Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 1:32 PM

Anykščiai

Nuo šiol Puntukas, antrasis pagal dydį Lietuvos riedulys, gausius turistus pasitinka gerokai atsinaujinęs. Kultūros paveldo objektų priežiūros ir konsultavimo grupė „FIXUS Mobilis“, įvertinusi akmens būklę, nuvalė kerpes ir samanas.

446 tonas sveriantis geologinis gamtos paminklas buvo nušveistas, o po to švarinamas vandens garais.

Po šių procedūrų ryškiau matomi 1943-iaisiais skulptoriaus Broniaus Pundziaus iškalti „Lituanicos“ lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai bei jų testamento žodžiai lietuvių tautai.

Palankinė

Šakių rajone, netoli Nemuno esančioje poilsiavietėje, ketvirtadienį prieš vidurnaktį iš medyje įrengto namelio, esančio 9 metrų aukštyje, ant žemės nukrito ir mirtinai susižalojo 52 metų Šakių gyventoja.

Moteris buvo atvykusi su drauge, kuri po nelaimės patyrė stiprų šoką.

Svėdasai

Anykščių rajono socialinės globos padalinyje gyvenančiai F.Palskienei sukako 105 metai. Moteris užaugino du sūnus ir tris dukras. Ji turi aštuonis anūkus, proanūkius bei proproanūkius. Svėdasų dvare gimusi F.Palskienė buvo vienturtė dukra.

Miestelyje ji garsėjo kaip gera siuvėja, mezgėja ir audėja. Kol leido sveikata, F.Palskienė buvo aktyvi saviveiklininkė, užrašė daug Svėdasų krašto dainų, buvo puiki pasakotoja.

Moteris nėra ragavusi alkoholio, nevartoja jokių vaistų.

Marijampolė

Rožių auginimu besidomintis marijampolietis A.Jasaitis miestui padovanojo 300 rožių kerų, atkeliavusių iš Danijos.

‘Auksinė Baden Baden’, ‘Leonardo da Vinci’, ‘Stockholm’ rožės buvo pasodintos Vytauto Didžiojo parke. Tikimasi, kad rožynas sužydės po dviejų mėnesių.

Krekenava

Vidury dienos Panevėžio rajone 46 metų panevėžietis susibarė su 34 metų kauniete. Jos teigimu, nepažįstamas vyras išplūdo ją necenzūriniais žodžiais, paskui išsitraukė pistoletą. Iš pirmo žvilgsnio pistoletas atrodė tikras, todėl moteris labai išsigando.

Iškviesti policininkai sulaikė grasintoją. Jis turėjo orinį pistoletą, bet tai buvo kovinio pistoleto kopija. Tokie ginklai naudojami šratasvydžio žaidimuose, šaudoma plastikiniais šratukais. Vyras buvo šiek tiek išgėręs – į alkoholio matuoklį pripūtė beveik 0,2 promilės.

Skapiškis

Kupiškio rajone buvo gautas pranešimas, kad 31 metų vyrui sutriko sveikata.

Atvykusius pareigūnus vyras pasitiko agresyviai, ėmė priešintis. Vienam jų jis trenkė į ranką ir nesmarkiai sužeidė. Policininkai sutramdė vyrą, medikai išvežė jį į ligoninę.

Ūdrija

Alytaus rajono kaime gyvenančiai B.Kuncaitei, ilgametei kūno kultūros mokytojai, birželio 1-ąją sukako 100 metų. Mokytojauti ji pradėjo 19-os, baigusi privačią Prienų gimnaziją ir pradinių klasių mokytojų kursus.

1949-aisiais ji pradėjo dirbti Simno vidurinėje mokykloje ir mokė vaikus iki pat pensijos (1978 m.). Po to grįžo į tėvų sodybą Ūdrijoje. Senjorė iki šiol žavi šviesia atmintimi, puikiu humoro jausmu. Kaip sakė 100-metė, jos ilgaamžiškumo paslaptis – judėjimas ir mėgstamas darbas.

Rokiškis

Taikos gatvėje iš apleisto pastato virstantys dūmai išgąsdino gyventojus. Jau ir anksčiau čia buvo kilę gaisrų, todėl žmonės iškart iškvietė ugniagesius.

Vis dėlto didelio pavojaus nebuvo. Apleistame pastate įsikūręs benamis sugalvojo išsikepti kiaušinienės. Į laužavietę jis suvertė ne tik pagalius, bet ir plastiką, o šis skleidė juodus dūmus. Pamatęs atskubančius ugniagesius vargeta dėjo į kojas.

Gelbėtojai laužą užgesino.

Panevėžys

Patrulius sudomino Kniaudiškių gatvėje stovintis lengvasis automobilis „Audi“.

34 metų vairuotojo pateikti dokumentai buvo tvarkingi, tačiau tiek jis, tiek 3 keleiviai – 28, 31 ir 32 metų vyrai pasirodė įtartini. Jie vežėsi baltų miltelių. Vairuotojas buvo blaivus, keleiviai – girti.

Elektronikos gatvėje liepsnojo 21 metų jaunuoliui priklausantis automobilis „Audi“. Liepsnos apimta mašina stovėjo prie pat pastato, kuriame įsikūrę daug įvairiausių įmonių.

Nors ugniagesiai greitai įveikė ugnį, iš automobilio liko tik rūkstanti metalo krūva.

Gaisravietę apžiūrėję ugniagesių inspektoriai įžvelgė padegimą ir tyrimą perdavė policijai.

Sukčius nuskriaudė laisvu laiku taksistu dirbantį 60 metų panevėžietį. Paryčiais vairuotojas sulaukė iškvietimo. Įsėdęs į mašiną keleivis paprašė nuvežti į Radviliškio gatvę. Vežti reikėjo tik kelis kilometrus, tad už kelionę taksistas paprašė 5 eurų. Keleivis jam padavė 200 eurų kupiūrą. Gavęs grąžą vyras išlipo iš mašinos ir patraukė savais keliais, vairuotojas irgi išvažiavo.

Vėliau taksistas atidžiau apžiūrėjo gautą pinigą ir pamatė, kad jis netikras. Banknotas atrodė labai tikroviškai, tik vienoje pusėje smulkiomis raidėmis buvo parašyta, kad tai – suvenyrinė kupiūra.

Ramygala

Panevėžio rajone suliepsnojo lentpjūvė. Ugnis greitai plito – apėmė sandėliuojamą medieną, pastatus. Iš vienos stoginės liko tik gelžbetoninės kolonos, apdegė dalis kito angaro.

Kadangi vėjuotą dieną liepsnojo daug medienos, ant kojų buvo sukeltos gausios ugniagesių pajėgos. Su atskirais ugnies židiniais vyrai kovojo ir naktį.

Ugniagesiai teigė, kad gaisras plykstelėjo, kai ant stogo užsidegė įrengta saulės elektrinė.

Gargždai

Keturias dienas iki sekmadienio Gargždai švenčia 770-ąjį gimtadienį. Šventės programoje – susitikimai, sporto renginiai, parodos, amatininkų mugė, koncertai. Renginiai vyksta Minijos slėnyje, savivaldybės aikštėje, miesto gatvėse.

Šiandien J.Lankučio bibliotekoje susirinks kraštiečiai, vakare vyks iškilminga Gargždų garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija.

Vakaro kulminacija – ansamblio „Lietuva“ ir atlikėjos Monikos Liu koncertas, o po jo – ugnies misterija „Gargždai 770 – įkvėpti istorijos“.

Vadokliai

Panevėžio rajone atvažiavusi aplankyti artimųjų kapavietės viena panevėžietė išgirdo gailų šuns lojimą.

Garsas sklido iš šalia kapinių esančio lauko tualeto. Kažkas buvo palikęs praviras tualeto duris, todėl į vidų įslinkęs šuo įkrito į išmatų duobę. Ji buvo neseniai išvalyta, tad nešvarumai sėmė tik šuns kojas.

Iškviestiems ugniagesiams teko nemažai paplušėti, kol per siaurą angą ištraukė nelaimėlį.

Šuniui ant kaklo buvo maždaug sprindžio ilgio grandinė. Gelbėtojai užkabino ją kabliu, į duobę įkišo lentą ir ištraukė šunį.

Melnragė

Klaipėdos paplūdimiuose prasidėjo vasaros sezonas – nuo birželio 1-osios čia budi gelbėtojai. Dviejuose paplūdimiuose – Smiltynės ir Antrosios Melnragės – iškeltos Mėlynosios vėliavos. Tai liudija, kad jie atitinka tarptautinius aplinkosaugos, saugumo ir paslaugų kokybės reikalavimus.

Vasaros sezonui atnaujinti senieji ir nutiesti nauji takai – jais galima nukeliauti nuo šiaurinio molo iki Girulių.

Paplūdimių infrastruktūra pritaikyta neįgaliesiems.

Vasarą Klaipėdos paplūdimiuose dirbs 70 gelbėtojų ir 10 bendrosios praktikos slaugytojų.

Biržai

Į Biržų pašonėje esantį kaimą nuvykęs biržietis rado apvogtą statomą namą.

Vagys į vidų pateko išlaužę duris ir susirinko statybinius įrankius – akumuliatorinį suktuką su baterijomis ir įkrovikliu, kampinį šlifuoklį, perforatorių, taip pat du elektrinius oblius ir įrankių komplektą.

Nukentėjėlis prarastą turtą įvertino beveik 1,8 tūkst. eurų.

Klaipėda

Birželį – paskutinį mokslo metų mėnesį – visos Lietuvos vaikai (5–12 klasių moksleiviai) kviečiami dalyvauti piešinių konkurse „Klaipėda – Lietuvos jūros vartai į pasaulį“.

Geriausių darbų autorių laukia dešimtys prizų, kvietimai apsilankyti Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre, plaukimas burlaiviais Jūros šventės metu.

Konkurso rengėjai ragina vaikus pasitelkti fantaziją ir perteikti, kokia yra ir kokia galėtų būti Klaipėda, prieš šimtą metų susijungusi su Lietuva, kuri tapo jūrų valstybe.

Šventupiai

Panevėžio rajone po vagių apsilankymo viena moteris patyrė beveik 2,3 tūkst. eurų nuostolį.

Nusikaltėliai įsibrovė į šalia namo esantį sandėliuką.

Buvo pavogti įrankiai, skalbimo mašina, hidroforas, kopėčios, galąstuvas, net kiaulių gardai ir šėryklos.

Pilviškiai

Naktį buvo įsibrauta į Vilkaviškio rajono miestelyje esančią parduotuvę. Nusikaltėliai į vidų pateko išlaužę duris. Iš parduotuvės buvo pavogta tabako, alkoholio bei mėsos gaminių.

Policijos pareigūnai greitai sulaikė 45 ir 35 metų įtariamuosius. Juos aptiko netoli parduotuvės sėdinčius automobilyje.

Šiauliai

Pedagogus vienijanti viešoji įstaiga „Pravers“ Tėvo dienai sukūrė kūrinį, pavadintą „Didžiausiu paveikslu iš gyvų augalų“. Šis į Lietuvos rekordų knygą „Factum“ pretenduojantis gyvų augalų paveikslas įkurdintas Šiaulių Švč.Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje. Komisijai išmatavus paveikslą paaiškėjo, kad jis yra 3,01 m aukščio ir 2,01 m pločio. Be rėmų šio gyvų gėlių paveikslo dydis yra 2,82 m aukščio ir 1,82 m pločio. Paveikslo karkasui prireikė 6 kvadratinių metrų vielinio tinklo, 0,06 kubinio metro medienos ir 102 medvaržčių. Pačiam paveikslui kūrėjai panaudojo 385 litrus žolynų (jie buvo sukrauti į vienuolika 35 litrų talpos maišų), 209 sukulentus ir 107 žieminių česnakų žiedus. Paveikslą kūrusi „Pravers“ komanda triūsė 4 vakarus. Kūrėjų teigimu, palaistomas šis paveikslas turėtų nenuvysti iki pat Joninių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.