V. Sinkevičius įvertino Vyriausybės krizę: daugelis liko nesupratę, ką buvo bandoma pasiekti

​Lietuvoje kilusi vidaus politikos krizė sulaukė nemažai dėmesio ir diskusijų Briuselio kuluaruose, sako eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tačiau, pasak Europos Komisijos (EK) nario, daugelis taip ir liko nesupratę, kodėl konservatorių vadovybė dėl vadinamojo „čekiukų“ skandalo siūlė paleisti visą Seimą ir perkrauti valdžios sistemą.

V. Sinkevičius įvertino Vyriausybės krizę: daugelis liko nesupratę, ką buvo bandoma pasiekti.<br>T.Bauro nuotr.
V. Sinkevičius įvertino Vyriausybės krizę: daugelis liko nesupratę, ką buvo bandoma pasiekti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 2:18 PM

„Keista situacija, kuri be jokios abejonės buvo aptarinėjama ir čia, Briuselyje. Bet daugelis tiesiog liko nesupratę, kas tai buvo per bandymas ir ką buvo bandoma pasiekti“, – Eltai sakė V. Sinkevičius.

„Labai keista, kad visa tai staiga buvo perkelta į Seimą ir tuo buvo bandyta prisidengti ir ieškoti kažkokio išėjimo labai svarbiu momentu valstybėje – kai ekonomika pradeda šlubuoti, kai kaip tik žmonėms norisi stabilumo ir lyderystės, norisi patikinimo, kad yra vizija ir kad darbai nesustos“, – aiškino jis.

Pasak politiko, antradienį Seime žlugęs balsavimas dėl pirmalaikių parlamento rinkimų – kai paramos iniciatyvai stokojo net ir valdantieji – rodo, kad konservatorių lyderiams derėtų atsargiau vertinti savo žodžius ir veiksmus.

„Aš manau, kad tai yra įrodymas, jog reikia labai gerai pasverti savo žodžius ir turėti nuoširdų savo veiksmų vertinimą – ar tie žodžiai gali materializuotis. Juks iš pat pradžių buvo aišku, kad balsų kažkokiems išankstiniams rinkimams nėra“, – kalbėjo EK narys.

Įvertino premjerės poziciją: turėtų neabejoti savo noru dirbti Vyriausybėje

V. Sinkevičiui keista pasirodė ir premjerės Ingridos Šimonytės pozicija dėl atsistatydinimo iš Ministrės pirmininkės posto.

„Keista ir, turbūt, jau dabar pati premjerė galėtų geriausiai atsakyti ir paaiškinti savo žodžius. Faktas tas, kad niekas niekada nevertė premjerės užimti vieną ar kitą poziciją. Aš manau, kad yra be galo svarbu, jog žmogus, užimantis labai svarbias, be galo atsakingas pareigas valstybėje, neabejotų savo noru dirbti tose pareigose“, – aiškino jis.

Todėl, tęsė eurokomisaras, sprendimas neturėtų priklausyti nuo konservatorių prezidiumo.

„Čia, turbūt, nereikalingi nei partijos prezidiumo patikinimai ar patvirtinimai. Aš net neabejoju, kad partijos, kuri delegavo premjerę, pasitikėjimas – jis tikrai yra“, – tvirtino politikas.

Kaip skelbta anksčiau, audringų reakcijų Seimo plenarinių posėdžių salėje susilaukusi TS-LKD vadovybės iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas po pateikimo nepritarė konservatorių partijos prezidiumo siūlymui.

Visgi, dar iki Seimo balsavimo premjerė I. Šimonytė ne kartą patikino, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reiškia, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Tačiau Seimui nepalaikius TS-LKD siūlymo, premjerė sušvelnino savo pozicijas. Politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimą dėl tolimesnio jos darbo Vyriausybėje turėtų priimti TS-LKD prezidiumas.

Jai antrino ir TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis, nurodęs, kad galimybes Ministrų kabinetui tęsti darbą pirmiausiai vertins koalicijos partneriai, o vėliau reikės sulaukti ir TS-LKD prezidiumo pozicijos.

Mažieji valdančiosios koalicijos partneriai primygtinai ragino TS-LKD prezidiumą priimti būtinus sprendimus kaip įmanoma greičiau.

Tuo metu prezidentas G. Nausėda įvertino pasikeitusią I. Šimonytės laikyseną ironiška pastaba, leisdamas suprasti, kad atsitraukti nuo anksčiau išsakytų pozicijų lengva nebus.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, tikrai vargu bau at pavyks“, – žurnalistams sakė prezidentas.

Apie pirmalaikius Seimo rinkimus ir visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD siūlė Seimui surengti naujus rinkimus rugsėjo 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.