Konservatoriai sujudo: kiekvienas, įsivėlęs į „čekiukų“ skandalą privalo pateikti pasiaiškinimą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas įpareigojo galimai kanceliarinėmis lėšomis piktnaudžiavusius partiečius pateikti savo paaiškinimus dėl susiklosčiusio „čekiukų“ skandalo.

Konservatoriai, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai, Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
TS-LKD suvažiavimas, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
TS-LKD suvažiavimas, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-06-05 14:51

Pirmadienį posėdžiavęs partijos komitetas numatė, kad vietos savivaldos politikoje dalyvaujantys konservatoriai, sukėlę abejonių dėl savo išlaidų, per savaitę turi pateikti savo paaiškinimus. Įvertinęs šią medžiagą, komitetas priimtų atitinkamus sprendimus dėl partijos narių sankcijų.

„Priežiūros komitetas, įvertinęs pateiktus dokumentus ir paaiškinimus, priima sprendimą dėl atitinkamo TS-LKD nario“, – rašoma partijos išplatintame pranešime.

„Tais atvejais, kuomet yra pareikšti įtarimai, susiję su netinkamu tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimu, TS-LKD nario narystė partijoje stabdoma nedelsiant apie tai sužinojus“, – pažymima rašte.

Be to, nutarime numatoma, kad savo lėšų panaudojimo negalintys įrodyti politikai negalės vienerius metus kandidatuoti į vadovaujančias pareigas visų lygių renkamuose TS-LKD organuose.

„(...) taip pat Prezidiumui pritarus draudžiama TS-LKD nariui būti kandidatu artimiausiuose Seimo, savivaldos, Europos Parlamento ar Prezidento rinkimuose“, – teigiama nutarime.

Galimas šalinimas iš partijos grės ir tiems konservatoriams, kurie nevykdys Priežiūros komitete numatytų reikalavimų.

„Taip pat numatyta kreiptis į skyrius, kurių savivaldybių tarybų narių veiklos išlaidų ataskaitos dar nepatikrintos ir nepaviešintos bei kviesti patiems įsivertinti savo situaciją. Jei yra tarybos narių, kurie negali pagrįsti savo savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų išlaidų, rekomenduojama nelaukiant tyrimo, susistabdyti narystę TS-LKD partijoje arba grąžinti lėšas, kurių negali pagrįsti, į atitinkamos savivaldybės biudžetą“, – akcentuojama komiteto išvadoje.

Dėl Kauno politikų sprendimus priims po teisėsaugos tyrimo

Priežiūros komitetas nutarė dėl savivaldybių tarybų narių, kurių veiklos reglamente nebuvo reikalaujama pateikti tarybos narių veiklos išlaidas patvirtinančių dokumentų, spręsti po to, kai institucijos pabaigs pradėtus tyrimus ir pateiks išvadas. Kol kas tokie atvejai išryškėjo Kauno mieste ir Kauno rajone, kur į visuomenininko Andriaus Tapino akiratį pateko buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, Seimo narys Justinas Urbanavičius ir kt.

ELTA primena, kad kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

Vieningos nuomonės dėl siūlymo konservatorių gretose nėra. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią Gabrieliaus Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.

Kritikos pirmalaikių rinkimų iniciatyvai negaili ir TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. Pasak jo, rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą.

„Svarbiausiosios, pakankamai išmintingos ir darbingos posąjūdinės partijos ritualinis susideginimas rinkos aikštėje, tikintis tuo atpirkti visuotinę nuodėmę, nepadės Lietuvai staigiuoju būdu, tik pablogins padėtį“, – laiške partijos nariams teigė V. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.