Po žinios apie į Lietuvą neteisėtai pabėgusį rusų lakūną – skubi VRM reakcija Rusas surastas ir apklaustas

Pasirodžius informacijai apie tai, kad Rusijos kariuomenės lakūnas, leitenantas Dmitrijus Mišovas kirto Rusijos sieną ir nelegaliai pabėgo į Lietuvą, penktadienio popietę į tai sureagavo Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Pasirodžius informacijai apie tai, kad Rusijos kariuomenės lakūnas, leitenantas Dmitrijus Mišovas kirto Rusijos sieną ir nelegaliai pabėgo į Lietuvą, penktadienio popietę į tai sureagavo Vidaus reikalų ministerija (VRM).<br> Lrytas.lt montažas
Pasirodžius informacijai apie tai, kad Rusijos kariuomenės lakūnas, leitenantas Dmitrijus Mišovas kirto Rusijos sieną ir nelegaliai pabėgo į Lietuvą, penktadienio popietę į tai sureagavo Vidaus reikalų ministerija (VRM).<br> Lrytas.lt montažas
D. Mišovas<br>Stop kadras.
D. Mišovas<br>Stop kadras.
Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-06-09 16:02, atnaujinta 2023-06-09 21:33

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius patvirtino, kad minimas asmuo iš tiesų yra Lietuvoje.

„Per kelių valandų laikotarpį išaiškėjo keletas papildomų aplinkybių. Minėtas Rusijos Federacijos pilietis yra Lietuvoje, jis vakar buvo kreipęsis į Migracijos departamento Vilniaus skyrių, bandydamas registruoti prieglobsčio prašymą, bet prieglobsčio prašymas nebuvo užregistruotas.

Po to buvo susisiekta su atitinkamomis tarnybomis, šiuo atveju minėto piliečio buvimo vieta tarnyboms, nacionalinio saugumo tarnyboms yra žinoma.

Pilietis pateko į Lietuvos teritoriją ne per mūsų saugomą išorinę Europos Sąjungos (ES) sieną, bet per vidinę ES sieną, tokiu atveju VSAT jo duomenų neturi. Galimai pateko arba iš Latvijos, arba iš Lenkijos, tokias turime dvi sienas“, – kalbėjo viceministras. 

Vėlų penktadienio vakarą VSAT pranešė, kad surado vyrą ir jį apklausė.

Pasak A.Abramavičiaus, artimiausiu bus susisiekta su Latvijos ir Lenkijos institucijomis, šalys bus informuotos apie D.Mišovo atvykimą į Lietuvą.

„Jeigu taip paėmus, jis yra neteisėtas migrantas – galima sakyti taip. Kol kas negaliu pakomentuoti, kokius jis turi dokumentus, turbūt labai greitai tai išaiškės.

„A“ variantas – jis gali turėti Šengeno kitoje šalyje išduotą vizą, arba gali iš viso turėti Rusijos vidinį pasą. Įvairūs variantai yra galimi“, – sakė VRM atstovas.

Pasak A.Abramavičiaus, rusų lakūnas šiuo metu nėra prieglobsčio prašytojas, bet jei jis prašys prieglobsčio Lietuvoje, bus griežtai įvertintos visos grėsmės nacionaliniam saugumui.

Tiesa, neatmetamos įvairios versijos, kodėl D.Mišovas galėjo atsidurti Lietuvoje.

„Gali būti įvairių variantų – gali būti jis susietas ir su Rusijos opozicinėm organizacijom, gali būti provokacija, ko mes irgi neatmetame. Laikas pasirinktas labai tikslingai turbūt, artėjant NATO viršūnių konferencijai – yra diskreditavimo galimybė, nes kai pirma nesikreipiama į institucijas, o einama į BBC tarnybą, tai daug įvairiausių klausimų yra“, – komentavo VRM viceministras.

A.Abramavičius pabrėžė, kad jokio pavojaus nacionaliniam saugumui šiuo metu tikrai nėra.

Kaip jau skelbė portalas lrytas.lt, gegužės 28 d., kai Rusija šventė Pasieniečių dieną, Rusijos oro ir kosmoso pajėgų leitenantas D.Mišovas neteisėtai kirto sieną su Lietuva. Gegužės 30 d. Vilniuje jis davė interviu britų transliuotojui BBC ir paaiškino, kodėl nenori dalyvauti Rusijos agresijoje prieš Ukrainą ir kaip daugiau nei metus bandė pasitraukti iš Rusijos kariuomenės.

Šio interviu paskelbimo dieną, anot BBC, D.Mišovas pasidavė Lietuvos migracijos tarnyboms. Tai patvirtino ir Valstybės saugumo departamentas.

„Patvirtiname, kad situacija ir asmuo žinomi. Žvalgybos informacija teikiama kompetentingoms institucijoms“, – portalui lrytas.lt atsiųstame komentare teigė VSD Strateginės komunikacijos vadovė Aurelija Vernickaitė.

Nepritaria karui

Kaip rašė BBC, vasario 24-osios naktį, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie plataus masto invazijos į Ukrainą pradžią, D.Mišovas miegojo kareivinėse Baltarusijoje. Jį pažadino žinutė, kad reikia skristi į Hostomelį netoli Kijevo. Galiausiai skrydis buvo atšauktas dėl nuostolių.

Suprasdamas, kas vyksta, D.Mišovas 2022 m. sausio 21 d. padavė prašymą dėl atleidimo iš ginkluotųjų pajėgų, tačiau nespėjo išvykti iki karo pradžios, todėl atsidūrė Baltarusijoje. Jis sakė, kad karo veiksmuose nedalyvavo, niekada neskraidė į Ukrainos teritoriją, o tik sraigtasparniu Mi-26 per Baltarusijos teritoriją gabeno įvairius Rusijos kariuomenei skirtus krovinius.

Ten jis išbuvo iki 2022 m. balandžio, kai buvo išsiųstas atgal į dalinį toliau tvarkyti jo atleidimo iš tarnybos reikalų.

„Esu nusiteikęs neigiamai (prieš karą – red.). Esu kariškis, turiu ginti savo šalį nuo agresijos. Aš neturiu pulti, neturiu būti nusikaltimo bendrininkas. Kažkodėl mums taip ir nepaaiškino, kodėl prasidėjo šis karas.

Kodėl turėtume pulti ukrainiečius ir juos žudyti, naikinti miestus? Niekas to nepaaiškino. O juk pusė ukrainiečių, pavyzdžiui, turi giminių Rusijoje.

Ne visiškai aišku, kodėl mums reikia juos žudyti. Manau, kad visa tai daroma tik tam, kad būtų išsaugota vieno asmens– V.Putino, valdžia. Jis nusprendė tokiu būdu tiesiog sustiprinti savo valdžią. Manė, kad tai gera idėja“, – BBC dėstė buvęs Rusijos kariškis.

Anot D.Mišovo, nuotaikos Rusijos kariuomenėje dabar visai kitokios: nedidelis procentas jo kolegų visiškai palaiko karą, nedidelis procentas jį griežtai smerkia, o dauguma tiesiog nepatenkinti savo padėtimi, kai turi kariauti, gaudami buvusį sutartininko atlyginimą.

Lakūnai karininkai su visais priedais gauna 80–90 tūkst. rublių (900–1000 eurų) per mėnesį, o naujokams šauktiniams Kremlius dabar žada 204 tūkst. rublių (beveik 2,3 tūkst. eurų) per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth