nutarimo dėl pirmalaikių rinkimų. Tikrai galima tai pakoreguoti“.

Tiesa, anksčiau G.Landsbergio ir kitų savo bendražygių perkalbėti nesugebėjęs politikos veteranas nesiryžo prognozuoti, ar partijos prezidiumas tam ryžtųsi. „O ką aš galiu už kitus kalbėti“, – atsiduso dešiniųjų patriarchas, kurio nuomone, žmogiška suabejoti ankstesniais savo sprendimais.

„Žmogui yra normalu permąstyti ir suabejoti, ar užvakar buvo teisingai pasielgta. Juk esi žmogus, gali pasakyti: aš suklydau, pasikarščiavau arba dar pagalvosiu, atidedu sprendimą. Daug būdų yra. Reikia parodyti, kad esi mąstantis žmogus“, – mąsliai kalbėjo patyręs politikos veteranas.

V.Landsbergis mano, kad dabartinei Vyriausybei nėra jokios grėsmės, išskyrus pačios jos vadovės Ingridos Šimonytės reikalavimą.

Kas būtų, jeigu I.Šimonytė jo neatsiimtų?

„Tada scenarijai žinomi – jie numatyti Konstitucijoje“, – sakė V.Landsbergis.

Iniciatyva kol kas stringa

Kai kurie kiti konservatorių partijos prezidiumo nariai irgi tikisi, kad pirmadienį vyksiančiame jo posėdyje pirmalaikių Seimo rinkimų idėjos iniciatoriai patys pasiūlys atsitraukimo variantą.

Kitu atveju esą gali būti siūloma dėl pirmalaikių Seimo rinkimų dar diskutuoti partijos tarybos posėdyje. Jį bando inicijuoti partijos Naujamiesčio skyrius.

Tiesa, partijos vykdantysis sekretorius M.Prievelis penktadienį teigė, kad šis klausimas prezidiume esą nebus svarstomas, nes partija nėra gavusi kreipimosi su reikiamu parašų skaičiumi.

Tarybos posėdį gali inicijuoti trečdalis jos narių, bet parašų rinkimą inicijavęs sostinės Naujamiesčio skyriaus vadovas Edmundas Jakubauskas penktadienį lrytas.lt pripažino, kad tiek parašų surinkti kol kas nepavyko ir abejojo, ar iki pirmadienio vyksiančio prezidiumo posėdžio tai pavyks.

„Mes turime keliasdešimt parašų. Tikėjomės juos surinkti greičiau, bet, kaip sako ponia Ingrida, pas mus demokratijos šventė. Partijos skyriai nusprendė pasitarti ir procesas gali užtrukti. Norisi greičiau, bet gaunasi kaip visada.

Aš esu realistas ir, manau, kad pirmadienį mes parašų dar neturėsime. Bet tai ne pasaulio pabaiga. Mes savo darbą dirbsime toliau, be to, skyriuose vyksta diskusijos, aptariami dalykai, į kuriuos paprastai žiūrima pro pirštus“, – vykstančiose diskusijose teigiamų dalykų įžvelgė tarybos posėdį inicijuojančio skyriaus vadovas.

Pavyzdžiui, partijos nariams skirtą G.Landsbergio ir I.Šimonytės laišką Naujamiesčio skyriaus nariai nuodugniai analizavo bemaž valandą.

„Profesorius V.Landsbergis jį visą išpreparavo, kaip koks chirurgas. Mes jo klausėme išsižioję. Nors prezidiumo sprendime yra tik trys punktai, bet ten yra apie ką pagalvoti“, – pasakojo E.Jakubauskas.

Nekvaršina sau galvos?

Pirmalaikius Seimo rinkimus konservatorių vadovybė pasiūlė rengti rugsėjo 10-ąją, o dėl jų balsuoti jau kitą savaitę. Jei Seimas tam nepritars, I.Šimonytė iš karto po NATO viršūnių susitikimo žada atsistatydinti, kartu trauktųsi ir jos vadovaujama Vyriausybė.

Tačiau pirmalaikiams Seimo rinkimams turi pritarti ne mažiau kaip 85 parlamentarai ir nemažai politikų abejoja, ar tiek balsų atsiras.

Vis dėlto jau savaitės pabaigoje kai kurie valdantieji staiga ėmė nerimastingai kalbėti, kad iš Prezidentūros juos pasiekė neoficiali informacija esą Seimo paleidimas nėra toks jau nerealus scenarijus, kaip manyta iki šiol.

Vieno valdančiosios daugumos atstovo turimomis žiniomis, prezidento atstovai pastaruoju metu gana aktyviai bendrauja su opozicijos atstovais ir esą gali turėti daugiau informacijos apie jų planus bei motyvus. Jo teigimu, Prezidentūros atstovai esą skaičiuoja, kad balsų gali užtekti.

Pats prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau yra leidęs suprasti, kad netiki pirmalaikių rinkimų scenarijumi ir svarstė, jog valdantieji galėtų vėl siūlyti I.Šimonytės kandidatūrą į premjerus.

Prezidentas taip pat yra pasakęs, kad būsimoje Vyriausybėje jis nemato į vadinamąjį čekių skandalą patekusių finansų ir kultūros ministrų Gintarės Skaistės bei Simono Kairio.

Tiesa, galimų scenarijų, kuo gali baigtis dabartinė politinė krizė, šalies vadovas vis dar neaptarė nei su trauktis iš posto ketinančia I.Šimonyte, nei su konservatorių lyderiu G.Landsbergiu.

„Tai buvo konservatorių vadovybės surežisuota ir atlikta melodrama ar drama. Jie apie savo dramos tikslus manęs neinformavo. Tiesa sakant, šioje dramoje ir taip per daug veikiančiųjų asmenų. Aš turiu kuo užsiimti šiuo metu, reikia ruoštis NATO viršūnių susitikimui“, – TV3 televizijai sakė šalies vadovas.

Beje, prezidentas pripažino, kad apie situaciją šalyje žino panašiai tiek, kiek ir kiti šalies gyventojai. „Dėl to, tiesą sakant, nekvaršinu sau galvos“, – sakė G.Nausėda.

Neoficialiomis žiniomis, paskutinį kartą G.Nausėda ir konservatorių lyderis G.Landsbergis buvo susitikę prieš devynis mėnesius. Mažiausiai keletą mėnesių susitikimo su prezidentu nebuvo ir premjerės I.Šimonytės darbotvarkėje.

Vyriausybės vadovė penktadienį nekomentavo ir V.Landsbergio laiško, teigdama, kad jo dar neskaitė. I.Šimonytė nesureikšmino ir konservatorių gretose kilusio nepasitenkinimo dėl vadovybės siūlymų rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Mūsų partijoje visokių nuomonių visada yra labai daug. Tuo ši partija ir žavinga, kad tai yra nesibaigianti demokratijos šventė“, – ironizavo I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.