Seime svarstoma dar viena apkaltos iniciatyva: kelia klausimą dėl A. Bilotaitės likimo

Opozicinei partijai „Vardan Lietuvos“ priklausantis parlamentaras Vytautas Bakas neatmeta, kad jau artimiausiu metu ims rinkti parašus dėl ministrės Agnės Bilotaitės apkaltos. Pasak jo, konservatorių deleguota ministrė šiurkščiai pažeidė Konstituciją, todėl, įsitikinęs politikas, A. Bilotaitės likimo Seime klausimas turėtų būti rimtai svarstomas.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 2:57 PM

„Šiandien ryte situaciją aptarėme frakcijoje. Konstitucija, visgi, buvo pažeista. Ir ji pažeista ne dėl nežinojimo ar nesupratimo. Mes matome grubų Konstitucijos pažeidimą, kada ministrė viską žinojo. Ji žinojo, jog jos inicijuoti veiksmai prieštarauja Konstitucijai“, – komentuodamas Konstitucinio Teismo (KT) išvadą dėl migrantų sulaikymo sakė politikos.

Dėl to, tęsė V. Bakas, reaguojant į esamą situaciją būtina įvertinti dviejų, vienas kitam neprieštaraujančių sprendimų galimybę.

„Vienas iš sprendimų yra kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad išsiaiškintume kiek žmonių buvo pasodinta į tas laikinojo apgyvendinimo vietas be teisės judėti. Šios vietos savo esme yra tikri kalėjimai. Prokuratūra turi įvertinti, ar nebuvo padarytas nusikaltimas, atimant laisvę iš žmonių“, – sakė politikas.

Antrasis kelias, pasak V. Bako, Seime inicijuoti dar vieną apkaltos procesą.

„Galima rinkti parašus ir inicijuoti apkaltą. Ji Seimo narė, ne tik ministrė. Pagal Konstitucijos 74 straipsnį, Seimo narį, kuris šiurkščiai pažeidė Konstituciją, galima pašalinti“, – sakė parlamentaras, patikindamas, kad toks sprendimas ir realus, ir paaiškės artimiausiu metu.

„Konsultacijos vyksta ne tik mūsų frakcijoje, tariamės ir su kitomis frakcijomis dėl galimų sprendimų“, – apibendrino V. Bakas.

Svarstymai, ar nereikėtų pareikalauti atsakomybės iš A. Bilotaitės, pasigirdo iš karto po Konstitucinio Teismo išaiškinimo, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

Tokį sprendimą KT priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Pastarasis prašė KT įvertinti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.

Skundą pateikęs prieglobsčio prašytojas nurodė esąs įsitikinęs, kad negali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kuriuo leidžiama apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be teisinių procedūrinių garantijų, kurios užtikrintų teisminę priežiūrą.

Į teismą kreipęsis migrantas tvirtino, kad Konstitucijoje garantuojama asmens laisvė yra viena pagrindinių prigimtinių asmens teisių, jos apribojimas leistinas tik tuomet, kai tai yra būtina ir neišvengiama, griežtai laikantis įstatymo reikalavimų. Pareiškėjo nuomone, teisinis reguliavimas, leidžiantis apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be procedūrinių garantijų, pažeidžia Konstituciją.

Įstatyme nustatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis ribojimų terminas negali būti ilgesnis nei 6 mėnesiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.